Russland advarer USA etter dødelig angrep på Krim: «gjengjeldelsestiltak vil følge»

0
Til venstre fra et videoklipp fra stranda i Sevastopol under angrepet. Til høyre de våpnene som ble brukt.

Kreml sier USA i realiteten har blitt part i konflikten.

Av Kyle Anzalone.

Antiwar.com, 24. juni 2024.

Som respons på et dødelig angrep på Krim-halvøya, som drepte fire og såret over 100, sa det russiske utenriksdepartementet at Washington effektivt sett hadde blitt en part i krigen, og at Moskva «absolutt» ville gjengjelde. Kreml sier amerikanske missiler ble brukt i angrepet.

Mandag innkalte det russiske utenriksdepartementet den amerikanske ambassadøren for å uttrykke raseri over søndagens angrep på Krim. Kreml hevder at amerikanske ATACMS-missiler ble brukt, Washington sørget for etterretning til Kiev for å koordinere angrepet, og en amerikansk drone opererte nær Sevastopol da angrepet på sivile mål fant sted.

Ifølge en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet har USA «effektivt sett blitt en part» i krigen på Ukrainas side, og la til: «Gjengjeldelsestiltak vil helt sikkert følge».

Kreml sa at det dødelige angrepet involverte fem ATACMS. Forsvarsdepartementet melder at fire ble skutt ned, og at et femte eksploderte over et sivilt område. Russland betegnet rakettangrepet som et «terroristangrep» som fant sted på «en av de viktigste ortodokse høytidene, Den hellige treenighets dag».

Det russiske forsvarsdepartementet rapporterte at ATACMS missilene er klasebomber. Bomber som inneholder klasebomber, er utformet som antipersonellvåpen og ment å spre små bomber over et stort område. USA har forbudt eksport av de fleste klasevåpen på grunn av hvor dødelig ammunisjonen er for sivile. President Joe Biden bryter trolig denne loven ved å sende våpnene til Ukraina.

I fjor la det ukrainske forsvarsdepartementet ut en video der de truet russiske sivile på ferie på Krim. Videoen viser sivile som flykter fra eksplosjoner og forteller det russiske publikum: «Vi advarte dere i fjor sommer om å holde dere unna Krim».

Halvøya ble annektert av Moskva i 2014, men Kiev og Washington fastholder at Kreml må gi kontrollen tilbake til Ukraina for å få slutt på krigen. I Russlands president Putins nylige våpenhviletilbud til Kiev, sa han at Ukraina må anerkjenne Russlands krav på territoriet.

Russland ble rammet av et nytt stort angrep søndag. I Russlands sørlige Dagestan-republikk ble minst 19 mennesker drept og 25 såret i et koordinert angrep på ulike gudshus.


Originalen til denne artikkelen finner du her:

Russia Warns US ‘Retaliatory Measures Will Follow’ Deadly Attack on Crimea

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Kyle Anzalone er meningsredaktør for Antiwar.com, nyhetsredaktør for Libertarian Institute og medvert for Conflicts of Interest.

Se også:

Forrige artikkelDet var ikke pandemien – men tiltakene
Neste artikkelWHO, endringene i IHR og ytringsfriheten
Kyle Anzalone
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.