Pentagon blåser 1 milliard dollar i en «uholdbar» marinekampanje mot Jemen

0
USS Carney skyter ned en kombinasjon av jemenittiske missiler og ubemannede luftfartøyer i Rødehavet. (Fotokreditt: Aaron Lau / US NAVY)

Jemenittiske styrker angriper israelske kommersielle skip og amerikanske og britiske destroyere i Rødehavet som svar på Israels folkemordskrig mot palestinere i Gaza. Dette skriver The Cradle.

Det amerikanske militæret sier de har brukt rundt 1 milliard dollar på en uholdbar kampanje for å bekjempe de Ansarallah-ledede jemenittiske væpnede styrkene i Rødehavet, rapporterte Wall Street Journal 15. juni.

Siden november har jemenittiske styrker angrepet israelsk-tilknyttede kommersielle skip som reiser gjennom Rødehavet, verdens viktigste kommersielle sjøvei, som svar på Israels pågående folkemord i Gaza.

Les også: How an Iranian-Backed Militia Ties Down U.S. Naval Forces in the Red Sea

Etter at amerikanske og britiske marinekrigsskip begynte å utføre angrep på den jemenittiske marinen og steder i hovedstaden Sanaa, begynte jemenittiske styrker også å angripe krigsskipene.

For å forsvare seg mot jemenittiske angrep har den amerikanske marinen gjennomført mer enn 450 angrep og fanget opp 200 droner og missiler i en kampanje som amerikanske tjenestemenn bekymrer seg for ikke er bærekraftig.

«Deres forsyning av våpen fra Iran er billig og svært bærekraftig, men vår er dyr, forsyningskjedene våre er hardt presset, og logistikkanalene våre er lange», sa Emily Harding fra Center for Strategic and International Studies i Washington. «Vi spiller «whack-a-mole» (det vil si å banke ned et problem som bare dukker opp på nytt), og de spiller det lange spillet».

Wall Street Journal ga detaljer om et jemenittisk angrep på en amerikansk destroyer 9. januar, et av totalt 80 angrep, som illustrerte vanskelighetene amerikansk personell står overfor.

«Det var like etter 21.00 da radaroperatører ombord på denne US Navy destroyeren i Rødehavet oppdaget en liten pil på skjermene sine: et missil som raste mot dem med fem ganger lydhastigheten», rapporterte The Journal.

«Mannskapet på krigsskipet med 300 sjømenn ombord hadde bare sekunder på seg til å skyte det ned. Da prosjektilet lukket seg inn, lanserte Laboon en avskjærer fra siloer under dekket, og ødela det innkommende missilet i flukten».

Jemenittiske styrker skjøt opp 18 droner og kryssermissiler, sammen med det ballistiske missilet, mot fire amerikanske destroyere, et amerikansk hangarskip og et britisk krigsskip gjennom det 12 timer lange slaget den dagen.

«Disse missilene er på størrelse med en telefonstolpe, du får tre minutters flytid, du oppdager den i 45 sekunder, du får omtrent 10 sekunder til å avgjøre om du skal skyte på den eller ikke», sa kaptein David Wroe fra den amerikanske angrepsgruppen i Rødehavet.

Jo lenger de jemenittiske angrepene fortsetter, jo mer sannsynlig er det at et amerikansk krigsskip kan bli truffet, sa Frank McKenzie, en pensjonert marinegeneral, til The Journal. «Det er alltid en sjanse for at noe skjer og et av våre skip kan bli truffet, og den sjansen øker bare jo lenger vi lar situasjonen fortsette», la han til.

Forrige artikkelDe daglige vanenes konserverende kraft
Neste artikkelTyskland har desperat mangel på mineraler
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.