Orbán: Europa tåler ikke en ny krig

0
Viktor Orbán taler på Margaretøya i Budapest.

Under den kjempestore fredsdemonstrasjonen i Budapest som knapt noen andre norske medier fortalte om, holdt Ungarns statsminister Viktor Orbán en tale på Margaretøya i Donau.

Her er et utdrag av talen basert på en engelsk oversettelse fra ungarsk:

«Den europeiske unionens fedre hadde rett: Europa kan ikke tåle en ny krig. Dette var grunnen til at EU ble opprettet.

Før første verdenskrig var Europa herre over verden. Etter andre verdenskrig var Europa ikke lenger herre over seg selv, okkupert av fremmede imperier i vest og øst. Nå spiller vi andrefiolin.

Slik situasjonen er, etter en ny krig vil ikke Europa engang være med i orkesteret som setter verdens rytme – hvis det i det hele tatt er noe orkester.

Dette er enda mer sant for Ungarn: I krig har vi ingenting å vinne og alt å tape. Tidligere ble vi dratt inn i kriger mot vår vilje, og vi tapte. Og slik ville det vært nå, i 2024. I første verdenskrig mistet vi to tredjedeler av landet vårt. I andre verdenskrig ble den ungarske hærens kampklare styrker ødelagt på fremmed jord.

Ingen var igjen for å forsvare hjemlandet, landet vårt, våre kvinner og barn. Vi hadde ikke engang nok krefter igjen til å forhandle med vinnerne. I de to verdenskrigene mistet vi ungarere halvannen million liv – og med dem de fremtidige barna og barnebarna de ville ha fått.

For et sterkt land vi ville hatt hvis de var blant oss! Og nå får vi igjen krav om å delta i en ny krig. Jeg skal si dette sakte, slik at også Brussel forstår: Vi skal ikke gå i krig. Vi skal ikke østover for tredje gang, vi skal ikke gå til den russiske fronten igjen.

Vi har vært der før, og vi har ingen grunn til å være der. Vi skal ikke ofre unge ungarere slik at krigsspekulantene kan gjøre et økonomisk kupp. Vi avviser krigsplanen som er utarbeidet for penger, for anskaffelse av eiendeler i Ukraina og for stormakters interesser.

Det er en gammel plan og vi kjenner den godt.

Allerede for tretti år siden skrev George Soros sitt eget manus for undergraving, ifølge hvilket Russland kunne bli beseiret av vestlig teknologi og utplassering av østeuropeisk arbeidskraft. Og de hvis liv går tapt kan erstattes av migranter».


(NTB/NRK)

Kongsberg Gruppen sikret milliardkontrakt PUBLISERT SOM EN VIKTIG MELDING KLOKKEN 08:22 Kongsberg Defence & Aerospace har inngått kontrakt verd 141 millioner dollar med det amerikanske flyvåpenet om levering av raketter. Det opplyser selskapet i en børsmelding mandag morgen. Kontraktssummen utgjør 1,48 milliarder norske kroner. Avtalen omfatter leveranse av Joint Strike Missiles (JSM) til amerikanernes F-35A kampfly.

Forrige artikkelUnio-streiken trappes kraftig opp
Neste artikkelVi må gi Facebook fingeren!