«Fredsforhandlingene» i Sveits er mislykket før de starter

0
Zelensky bidrar til å spenne bein under diplomatiet.

Regjeringa i Sveits sa i april at de ville arrangere en fredskonferanse om Ukraina. Den skal gå av stabelen i det luksuriøse ferieanlegget Bürgenstock ved Lucernesjøen. Nå tyder alt på at konferansen mislykkes før den starter. Da sveitserne inviterte signaliserte de at over 100 land vil delta, deriblant Kina. Nå snakkes det mer om 50 land. Og Kina kommer ikke. Det gjør antakelig heller ikke Brasil. Når Russland ikke er invitert til en fredskonferanse om Ukraina, sier det seg sjøl at den er dødfødt før ankomst.

På Asias viktigste sikkerhetskonferanse, Shangri-La Dialogue i Singapore, gikk Vladimir Zelensky til angrep på Kina og anklaget dem for å sabotere fredsforhandlingene. Han anklaget også Kina for å «støtte Russland«.

«Med Kinas støtte til Russland vil krigen vare lenger. Det er dårlig for hele verden, og politikken til Kina – som erklærer at de støtter territoriell integritet og suverenitet og erklærer det offisielt. For dem er det ikke bra», sa Zelensky under en pressekonferanse.

I Kyiv Independent heter det: Ukraine war latest: Zelensky accuses China of ‘working hard’ to stop countries attending global peace summit.

Hvis Zelensky skulle hatt et ørlite håp om å få en kommunikasjon med Kina skulle han ha gjort omtrent det motsatte. Kina har holdt en lav profil og vært opptatt av å kunne snakke med begge parter, men kineserne er også korrekte diplomater og i deres måte å tenke på er Zelenskys utspill en grov fornærmelse. Og det kinesiske diplomatiet har svært god hukommelse.

Kina har takket nei til invitasjonen, fordi betingelsene for Kinas deltakelse ikke er oppfylt, inkludert deltakelse av både Russland og Ukraina, sa kildene. Vil Kinas utenriksdepartement kommentere denne saken?

I en offisiell uttalelse fra Kinas UD på konferansen i Singapore heter det:

Mao Ning: Kina legger stor vekt på at Sveits arrangerer det første toppmøtet om fred i Ukraina og har vært i tett kommunikasjon med Sveits og relevante parter om dette siden tidlig i år. Kina fastholder alltid at den internasjonale fredskonferansen må møte de tre viktige elementene om anerkjennelse fra både Russland og Ukraina, likeverdig deltakelse fra alle parter og rettferdig diskusjon av alle fredsplaner. Ellers kan fredskonferansen neppe spille en vesentlig rolle for å gjenopprette fred. Disse elementene som er foreslått av Kina er rettferdige, legitime og retter seg ikke mot noen part.

De er skrevet inn i de felles forståelser om politisk løsning av Ukraina-krisen som nylig ble utstedt av Kina og Brasil, og gjenspeiler den universelle bekymringen til det internasjonale samfunnet, spesielt de store utviklingslandene.

Basert på det vi har hørt fra ulike parter og den frigitte agendaen for møtet, ser det ikke ut til at de tre elementene Kina har foreslått vil bli oppfylt. Det er et åpenbart gap mellom møtets agenda og det Kina står for samt den universelle forventningen i det internasjonale samfunnet. I dette tilfellet er Kina knapt i stand til å delta i møtet og har informert relevante parter om våre vurderinger og bekymringer. Vi vil fortsette å fremme samtaler for fred på vår egen måte, opprettholde kommunikasjonen med alle parter og i fellesskap samle betingelser for den politiske løsningen av Ukraina-krisen.

Saudi-Arabia vil heller ikke delta

Ukrainske medier skriver:

Saudi-Arabia planlegger ikke å delta i fredstoppmøtet organisert av Ukraina, som vil bli holdt i midten av juni i Sveits, ifølge kilder i det tyske DPA-nyhetsbyrået. Det tyske byrået fikk informasjon om at Saudi-Arabia ikke planla å delta i fredstoppmøtet fra kilder i diplomatiske kretser i Riyadh. Årsaken til den avgjørelsen skal angivelig være at Russland ikke vil være til stede på fredstoppmøtet.

Når Saudi-Arabia ikke vil delta, er det tvilsomt om de arabiske landa vil være representert i noen særlig grad. Uten Brasil rakner det meste av Latin-Amerika. Med de afrikanske landas gode forhold til Russland, blir nok også deltakelsen fra Afrika heller tynn.

Dette rakner mens vi ser på.

Forrige artikkelTysk selskap forlanger vindkraft i norsk kommune
Neste artikkelGlad i naturen, Kingsrose Mining?