Flertallet i USA sier nei til å sende våpen til Israel

0
Biden i Tel Aviv i 2023

Flertallet av amerikanske borgere sier at den amerikanske regjeringen ikke bør sende våpen til Israel, men bør sende humanitær hjelp til Gaza, viser en meningsmåling publisert 7. juni av CBS News og YouGov.

Undersøkelsen spurte: «Angående situasjonen med Israel og Hamas, hvilken av disse tingene bør USA gjøre eller ikke gjøre nå»?

61 prosent av amerikanske borgere svarte og sa at USA ikke burde sende våpen til Israel.

Blant demokratene sa 77 prosent at USA ikke burde sende våpen, sammenlignet med 38 prosent av republikanerne.

Samtidig sa 62 prosent av amerikanske borgere at USA burde sende humanitær hjelp til palestinere i Gaza, mens 38 prosent var imot det.

Målinga framhever den svake innflytelsen fra den amerikanske opinionen og den sterke innflytelsen fra Israel-lobbyen og pro-israelske amerikanske tjenestemenn over USAs utenrikspolitikk.

Til tross for sterk motstand fra velgere i sitt eget demokratiske parti, har USAs president Joe Biden prioritert å sende enestående mengder våpen til Israel siden starten av krigen mot Gaza 7. oktober i fjor.

«Det USA begynte å gjøre nesten umiddelbart var å sende en ekstraordinær strøm av våpen», sa en tidligere offiser i den amerikanske hæren til New York Times .

The Times legger til at «det var så mange våpenforsendelser til Israel at en høytstående tjenestemann i Pentagon sa at forsvarsdepartementet noen ganger slet med å finne tilstrekkelige transportfly til å levere dem».

Bidens utenriksminister, Antony Blinken, har spilt en viktig rolle i å fremme våpenleveranser til Israel. Etter at krigen begynte, uttrykte han solidaritet med Israel som en av den jødiske troen, rapporterte Jerusalem Post.

«Jeg står foran deg ikke bare som USAs utenriksminister», sa Blinken til israelere under en direktesendt pressekonferanse i Tel Aviv, «men også som en jøde».

I april stemte bare 37 demokrater og 21 republikanere mot et lovforslag om å gi militærhjelp til Israel. Et stort flertall, totalt 173 medlemmer, stemte for å godkjenne lovforslaget.

Støtten til Israel fra medlemmer av kongressen fra begge politiske partier er i stor grad sterk på grunn av den pro-israelske lobbyen, særlig American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

I et nylig intervju med vert Tucker Carlson sa den republikanske kongressmedlem Thomas Massie at hvert republikanske medlem av kongressen har en «AIPAC-barnevakt», som får i oppdrag å gi dem råd om spørsmål som angår støtte til Israel.

Kongressmedlem Massie (R) sa: «Jeg har fått fire medlemmer av kongressen til å si at jeg skal snakke med min AIPAC-person. Det er egentlig det vi kaller dem, «Det er min AIPAC-fyr».

AIPAC og andre Israelske lobbygrupper gir også betydelig finansiering til valg- og gjenvalgskampanjer.

I april kunngjorde AIPAC at de forpliktet seg til 100 millioner dollar for å beseire en håndfull demokratiske kongresskandidater i høstens valg som hadde uttrykt kritikk av Israels krig mot Gaza.

Forskjellig type støtte til Biden og Trump

I den samme meningsmålinga går det fram at bare 27% av demokratene stemmer Biden fordi de liker ham. 54% gjør det fordi de misliker Trump. I motsetning til dem stemmer 52% av republikanerne på Trump fordi de liker ham.

Samtidig har Bidens popularitet nådd et nytt lavmål:

Forrige artikkelOgså EU-valget brukes som argument for høyere renter
Neste artikkel– Ukraina kan starte «terrorkampanje» hvis Russland vinner krigen