EU-kommisjonen starter sak mot Italia og seks andre land

0
Faksimile fra Il Messaggero

EU-kommisjonen åpner sak mot Italia og seks andre europeiske land for uforholdsmessig underskudd, melder italienske medier.

Nå starter en prosess for de involverte statene som til høsten vil omsettes til forpliktelser om tvangsretur til balansering av regnskapet. Etter de planlagte skrittene vil kommisjonen foreslå anbefalinger til rådet om reduksjon av underskuddet under høstens behandling av budsjettene. Spesielt EU-kommisjonen har åpnet en prosedyre om uforholdsmessig store underskudd i Italia, Frankrike, Belgia, Ungarn, Malta, Polen og Slovakia.

«Krenkelsesprosedyren er ingen nyhet, det var allment forventet, vi hadde allerede sagt det for et år siden. På den annen side, med den boom i underskuddet som ble indusert av de eksepsjonelle tiltakene, kunne vi absolutt ikke tenke oss å holde oss under 3%», sa økonomiminister Giancarlo Giorgetti. Han sa at den italienske regjeringa allerede er i gang med å redusere utgiftene.

Under koronakrisa ble stabilitetspakten suspendert, slik at landene fikk lov til å øke sin gjeld. Det var ikke minst lockdownpolitikken og alle de påfølgende restriksjonene som drev landenes gjeldsgrad til værs – til stor glede for finanskapitalen.

Men nå er den i kraft igjen og EU-kommisjonen svinger pisken.

Etter stabilitetspakten skal offentlig underskudd og gjeld holdes innenfor henholdsvis 3% og 60% av BNP.

Ifølge data fra Eurostat hadde ved utgangen av 2023 elleve land – inkludert Italia – et underskudd på over 3%. Italia var på det høyeste i EU med 7,4%, og kommisjonen anslår at det vil falle til 4,4% i 2024 og stige igjen til 4,7% i 2025 (med uendret politikk). Gjeldsgraden til Italia var i 2023 på 137% av BNP, altså langt over det dobbelte av det stabilitetspakten krever. Ifølge tiårsprognosene vil den offentlige gjelden i forhold til BNP øke jevnt til rundt 168% av BNP i 2034.

Det er totalt umulig for Italia å komme tilbake til 60% med mindre økonomien skal totalraseres.

Dette viser mange ting.

Det viser igjen hvilken katastrofe lockdownpolitikken har vært for nasjonaløkonomien. Og det viser at EU er totalt ute å kjøre. EUs sentralbank kan naturligvis gjeninnføre det diktaturet de utøvde da de avsatte Berlusconi, men det vil ikke skape noe økonomisk mirakel. På toppen av det forlanger NATO enda større militærutgifter.

Forrige artikkelFagfellevurdert studie: 73,9% av dødsfallene var knyttet til covid-vaksinen
Neste artikkelNorsk politimann: – Dødelige Covid-19 vaksiner og myndighetenes juks med statistikk