Bernie Sanders fordømmer Israel og vil boikotte Netanyahu

0
Senator Bernie Sanders (I-Vt.) holder en tale 3. juni 2024, der han forklarer hvorfor han vil boikotte Israels statsminister Benjamin Netanyahus forventede tale til Kongressen. (Foto: C-SPAN/Screengrab)

Bernie Sanders (D) viser bilder av barn som er utsultet av Israel, og forklarer boikott av Netanyahu-tale. Barn dør av underernæring i Gaza som et «direkte resultat av Netanyahus politikk», sa Vermont-senatoren i en tale i Senatet.

Av Jake Johnson.

Common Dreams – 4. juni 2024.

Senator Bernie Sanders viste på mandag bilder av sultende palestinske barn i det amerikanske senatet, for å forklare sin beslutning om å boikotte en kommende tale av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som demokratiske og republikanske ledere formelt inviterte til å adressere et felles møte i Kongressen, midt i Israels katastrofale angrep på Gaza.

Den månedslange militærkampanjen har hatt forferdelige konsekvenser for palestinske barn, understreket Sanders (I-Vt.) i sine kommentarer mandag, og kritiserte USAs House Speaker Mike Johnson (R-La.) for å spise «fine biffer» på pengeinnsamlingsmiddager med sine «milliardærvenner,» mens Israels hær blokkerer kritisk matvarehjelp fra å komme inn i Gaza, noe som får barn til å sulte i hjel.

«Dette er et fotografi av et barn i Gaza tatt av Getty», sa senatoren fra Vermont, mens en rådgiver viste frem et bilde av et avmagret palestinsk barn.

(Getty Images er et bildebyrå med hovedkontor i Seattle i Washington. Getty Images ble stiftet i 1993 og er den ledende leverandøren av bilder til bedrifter og privatpersoner med et arkiv på over 70 millioner bilder og 30.000 timer med film. Wikipedia)

Bildet var ett av flere Sanders viste under sin tale, der han understreket at det er tusenvis av barn i Gaza som lider av akutt underernæring som et «direkte resultat av Netanyahus politikk – Netanyahu, mannen speaker Johnson har invitert til å tale til Kongressen».

«Nei,» sa Sanders, «jeg vil ikke være til stede under den talen.»

Se Sanders uttalelser i sin helhet:

Sanders er en av mange progressive amerikanske lovgivere som forventes å boikotte Netanyahus tale til Kongressen, tidspunktet er fortsatt uklart, etter at den israelske statsministerens kontor benektet rapporter fra Punchbowl og andre medier om at datoen ble satt til 13. juni – en dag USAs president Joe Biden etter planen skal være utenlands.

Representanten Pramila Jayapal (D-Wash.), leder for Congressional Progressive Caucus med rundt 100 medlemmer, fortalte Axios på mandag at hun forventer at boikotten av Netanyahus tale vil være «stor», og bemerket at det er «mange mennesker som er ekstremt opprørt over at han kommer hit».

Ifølge Axios «sa Jayapal at hun har snakket med flere lovgivere som overvar Netanyahus tale i 2015 [til Kongressen], men sa at de ikke vil delta denne gangen».

Alexandria Ocasio-Cortez (D-N.Y.) snakket med journalister ved U.S. Capitol på tirsdag og signaliserte at hun ville delta i kongressboikotten, og sa at den israelske statsministeren «ikke burde være her».

«Jeg tror ikke det er produktivt for en republikaner eller en demokrat å invitere ham», la hun til.

Netanyahu er anklaget av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for å ha begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten på Gazastripa, inkludert «utsulting av sivile som en metode for krigføring» og «forsettlig å forårsake stor lidelse». I forrige måned søkte ICCs aktor formelt om arrestordre mot Netanyahu og Israels forsvarsminister Yoav Gallant, samt flere Hamas-ledere.

Uansett dato for talen til den amerikanske Kongressen, er det ventet at protester vil møte statsministeren ved ankomst til Washington, D.C.

Nylige undersøkelsesdata har vist at et flertall av amerikanerne er imot Israels krig mot Gaza og vil at Biden-administrasjonen skal kutte USAs våpensalg til landet.

«Han er en tiltalt forbryter i Israel, med en tiltale som krigsforbryter i ICC, og de har invitert ham til å tale her! Skam», sa James Zogby, grunnlegger av Arab American Institute, om Netanyahu sent mandag.


Denne artikkelen ble publisert av Common Dreams

Displaying Photos of Kids Starved by Israel, Sanders Explains Boycott of Netanyahu Speech

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også:

G7 v. Netanyahu: Who’ll Blink First? (youtube.com)

Anti-War Activist Passport Confiscated & Pulled Off Plane By State Dept. – Scott Ritter (youtube.com)

NATO Escalation & Propaganda – Glenn Greenwald, Alexander Mercouris & Glenn Diesen (youtube.com)

Jake Johnson er seniorredaktør og skribent for Common Dreams.

Forrige artikkelHvitvasking av nazistene i Ukraina
Neste artikkelTed Postol: USA hjelper Ukraina med å angripe Russlands atomvarslingssystem
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.