60 ganger Oradour-sur Glane

0
Oradour-sur-Glane

Av Paul J. Midtlyng, Lørenskog.

I nyhetene av i dag (10 juni) vises bilder av både den tyske og franske presidenten som minnes den forferdelige aksjonen som tyskerne gjennomførte i den franske landsbyen Oradour-sur-Glane for 80 år siden.  Som gjengjeldelse for partisan-(«terrorist-) virksomhet, deriblant likvidasjonen av den tyske SS-Sturmbandführer Helmut Kämpfe drepte de tyske soldatene 643 mennesker, deriblant 307 kvinner og barn. Udåden har blitt stående som et historisk enestående symbol på krigsforbrytelser som begås av en okkupasjonsmakt.

Det finnes fortsatt noen som hevder at Israels krig i Gaza er berettiget som gjengjeldelse for Hamas- (partisan-) angrepet den 7. oktober 2023, og ikke kan brennmerkes som krigsforbrytelse. Ifølge helsemyndighetene i Gaza er hittil 37124 mennesker blitt drept av det Israelske militæret siden den 7 oktober i fjor, hvorav nærmere 2/3 er kvinner og barn. Dette er nesten 60 ganger antallet ofre for okkupantmaktens massakre i Oradour-sur-Glane.  Men parallellen til dagens situasjon i Midt-Østen ble behendig unngått både av Steinmeier og Macron, ei heller i spørsmål eller rapporter fra norske eller vestlige mainstream media.


Note:

Oradour-sur-Glane, fra Store norske leksikon:

Oradour-sur-Glane er en landsby i Frankrike, i departement Haute-Vienne, 20 km nordvest for Limoges. Landsbyen er kjent fra tyskernes massakre under andre verdenskrig.

10. juni 1944 rykket en tysk SS-avdeling inn i landsbyen og samlet befolkningen. Samtlige påtrufne mannlige innbyggere ble skutt, og rundt 400 kvinner og barn ble sperret inne i kirken, som så ble satt i brann. I alt 642 mennesker ble myrdet, derav 240 kvinner og 205 barn. Landsbyen ble så svidd av som represalie for motstandsbevegelsens aksjoner.

Etter krigen ble landsbyen gjenoppbygd. I 1953 ble 21 av de vel 200 SS-soldatene stilt for retten for ugjerningen, to ble senere henrettet.


Tallet på drepte i Gaza er gjenstand for en internasjonal diskusjon. Her er en drøfting av tallene fra mainstream media:

AP analysis of Gaza Health Ministry’s death toll data

Forrige artikkelNordmenn flest har det kjipere enn før!
Neste artikkelHva skjer med landbrukspolitikken i EU?