USAs flytebrygge i Gaza brøt sammen

0
Kilde BBC / Maxar

Pentagon bygde i all hast en flytebrygge på stranda i Gaza for angivelig å bringe inn humanitær hjelp. Denne brygga er nå brutt i stykker av dårlig vær og urolig sjø. USAs moralske og praktiske sammenbrudd kan knapt illustreres bedre.

AP skriver:

En rekke sikkerhets-, logistikk- og værproblemer har rammet planen om å levere desperat nødvendig humanitær hjelp til Gaza gjennom en amerikansk militærbygd brygge.

Den ble brutt fra hverandre av sterk vind og kraftig sjø litt over en uke etter at den ble operativ, og prosjektet møter kritikk for at det ikke har levd opp til de opprinnelige løftene eller prislappen på 320 millioner dollar.

Amerikanske tjenestemenn sier imidlertid at stålbrua og flytebrygga den skal henge sammen med vil bli reparert og satt sammen på nytt ved ei havn i det sørlige Israel, for så å installeres på nytt og fungere igjen neste uke.

Mens tidlige anslag fra Pentagon antydet at bryggen kunne levere opptil 150 lastebillass med hjelpemidler om dagen når den var i full drift, har det ennå ikke skjedd. Dårlig vær har hindret fremskritt for å få hjelp til Gaza fra brygga, mens den israelske offensiven i den sørlige byen Rafah har gjort det vanskelig, om ikke umulig til tider, å få hjelp inn i regionen via landveier.

Hjelpegrupper avviser brygga som en avledningsmanøver som tok noe av presset fra Israel for å åpne flere grenseoverganger, som ville vært langt mer produktive.

Tidligere fikk Gaza 500 lastebillass med nødhjelp hver dag.

Dette er en episode og en avsporing. Som AP påpeker kunne hjelpen kommet fram raskere, enklere, billigere og i tilstrekkelige mengder hvis USA hadde presset Israel til å godta det. Det ville ikke Washington, så de valgte å bygge ei dyr brygge, som altså ikke en gang tåler litt dårlig vær.

Flytebryggas sammenbrudd kan stå som symbol på USAs moralske og praktiske sammenbrudd.

Ikke klarer/ønsker denne «moralske lederen for demokratiene» å hindre folkemord, ikke klarer de noe så enkelt som å få fram nødhjelp, og når de så velger en dyr og dårlig løsning, så klarer ikke en gang denne «supermakta» å bygge ei brygge som tåler å møte naturkreftene.

Forrige artikkelDen langsomme henrettelsen av Julian Assange fortsetter
Neste artikkelKunne Stoltenberg avverget Russlands invasjon av Ukraina?