USA betaler Kenya for å intervenere på Haiti

0
På plakaten fra 2020 står det på haitisk: USA stopp å plyndre Haiti.

President Joe Biden uttrykte torsdag dyp takknemlighet til Kenyas president William Ruto for den kommende utplasseringa av kenyanske politistyrker for å hjelpe til med å stanse gjengvold i Haiti, og han forsvarte sin beslutning om å holde amerikanske styrker borte fra oppdraget i den hardt prøvede karibiske nasjonen. Dette skriver AP.

USA bidrar med 300 millioner dollar til en multinasjonal styrke som vil omfatte 1000 kenyanske politifolk, men Biden hevdet at en amerikansk tropps tilstedeværelse på Haiti ville reise «alle slags spørsmål som lett kan gis feilaktig fremstilling».

Biden tiltrådte i 2021 og lovet å avslutte USAs engasjement i såkalte endeløse kriger i kjølvannet av 20 år med konflikt i Afghanistan og Irak.

Den 2500 mann sterke internasjonale styrken vil bli ledet av 1000 kenyanere fra den administrative politienheten og den kamptrente paramilitære generaltjenesteenheten, kalt Recce-kommandoene. Kommandosoldatene hadde tidligere i oppgave å dempe innenlandske opptøyer og delta i operasjoner mot al-Shabab i nabolandet Somalia.

Flere andre land har også lovet politistyrker, inkludert Benin, Bahamas, Jamaica, Guyana, Barbados, Antigua og Barbuda, Bangladesh og Tsjad.

Intervensjonen på Haiti handler ikke om å slå ned bandene eller øke sikkerheten. Den handler om å bevare kontrollen over Haiti. Imperialistiske land har plyndret Haiti til skinnet i lange tider og ønsker å fortsette med det.

I Afrika handler det om å gjøre Kenya til en «ikke-NATO alliert» som Al Jazeera skriver. Og dermed er dette trekket også et ledd i den nye lange krigen om Afrika.

Forrige artikkelJemen og irakisk motstand fortsetter angrepene mot Israel
Neste artikkelGår fra Sparebanken til Telenor og får 16 millioner i lønn