Ukrainas parlament vedtar lov mot vernepliktige som unndrar seg militæret

0
Demonstrasjon mot tvangsmobilisering i Ukraina. Skjermdump fra video.

Avstemningen kommer etter at parlamentet godkjente et lovforslag om å rekruttere fanger.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 9. mai 2024.

På torsdag stemte Ukrainas parlament for å slå ned på vernepliktige som unndrar seg militæret, dette er det siste trinnet i en rekke lovforslag som tar sikte på å øke mobiliseringen, ettersom Ukraina står overfor betydelig mangel på mannskap.

Lovforslaget vil øke bøtene betydelig for ukrainere som forsøker å unngå å bli tvunget til å kjempe mot russiske styrker. Den nye lovgivningen kommer en dag etter at parlamentet godkjente en plan for å tillate fanger å bli med i militæret, inkludert mordere, så lenge de ikke har drept to eller flere personer.

Iryna Gerashchenko, et ukrainsk parlamentsmedlem og medlem av det Europeiske Solidaritetspartiet, sa at det nye lovforslaget vil øke minimumsbøter for folk som prøver å unngå verneplikten, fra 13 til 218 dollar. Den maksimale boten for personer som gjentatte ganger har brutt mobiliseringslovene vil øke til 5.200 dollar. Ifølge Reuters er den gjennomsnittlige månedslønnen i Ukraina rundt 560 dollar.

Lovforslaget må signeres av president Volodymyr Zelensky for å tre i kraft. Zelensky undertegnet i forrige måned en ny mobiliseringslov som trer i kraft den 18. mai og senker alderen for kvalifiserte vernepliktige til mobilisering fra 27 til 25 år.

Russiske styrker fortsetter å rykke frem i Øst-Ukraina, og Zelensky sa torsdag at ukrainske soldater står overfor «en veldig vanskelig situasjon». Den nye amerikanske hjelpen til Ukraina forventes ikke å hjelpe Kiev med å oppnå seier og vil bare forlenge konflikten.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Ukraine’s Parliament Passes Bill To Crack Down on Draft Evaders

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Se også:

Forrige artikkelTilrettelegging av En-Helse
Neste artikkelSV-leder Bergstø promoterer sensur
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.