Ukraina angriper Krim med ATACMS fra USA

0
MGM-140/-164/-168 Army Tactical Missile System (ATACMS)

Russiske tjenestemenn sa tirsdag at Ukraina hadde angrepet Krim med Army Tactical Missile Systems (ATACMS), langdistansemissiler som USA i hemmelighet leverte til Ukraina i mars.

Av Dave DeCamp.

ATACMSene USA sendte til Ukraina har en rekkevidde på rundt 300 kilometer, betydelig lengre enn noe USA tidligere har gitt. USA sendte en eldre versjon av ATACMS i fjor høst som kan treffe mål opptil 160 kilometer unna og er fullpakket med klasebomber, som er beryktet for å drepe og lemleste sivile.

Guvernøren på Krim sa at ATACMS ble skutt ned av russisk luftvern under angrepet tirsdag. Det russiske forsvarsdepartementet sa at det skjøt ned totalt seks ATACMS, men spesifiserte ikke hvor.

USA-støttede angrep på Krim gir alltid en stor risiko for eskalering ettersom halvøya regnes som en rød linje for Russlands president Vladimir Putin, noe som ble erkjent av USAs utenriksminister Antony Blinken tidligere i krigen. En amerikansk tjenestemann sa til Reuters at Ukraina startet sitt første angrep på Krim ved å bruke ATACMS 17. april.

Ukraina har bedt om ATACMS gjennom hele krigen, men Pentagon avviste tidligere forespørselen fordi de sa at det ikke var nok til overs. USA avviste også i utgangspunktet forespørselen på grunn av bekymring for eskalering.

Men etter hvert som krigen har dratt ut i tid, har USA og deres NATO-allierte vært mindre og mindre bekymret for eskalering. Begrunnelsen ser ut til å være basert utelukkende på det faktum at frem til dette punktet har ikke ukrainske angrep på russisk territorium provosert russisk gjengjeldelse mot NATO.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War:

Ukraine Attacks Crimea With US-Provided ATACMS


Den russiske nyhetskanalen Sputnik skriver:

Russian Air Defenses Shot Down Six US-Made ATACMS Missiles.

Den ukrainske nyhetskanalen Kyiv Post skriver:

ANALYSIS: Reported ATACMS Missile Wave Hits Crimea, Russian Air Defenses and Airfields Pounded

Forrige artikkelNorges Bank gjør krona til «shitcoin»
Neste artikkelTrumps rådgivere vil straffe land som bryter med dollaren
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.