Stoltenberg: «Nato-våpen kan brukes mot russisk territorium»

0
Jens Stoltenberg i intervju med The Economist. Skjermdump.

Blinken presser angivelig på for at Biden skal oppheve restriksjonen.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 26. mai 2024.

Fredag sluttet NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg seg til oppfordringer om at Ukraina må kunne bruke NATO-leverte våpen til å angripe russisk territorium, et skritt som ville markere en vesentlig eskalering av stedfortrederkrigen.

«Tiden er inne for allierte å vurdere om de skal oppheve noen av restriksjonene de har lagt på bruk av våpen de har donert til Ukraina», sier Stoltenberg til The Economist.

«Spesielt nå som mye av kampene pågår i Kharkov, nær grensen, å nekte Ukraina muligheten til å bruke disse våpnene mot legitime militære mål på russisk territorium, gjør det veldig vanskelig for dem å forsvare seg», la han til.

Russlands offensiv i Kharkov har ført til oppfordringer fra mange medlemmer av Kongressen, inkludert House Speaker Mike Johnson (R-LA), om at president Biden må tillate Ukraina å bruke USA-leverte missiler i angrep på russisk territorium. Utenriksminister Antony Blinken leder angivelig an i administrasjonen for å få restriksjonen opphevet.

Russland har gjort det klart at de kan gjennomføre et kraftig svar hvis Nato-missiler treffer landets territorium. Etter at Storbritannias utenriksminister David Cameron sa at Ukraina kunne bruke britiske missiler på russisk territorium, advarte Russland Storbritannia om at de kunne angripe britiske militære mål i Ukraina og «andre steder» som svar.

Ukraina har brukt amerikanske og andre vestlig leverte missiler mot Krim, som har vært kontrollert av Russland siden 2014. Men Russland ser ut til å trekke en rød linje når det gjelder angrep på territorium inne på det russiske fastlandet.

Hauker i USA bagatelliserer risikoen for eskalering, men Russland har nettopp lansert øvelser som simulerer bruk av taktiske atomvåpen som svar på provoserende retorikk fra vestlige tjenestemenn, inkludert snakk om muligens å sende NATO-tropper til Ukraina.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Stoltenberg Joins Calls for NATO Weapons To Be Used on Russian Territory

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp


Se også tidligere viseforsvarsminister Chas Freeman beskrive møte mellom Russland og Kina som et «transformativt møte» som utdyper og styrker samarbeidet mellom de to landene, samtidig som USA er fanget i egne vrangforestillinger:

Forrige artikkelKrigsdagbok del 111 – 18. til 22. mars 2024
Neste artikkelWHO gikk på en smell, men har ikke tenkt å gi seg
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.