Rapport: Russiske tropper går inn i basen som huser amerikanske tropper i Niger

0
Fra massedemonstrasjonene mot USAs baser.

USA sleper beina etter seg i forbindelse med Nigers krav om tilbaketrekning.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 18. april 2024.

Russiske tropper har gått inn i en militærbase i Niger som huser amerikansk militærpersonell, melder Reuters torsdag, som siterer en høytstående amerikansk forsvarstjenestemann.

Tjenestemannen sa at de russiske troppene var på flybase 101 i Nigers hovedstad Niamey, men brukte en egen hangar og blandet seg ikke med amerikanske tropper. «(Situasjonen) er ikke storartet, men på kort sikt håndterbar», sa tjenestemannen.

CNN meldte senere at russiske tropper har operert ut fra basen i minst flere uker.

Nyheten kommer etter at USA sa at de ville gå med på en forespørsel fra Nigers militærledede regjering om å forlate landet, men USA fortsetter å slepe beina etter seg i denne tilbaketrekningen. Niger sa at landet kuttet sitt militære forhold i mars, etter at amerikanske tjenestemenn belærte sine nigerske kolleger om deres voksende bånd med Russland.

I forrige måned fortalte en varsler til Kongressen at USAs motstand mot å trekke seg ut av Niger satte amerikanske tropper i fare. Varsleren, en senior luftvåpenleder, sa at amerikanske embetsrepresentanter undertrykte etterretning for å opprettholde en «fasade» av gode relasjoner mellom USA og Niger.

Nigers regjering tok makten etter et kupp i juli 2023 som avsatte tidligere president Mohamed Bazoum og har allerede utvist franske styrker.

Å tillate russiske tropper å gå inn på flybase 101 kan være en presstaktikk fra Nigers regjering for å få USA til å trekke seg ut. Viseutenriksminister Kurt Campbell sa 19. april at USA gikk med på å forlate landet, men uken etter hevdet viseformann i generalstaben, admiral Christopher Grady, at ingen endelig beslutning var tatt.

USA har en stor dronebase i Niger, kjent som Airbase 201, i byen Agadez som koster over 100 millioner dollar. Airbase 201 fungerer som et knutepunkt for amerikanske operasjoner i regionen, og USA ønsker ikke å gi den opp.

Rundt 1.100 amerikanske militærpersonell er i Niger, og varsleren sa at de ikke hadde vært i stand til å dra hjem da deres utplassering var planlagt avsluttet, siden Niger ikke tillater avløsningsstyrker inn i landet.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Report: Russian Troops Enter Base Housing US Troops in Niger

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkel49 senatorer til Joe Biden: Dropp støtten til WHO-traktaten!
Neste artikkelDen «grønne» galskapen når stadig nye høyder, men elefanten i rommet nevner fortsatt ingen
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.