Den 29. mai lanserte Direktoratet for sikkerhet og Beredskap (DSB) nye oppdaterte egenberedskapsråd på sin nettside.
De største endringene i egenberedskapsrådene var at vi skulle øke varighet på egenberedskapen fra minst tre dager til en uke.
Vi har skrevet mye om beredskap her på steigan.no og konklusjonen er at den er svært dårlig og at vi som enkeltpersoner må være mye mer forberedt og ta ansvaret sjøl.
Norge som land har en svært dårlig beredskap og sjølforsyning, Det satses altfor lite på landbruk og sjølforsyning, vi har lite lagringskapasitet, og en distriktspolitikk som på ingen måte bidrar til «lys i alle hus» og sikkerhet for hele befolkningen ved en krise.
Den 29. mars i år skreiv vi dette:
EU samlet nylig myndigheter og matsikkerhetseksperter for å utarbeide en plan for hvordan de skal håndtere ei matkrise. Ei slik krise er ikke bare noe som kan skje, spørsmålet er hvor fort det skjer.
På denne samlingen ble det gjennomført en simulering som både gikk gjennom hva som kan skje og det ble arbeidet med planer for hvordan de kan møte slike kriser.
Vi kan jo håpe at det får innvirkning på landbrukspolitikken, men det gjenstår å se – vårens landbruksoppgjør i Norge vil jo være en pekepinn på hvor alvorlig de tar en slik krise.
Ei slik krise har vært varsla lenge og det at man i EU lager en slik simulering betyr jo at de ser dette som svært sannsynlig.
Sentralt sto sjølsagt den sivile uro og det kaos som ville bryte løs når sultne folk gikk til angrep på de få matlagre/butikker som finnes og etter hvert på dem som står bak denne politikken.
Et slikt senario kan du jo sjøl tenke deg, vi du fortsette å gå på jobb når den lønna du får ikke rekker til mat til familien, og etter ei kort stund vil ikke de elektroniske pengene du har på kortet ditt være tilgjengelig fordi nettet er nede.
Priser på mat vil på kort tid gå opp, de rike vil kunne kjøpe det de trenger og har nok ordna seg. Alt vil stoppe opp, all infrastruktur og transport stopper, ingen arbeidsfolk vedlikeholde strøm-, vann- og datanett, ingen vil komme på arbeid i butikker, sjukehus, skoler mm.
Du vil sjølsagt ikke gå på jobb du heller, du vil bruke tida på å skaffe det du trenger til deg og dine.
Kanskje på tide at du også lager deg en plan for et slikt senario? Hvor forberedt er du? Det vil antakelig være lurt å forberede seg slik at man ikke er nødt til å være en av dem som må å gå ut i det verste kaoset de første ukene, eller månedene.
Det er mye vi som enkeltpersoner kan gjøre, og som sikkert noen av oss gjør. Det å være litt «prepper» er smart, det er viktig å skaffe seg nettverk og byttefelleskap. Men det krever også kompetanse, og her kan vi lære av hverandre og de som er eldre. Husk at om strømmen går vil alt du har i fryseren etter kort tid bli ubrukelig, dersom du ikke kan noe om hermetisering, salting mm. Dersom du er heldig og har en vedkomfyr må du kunne bruke den, og sjølsagt ha ved nok tilgjengelig.
For oss som bor på landet kan en del av dette være enklere enn for dem som bor i byer.
Mitt råd er at du og din familie bygger opp et lager og prøver ut å leve på det dere har – ta ei uke i ferien for eksempel, ikke bruke strøm og vann. Det vil dere nok lære mye av slik at dere blir noe mer forberedt dersom det skulle bli nødvendig.
Det er også kommet nye detaljer om temaer som kritisk medieforståelse og oppholdssteder i kriser. Vi blir også oppfordret til å ha et sted å reise til som er trygt.
Helt nye temaer er felles egenberedskap og psykisk helse i kriser. Det er bare å lese det de skriver.
Igjen ser vi at det er VI som må være forberedt, det er opp til oss å sikre oss, vi kan ikke forvente at samfunnet tar vare på oss.
Det var sikkert mange med meg som blei positivt overaska da det 23. mai ble vedtatt endringer i finansavtaleloven (forbrukeres rett til kontantbetaling). Her ble det fra Justisministeren pekt på kontanter som viktige i beredskapshensyn.
https://www.facebook.com/JAtilkontanter2022/videos/437520595651164
Du kan lese om dette også på DSB sine sider: Råd om betalinger
- Ha flere ulike betalingskort, som debet- og kredittkort.
- Ha noen ekstra kontanter, gjerne i ulike og mindre verdier.
- Ha konto i flere banker.
I forbindelse med Egenberedskapsuka 2024 uke 44 (28. oktober – 3. november) vil DSB distribuere brosjyre med de oppdaterte rådene til alle husstander i Norge.
Snart er det ferietid, test ut din beredskap og kompetanse. Det kan være lærerikt og svært nyttig.
Et annet spørsmål er: Hvorfor kommer myndighetene med dette akkurat nå?