Norge anerkjenner Palestina – foreløpig et symbolsk trekk

0
Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre, Foto: Regjeringa

Regjeringa har bestemt seg for å anerkjenne Palestina som stat. Dette kom fram i ei pressemelding 22. mai 2024:

– Regjeringen har besluttet at Norge vil anerkjenne staten Palestina. Midt i en krig, med titusenvis av døde og skadde, må vi holde liv i det eneste som kan gi et trygt hjem for både israelere og palestinere: To stater som kan leve i fred med hverandre, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

I pressemeldinga heter det videre:

Tostatsløsning

– Palestinerne har en grunnleggende, selvstendig rett til en egen stat. Både israelere og palestinere har rett til å leve i fred i hver sin stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten en tostatsløsning. Det kan ikke bli en tostatsløsning uten en palestinsk stat. Med andre ord: Fred i Midtøsten forutsetter en palestinsk stat, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Den territorielle avgrensingen mellom staten Palestina og staten Israel bør basere seg på grensene fra før 4. juni 1967 med Jerusalem som delt hovedstad, med åpning for avtaler om landbytte.

– Anerkjennelse av Palestina er en støtte til moderate krefter, som er på vikende front i en langvarig og grusom konflikt. Det er også en sterk oppfordring til andre land å gjøre som Norge og flere andre europeiske land: Å anerkjenne Palestina. Det kan bidra til at prosessen mot en tostatsløsning omsider kan komme i gang igjen og få ny kraft, sier Støre.

Anerkjennelse før fredsløsning

Siden Oslo-avtalene for drøyt 30 år siden har Norge og mange andre land forsøkt en strategi hvor anerkjennelse skulle komme etter en fredsløsning. Det har ikke fungert.

– I fraværet av en fredsprosess og politisk løsning på konflikten har utviklingen gått i feil retning. Verken palestinerne eller israelerne kan leve sine liv i sikkerhet. Vi må derfor tenke annerledes og handle deretter. En anerkjennelse kan ikke lenger vente til etter en fredsløsning, sier Støre. 

– Palestina er fanget i en nedadgående spiral av manglende økonomisk utvikling og bistandsavhengighet, og manglende rettigheter. Terror og vold fra Hamas og andre militante grupper undergraver tilliten som kreves for en varig fredsløsning. Israels mangeårige etablering og utvidelse av ulovlige bosettinger undergraver grunnlaget for en levedyktig palestinsk stat. Følelsen av håpløshet blant palestinerne har blitt sterkere for hvert år som har gått, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Irland og Spania anerkjenner også Palestina

Også Spania og Irland har vedtatt å anerkjenne Palestina.

Spanias statsminister Pedro Sánchez kunngjorde onsdag at Spania vil anerkjenne den palestinske staten 28. mai sammen med andre europeiske land som Norge og Irland, som har kommet med den samme kunngjøringen.

Sánchez kunngjorde dette i en ekstraordinær opptreden i Nasjonalforsamlinga for å rapportere blant annet om det siste møtet i det europeiske råd. Kunngjøringen ble fulgt av en lang applaus.

«Vi må fortelle palestinerne at vi er med dem, at det er håp» og at «landet og identiteten til Palestina vil fortsette å eksistere i våre hjerter, i internasjonal lovlighet og i fremtiden til et middelhavsområde i harmoni», sa Sánchez , som har avgrenset territoriet til den palestinske staten i «Gaza, Vestbredden, med Øst-Jerusalem som hovedstad».

Anerkjennelsen har stor symbolsk betydning, sier Irlands statsminister Simon Harris.

Netanyahu rasende

Men Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa at det å anerkjenne en palestinsk stat ville være en «belønning for terror», skriver CNN.

«Dette vil være en terrorstat, som vil forsøke å utføre angrepet 7. oktober gang på gang, og til det vil vi ikke bli enige», sa Netanyahu og la til, «denne ondskapen må ikke gis en stat».

Da den israelske utenriksministeren Israel Katz ga ordre om umiddelbar tilbakekalling av sine ambassadører i Spania, Norge og Irland, sa han i en uttalelse: «Jeg sender en klar melding i dag – Israel vil ikke gi etter overfor dem som undergraver landets suverenitet og setter landets suverenitet og sikkerhet i fare».

Haaretz: Norway’s FM Tells Haaretz: Recognizing Palestine Was ‘Reaction’ to Netanyahu’s Pro-settlement Policies.

Anerkjennelsen av Palestina er naturligvis et stort skritt å ta, og det har stor symbolsk betydning. Men inntil videre har det bare symbolsk betydning. Dagens Israel vil aldri godta det og om en slik stat skulle bli virkelighet, vil den ikke kunne leve så lenge Israel fortsetter sin politikk med apartheid og folkemord. Israelske settlere har med sine illegale bosetninger gjort Vestbredden umulig å styre for palestinerne. Disse settlerne måtte jo tvinges til å forlate bosetningene, men hvem skulle gjøre det? Og hvordan? Og hvordan skulle det være mulig å konstruere en tostatsløsning nå?

Hvor er staten Palestina sitt territorium, statsadministrasjon og alle ulike statlige oppgaver? Militære, politi, helsevesen, sosialvesen, arbeid, skatt, skolevesen osv.?

Men sjøl om anerkjennelsen er symbolsk, er den et tegn i tida. Israel, slik vi kjenner denne staten, har ingen lang framtid.

I mellomtida fortsetter tilintetgjørelsen av Rafah:

Forrige artikkelBidens tollsatser – et betydelig økonomisk vendepunkt
Neste artikkelWorld Economic Forums grunnlegger Klaus Schwab går av