Angrep på russisk strategisk radar er en stor sak

0
Bildet til venstre viser skadene på Aramvir-anlegget.

Satellittbilder bekrefter at et russisk strategisk radarsted for tidlig varsling i den sørvestlige enden av landet ble betydelig skadet i et rapportert ukrainsk droneangrep tidligere denne uken. Dette ser ut til å være et første i sitt slag angrep på et nettsted knyttet til Russlands generelle strategiske forsvar. Som sådan peker det på en ny og bekymringsfull dimensjon ved konflikten, spesielt når det gjelder potensiell bruk av atomvåpen.

Dette skriver Joseph Trevithick i The War Zone.

Et satellittbilde tatt 23. mai som The War Zone innhentet fra Planet Labs fra Armavir Radar Station i Russlands sørvestlige Krasnodar Krai viser betydelig rusk rundt en av stedets to Voronezh-DM radarbygninger. Dette er ultrahøyfrekvente (UHF) over-horizon-radarer (OTH) som er en del av Russlands tidlige varslingssystem for ballistiske missiler.

Et satellittbilde av bildet tatt 23. mai. Betydelige skader på den sørvestvendte Voronezh-DM-varslingsradaren på stedet er godt synlig. FOTO © 2024 PLANET LABS INC. ALLE RETTIGHETER RESERVERT. TRYKKES AV MED TILLATELSE

Det som kan sees på satellittbildet stemmer overens med bilder tatt fra bakkenivå som dukket opp på sosiale medier tidligere i dag, som viser alvorlige skader på begge strukturene som huser Voronezh-DM-ene ved Armavir. Det er også klare bevis på flere treff på radarbygningene. Det er verdt å merke seg at radararrayer generelt er svært følsomme og skjøre systemer, og til og med relativt begrenset skade kan resultere i et «oppdragsdrap», noe som gjør dem ubrukelige i en lengre periode.

Datoen Planet Labs-bildet ble tatt, stemmer også overens med de første rapportene om at angrepene på Armavir skjedde en gang mellom 22. mai og 23. mai.

I skrivende stund ser det ikke ut til at ukrainske myndigheter offentlig har tatt på seg ansvaret for angrepet på Armavir. Det ser heller ikke ut til å komme noen offisielle uttalelser fra den russiske regjeringa. Ukrainske styrker har tidligere siktet mot flere steder i Krasnodar Krai , som ligger rett over Azovhavet, ved å bruke kamikaze-droner.

Det har vært noen spekulasjoner om at ukrainske styrker kan ha angrepet Armavir på grunn av bekymringer om radarens evne til å hjelpe til med å gi forhåndsvarsling om angrepene som involverer USA-leverte Army Tactical Missile System (ATACMS) kortdistanse ballistiske missiler.

Uavhengig av Armavirs direkte relevans for konflikten i Ukraina eller de eksakte tiltenkte målene for angrepet på stedet, har det mye bredere konsekvenser. De to Voronezh-DM-ene ved anlegget er en sentral del av Russlands større strategiske nettverk for tidlig varsling, og deres tap, selv midlertidig, kan bare svekke landets evne til å oppdage innkommende atomtrusler. Det er også bekymringer for hvordan dette kan påvirke muligheten til Russlands overordnede strategiske varslingsnettverk til å evaluere potensielle trusler og eliminere falske positiver på grunn av mulig tap av overlappende dekning i visse områder.

Hvis Aramvir er satt ut av spill er det nå et gapende hull i Russlands radarvarslingssystem.

Les også The move from proxy to HOT war.

Våpenlobbyen i Rødt kan jo notere seg for enda en seier. Den stedfortrederkrigen mot Russland som de støtter er enda nærmere å bli til en atomkrig.

Forrige artikkelUkrainske nazister hyllet i det britiske parlamentet
Neste artikkelKlassekampen, hva er vitsen med den?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).