USA har funnet en overraskende militær front mot Russland og Kina

0
AES - Alliansen av Sahel-land

En stadig mer multipolar verden betyr at Washingtons innflytelse over hele det afrikanske kontinentet vil avta etter hvert som alternative strategiske partnere dukker opp.

Av Dr Westen K. Shilaho, forskare i internationella relationer vid University of the Witwatersrand, Johannesburg

’Justified Accord 2024’, USA:s Afrikakommandos (AFRICOM) största övning någonsin i Östafrika, pågick från 26 februari till 7 mars, och den hölls i Kenya, Djibouti och Rwanda. Gemensamma krigsspel mellan Afrika och USA har hållits i åratal, och de framställs som avgörande för säkerheten och stabiliteten på kontinenten.

De presenteras också som en integrerad del av kampen mot terrorism och annan gränsöverskridande brottslighet i och utanför Afrika. Genom dessa övningar försöker USA förbättra kapaciteten hos Afrikas militärer. Terrorism och andra former av extremism har funnits på den globala agendan i årtionden och fick en aldrig tidigare skådad uppmärksamhet efter terrorangrepene 11. september.

Våldsbejakande extremism och kontraterrorism sågs som den främsta nationella säkerhetsfrågan under de båda presidenterna George W. Bush och Barack Obama, och det var också en viktig fråga under Clinton-administrationen.

USA:s militära närvaro i Afrika styrs dock av dess nationella säkerhetsmål såväl som av dess geopolitiska intressen. Afrikas säkerhet är en del av USA:s bredare säkerhetsproblem över hela världen. Rysslands uppsving i Afrikas säkerhetsmatris – särskilt i den västafrikanska subregionen, Centralafrikanska republiken, Libyen, Sahel – har satt USA på helspänn. Dessutom har Kinas fotavtryck i Afrika, främst när det gäller infrastrukturutveckling och säkerhet, också uppmärksammats av Washington och ökat betydelsen av de militära partnerskapen mellan Afrika och USA.

I sitt vittnesmål inför senatens försvarsutskott den 7 mars 2024 uttryckte chefen för USAFRICOM, general Michael Langley, oro över Rysslands och Kinas ökade inflytande i Afrika. «Den senaste tidens utveckling, visar att Moskva och Peking hoppas kunna fylla tomrummet när det amerikanska engagemanget avtar eller försvinner, och vi har inte råd att göra det i Västafrika», sa han. Därför är det uppenbart att en del av AFRICOM:s uppdrag är att avvärja ryska och kinesiska intrång i Afrika.

USA har sedan slutet på den bipolära världen haft en nästan oantastlig ideologisk dominans i Afrika, och en oproportionerlig roll för Afrikas säkerhet. Under samma period har dock Kina varit på frammarsch som en formidabel global aktör. Ryssland har också ökat sitt intresse för Afrikas säkerhet.

För att hantera detta har USA försökt omdefiniera sina relationer med Afrika från paternalism till partnerskap, och varnar alltid Afrika för Ryssland och Kina. USA hävdar att man, till skillnad från Kina och Ryssland, motiveras av Afrikas välbefinnande och investerar i civila och försvarsinstitutioner. Ironiskt nog hävdar USA också att man upprätthåller Afrikas suveränitet, till skillnad från Kina, som ger rovgiriga lån till fattiga afrikanska länder och i gengäld exploaterar deras naturresurser. USA, som också anklagar Ryssland för att handla med Afrikas naturresurser under sken av att tillhandahålla säkerhet, nämner inte att Afrikas relationer med USA och Väst i allmänhet är lika problematiska. Kapplöpningen om Afrikas naturresurser, och den därav följande urholkningen av dess suveränitet, är en västerländsk plan som formaliserades vid Berlin-konferansen.

General Langley ritade upp en dikotomi mellan USA och dess rivaler i sin presentation inför senatens försvarsutskott. «Kinesiska och ryska företag har använt rovgiriga metoder för att trassla in afrikanska stater i skulder och utvinningskontrakt, som lämnar lokalbefolkningen i sticket. Amerika erbjuder ett alternativ. USA:s diplomatiska, utvecklings- och försvarsstöd håller inte deras folk och naturresurser som gisslan, så vi tvingar inte våra partners på en moralisk balansgång. I stället för att kräva ekonomiska och politiska eftergifter kräver vi ansvarsutkrävande i det grundläggande: respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen», hävdade han.

Denna dikotomi är falsk. USA åberopar rättsstatsprincipen på ett [för sig] ändamålsenligt sätt. Sedan det kalla kriget har Washington till exempel haft relationer med autokrater i Afrika och understött störtandet av ledare som motsätter sig Washingtons politik. USA och dess allierade i Väst är delaktiga i grymheterna i Gaza, varför deras självpåtagna roll som väktare av internationell lag och normer blir ihålig.

Afrikas och USA:s gemensamma militärövningar i Östafrika sker i två faser. Den första är den «Justified Accord» för medicinsk, kommunikativ eller logistisk utbildning. För det andra är «Cutlass Express-övningarna» till för att upprätthålla sjöfartsskyddet och främja nationell och regional säkerhet i Östafrika.

Den första fasen arrangeras av Kenyas försvarsmakt och äger vanligtvis rum från en brittisk militärbas i Nanyuki, Kenya. Man bör komma ihåg att de brittiska soldaterna från denna bas under årens lopp har varit inblandade i grymheter som mord i de omgivande samhällena.

I Östafrika är USAFRICOM stolt över sitt «djupa engagemang för fredsbevarande, krishantering och främjande av varaktiga partnerskap med militära styrkor i regionen». Omkring 1 000 personer från mer än 20 länder i den östafrikanska regionen deltar i dessa gemensamma övningar, som förbereder dem för uppdrag från Afrikanska unionen (AU) och FN.

Vanligtvis utgör mellan 2000 och 2500 kortvariga roterande amerikanska militär och civil personal Combined Joint Taskforce Horn of Africa (CJTF-HOA), som täcker en expansiv region vilken omfattar land- och luftrummet i Djibouti, Etiopien, Eritrea, Kenya, Seychellerna, Somalia och Sudan, samt kustvattnen i Röda havet, Adenviken och Indiska oceanen. Med minimerade utmaningar skildras detta partnerskap på ett lysande sätt: «Genom gemensam utbildning och delade erfarenheter främjar övningarna en stark professionell etik och militära partnerstyrkor, vilket förbättrar deras förmåga att reagera effektivt på kriser och bidra till varaktig fred i Östafrika».

USA är bekymrat över sin nationella säkerhet och övervakar «okontrollerade områden» i Afrika som är öppna för gränsöverskridande brott som terrorism, såväl som narkotika- och människohandel. Den amerikanska militärens bedrifter och dess intresse för Afrikas säkerhet är egennyttiga. Ett instabilt Afrika skulle vara en fristad för gränsöverskridande brott som lätt skulle kunna hitta sin väg till USA:s stränder. Således betraktar USA de vidsträckta men oreglerade vattnen i Guineabukten, Adenviken och västra Indiska oceanen som mottagliga för illegalt fiske, olaglig handel och piratdåd, vilket gör det nödvändigt för USA att vara intresserad av sjöfartsskydd.

Vidare utbildar den amerikanska militären Afrikas säkerhetsstyrkor i kontraterrorism och andra områden av militär professionalisering, ger råd om fredsinsatser och övervakar humanitära biståndsinsatser. Den amerikanska militären har samarbetat med Afrikanska unionens uppdrag i Somalia (AMISOM) för medicinska förnödenheter i Mogadishu och humanitärt bistånd till Etiopien och norra Kenya. USAFRICOM arbetar också med AMISOM:s efterträdare, Afrikanska unionens övergångsmission i Somalia (ATMIS).

Kontraterrorismen eller «kriget mot terrorismen»-diskursen skyler dock vanligtvis över frågor som rör Manifest Destiny ideologin, fattigdom, ojämlikhet och orättvisor som förvärras av djupt bristfälliga institutioner för global styrning, institutionaliserad internationell rovdrift och inblandning i suveräniteten hos stater i Afrika. I stället är det en mycket reducerande och felaktig ståndpunkt att terrorism är en manifestation av en civilisationernas sammandrabbning och kan hanteras militärt som gäller.

De afrikanska staterna är institutionellt svaga, tyngs av korruption och dåligt styre, och saknar ledning och kontroll som utsätter dem för smuggling av narkotika, människor och vapen samt dumpning av farligt avfall. Dessa utmaningar har en historisk och internationell dimension, det måste slås fast. De nykoloniala mönstrens fortlevnad inom en djupt ojämlik internationell ordning, har i hög grad bidragit till Afrikas oförmåga att hävda sig. Västvärlden har kallsinnigt dumpat farligt avfall i Afrika, till exempel i Kenya, som har kopplats till en ökning av cancer.

Presidentene i Mali, Burkina Faso og Niger stikker ut en ny kurs for Afrika.

Militärpakterna mellan Afrika och USA är inte altruistiska. Inbäddat i deras design finns USA:s utrikespolitik och strategiska intressen. Följaktligen har det skett en motreaktion på den amerikanska militärens närvaro i Afrika. I Niger, till exempel, har de militära myndigheterna upphävt sitt långvariga militära partnerskap med USA och beordrat dem att stänga sina två militärbaser i Niamey. Den amerikanska flygbasen i Agadez, Niger, är en av de största drönarbaserna i Afrika för underrättelse-, övervaknings- och spaningsverksamhet. Från denna bas utför USA drönarattacker över hela världen. Kollapsen av det militära samarbetet mellan USA och Niger, fruktar västvärlden, kommer att leda till ett uppsving för terrorismrelaterade aktiviteter i Sahel eftersom Niger har varit ett bålverk mot våldsam extremism i regionen. USA har dock uppgett att diskussioner pågår med Niger om statusen för landets militärbaser.

Västvärlden är på sin vakt mot att Rysslands Afrikakår, tidigare Wagner, i allt högre grad kommer att bli en viktig aktör för säkerheten i Sahel, men det handlar inte om vem som har kapacitet att förstärka de nationella insatserna för att bekämpa terrorism i Sahel. Det är ideologisk krigföring. Det handlar också om suveränitet. I kölvattnet av militärkupper i Burkina Faso, Niger, Guinea och Mali har de självsäkra myndigheterna stängt franska baser. De har blivit otåliga med årtionden av ekonomiskt, politiskt, kulturellt och militärt strypgrepp under den exploaterande den frankofona sfären. De är medvetna om att avsluta paternalistiska och nykoloniala relationer med Frankrike, deras tidigare kolonisatör, och andra västmakter. För att inte bli utsatta undersöker de dock, och har faktiskt etablerat alternativa ekonomiska, politiska och militära förbindelser, med Ryssland, Kina, Iran och andra framväxande makter.

I Niger stöddes beslutet att bryta de militära banden med USA av fackföreningarna. Slutsatsen är att det nigeriska civilsamhället är överens med det militära etablissemanget om behovet av att befria Niger från nedlåtande och exploaterande partnerskap. Det massiva stödet för militära maktövertaganden i Sahel och Västafrika var ett bevis på motreaktionen mot marionettregeringar som inte har någon kontakt med folket.

Les: USA tvunget til å forlate Niger

De störtade regimerna sågs som att de gjorde allt för att anpassa sig till utrikespolitiken, vilket gynnade utländska aktörer, särskilt Frankrike, men var skadligt för folkets välbefinnande. På grund av fientlighet mot västerländska militärbaser har USAFRICOM kämpat för att etablera sitt högkvarter i Afrika, och afrikanska länder är ovilliga att vara värd för dess högkvarter av rädsla för att uppfattas som USA:s lakejer. Undantag är länder som Djibouti, som hyser flera utländska militärbaser av stora globala aktörer, och Kenya, som är värd för brittiska och amerikanska styrkor. USAFRICOM:s huvudkontor ligger i Stuttgart, Tyskland, och det är osannolikt att de kommer att flytta till Afrika inom en snar framtid.

Motiveringen för den amerikanska militärens närvaro i Afrika är att den afrikanska militären är lika svag som staterna i Afrika. Därför saknar de ledning och kontroll, utbildning, utrustning och logistikkapacitet för att hävda sin suveränitet. Dessutom uppvisar de konsekvent liten eller ingen förmåga att skydda sitt folk, och de deltar effektivt i fredsbevarande operationer i Afrikas oroliga områden utan hjälp utifrån. Men med en alltmer multipolär värld, som ger Afrika alternativa strategiska partners, kommer inflytandet från de afrikansk-amerikanska militära pakterna sannolikt att avta i takt med att Kina och Ryssland och andra framväxande makter hävdar sig själva.


Oversatt til svensk for steigan.no av Bertil Carlman.

Originalen finnes her:

US has found a surprising military frontier against Russia and China

Andre artikler av Westen K Shilaho, se her.

Forrige artikkel«Verdens mest bærekraftige gruver»?
Neste artikkelKrigsdagbok del 106 – 12. til 18. februar 2024
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.