Israelske Knesset vedtar lov som tillater regjeringen å forby Al Jazeera

0

Loven tillater utestenging av enhver utenlandsk nyhetskilde.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 1. april 2024.

På mandag vedtok Knesset en lov som gir regjeringen myndighet til å forby enhver utenlandsk nyhetsorganisasjon å operere i Israel. Loven ble utformet for å ramme Al Jazeera, en qatarsk statsfinansiert mediekanal.

Loven ble vedtatt med knappest margin, 71 mot 70 stemmer. Etter avstemningen lovet Israels kommunikasjonsminister Shlomo Karhi at Al Jazeera vil bli stengt i løpet av de «kommende dagene».

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lovet at han ville bruke loven med en gang. «Terrorkanalen Al Jazeera vil ikke lenger sende fra Israel. Jeg har til hensikt å handle umiddelbart i samsvar med den nye loven for å stoppe kanalens aktiviteter», skrev han på X.

Loven gir Shlomo og Netanyahu fullmakter til å beordre midlertidig stenging av utenlandske nyhetsnettverk og konfiskering av deres utstyr, dersom de anses å «gjøre faktisk skade på statens sikkerhet». Forbudet varer i 45 dager, men kan fornyes for ytterligere 45-dagers perioder, ifølge The Times of Israel. Loven i seg selv er midlertidig og utløper 31. juli med mindre den fornyes.

Israelske embetsrepresentanter som støtter et Al Jazeera-forbud hevdet at kanalen «oppfordrer til terrorisme» på grunn av sin kritiske dekning av Israels brutale kampanje i Gaza, som har drept og såret Al Jazeera-journalister og deres familier.

Som respons på nyhetene sa Det hvite hus at de var «bekymret» for loven og hevdet at de trodde på «pressefriheten», selv om Biden-administrasjonen for tiden søker utlevering av WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange, for å stille ham for retten for å ha avslørt amerikanske krigsforbrytelser.

USA har også kjøpt den israelske påstanden om at Al Jazeeras dekning av Gaza er «oppvigleri»Axios rapporterte i oktober at utenriksminister Antony Blinken hadde bedt qatarerne om å «skru ned volumet på Al Jazeeras dekning fordi den er full av anti-israelsk oppvigleri».


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Israeli Knesset Passes Law Allowing Government to Ban Al Jazeera

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også:

Why is Israel targeting Al Jazeera?

Og:

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkel36 spørsmål om covid-19 som ikke er besvart
Neste artikkelWHO i ferd med å begå åpent brudd på sine forpliktelser
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.