Israel skal ha angrepet sju byer i Iran – Iran: det er et falsum

0

Israel har utført et angrep inne i Iran, sier en amerikansk tjenestemann til CNN, noe som truer med å drive regionen djupere inn i konflikt. Iransk luftvern er aktivert i flere provinser, meldte det statlige nyhetsbyrået fredag. Flere eksplosjoner ble hørt nær en militærbase i Isfahan ifølge rapportene. Rapporter om eksplosjoner kom timer etter at Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian sa til CNN at hvis Israel tar ytterligere militære aksjoner mot Iran, vil svaret være «umiddelbart og på et maksimalt nivå».

Israel hevdes å ha angripet Iran, Syria og Irak

Tidlig fredag morgen lokal tid avfyrte Israel missiler i et gjengjeldelsesangrep mot Iran, hevdet en høytstående amerikansk tjenestemann til ABC News. Missiloppskytningene kommer etter Irans angrep sist lørdag, hvor landet sendte en salve på mer enn 300 droner og missiler mot mål over hele landet, sa israelske militære tjenestemenn tidligere.

Jerusalem Post bringer den samme nyheten og tilføyer:

Rapporten kom kort tid etter at lokale kilder rapporterte om eksplosjoner i Isfahan i sentrale Iran, i As-Suwayda-guvernementet i det sørlige Syria, og i Bagdad-området og Babil-guvernementet i Irak tidlig fredag morgen. Videoer fra Isfahan så ut til å vise iransk luftvern aktivert i himmelen over området. Det iranske halvoffisielle nyhetsbyrået Fars rapporterte at en eksplosjon ble hørt i Qahjavarestan, øst for Isfahan og nær Isfahan internasjonale lufthavn. Fars understreket at årsaken til eksplosjonen var ukjent foreløpig. Fars og andre iranske nyhetsbyråer rapporterte at luftvern tilsynelatende ble aktivert nær Isfahan som svar på små droner. Iransk luftvern ble også aktivert i Tabriz nordvest i Iran fredag morgen etter at en mistenkelig gjenstand ble oppdaget i luften, ifølge Fars.

Iran: Meldingene er et falsum

Det iranske PressTV sier derimot at situasjonen i Isfahan er normal:

Klokka 5.30 fredag morgen norsk tid var det ikke kommet noen offisielle kommentarer fra Iran, men Irans ledere har tidligere sagt at landet vil svare på ethvert israelsk angrep med en betydelig styrke. Faren for en større regional krig er åpenbart til stede.

Klokka 7.00 melder det offisielle iranske byrået PressTV at det ikke foreligger noen offisielle rapporter om et slikt angrep:

Den iranske hærledelsen sier at det hele er et falsum:

Washington Post skriver:

Middle East conflict live updates: Israel carries out airstrike on Iran, Israeli official says

Denne artikkelen er revidert, og som vi understreket i første versjon: situasjonen er svært usikker. Det pågår ikke bare en fysisk krig, men også en propagandakrig og en nervekrig.


SOLID PRISOPPGANG PÅ OLJE. NRK:PUBLISERT KLOKKEN 05:57 Oljeprisene stiger markant i morgenhandelen som følge av bekymring for eskalering av konflikten i Midtøsten. Prisoppgangen var på over 3 prosent i morgenhandelen, fra rundt 87 dollar fatet til vel 90 dollar. Prisen på et fat nordsjøolje steg 3,4 prosent til 90,1 dollar, mens amerikansk lettolje ble omsatt for 85,8 dollar fatet, en oppgang på 3,7 prosent.

Forrige artikkelIran fortalte med angrepet sitt det Israel skulle vite
Neste artikkelHelseminister med sugerør djupt nede i statskassa