Hva er uavhengighet innen vitenskap? Del 2 – PATH

0

I del 1 omtalte jeg et seminar arrangert av Det Norske Videnskaps-Akadami (DNVA) hvor problemstillingen om hva som er uavhengighet innen vitenskap utkrystalliserte seg. Jeg skal i de neste delene skrive litt om tre viktige organisasjoner relatert til denne saken. Jeg skal starte med PATH.

Av Terje, Foreningen lov og helse, 5. april 2024

Path.org

Wikipedia beskrives Path slik:

PATH (formerly known as the Program for Appropriate Technology in Health) is an international, nonprofit global health organization.[2] PATH is based in Seattle with 1,600 employees in more than 70 countries around the world.

PATH beskrives altså som nok en såkalt “global helseorganisasjon”, og det handler naturligvis om teknologi (“helse” er jo, spesielt etter 2020, ingenting annet enn teknologi og kjemi (“Big Pharma”), omtrent ingenting annet). PATH kan heller ikke akkurat kalles noen miniorganisasjon med sine 1600 ansatte fordelt over 70 land! Som en digresjon sier for øvrig Wikipedia videre dette om en litt “rar” historie fra India:

In 2012, the NGO was warned by the Indian government after one of its studies involving an HPV vaccine resulted in the alleged death of seven girls belonging to an indigenous community (tribe) in India.

All 7 deaths were later attributed to other causes, including a snake bite, drowning, suicide by pesticide ingestion, and complications from malaria.

Det er vel ingen hemmelighet at jeg ikke har all verdens tillitt til vaksinebransjen generelt sett, ei heller til slike organisasjoner som PATH, og det blir ikke bedre av det jeg leser her. Syv jenter døde altså i India, og PATH fikk advarsel fra indiske myndigheter. Heldigvis kan Wikipedia berolige oss med at vaksinene fra PATH ikke hadde noe med dette å gjøre. Dødsfallene blant disse jentene viste seg derimot å være selvmord (!), slangebitt, drukning og komplikasjoner fra malariasykdom. Man blir jo fristet til å dykke mer ned i denne historien, men jeg skal ikke gjøre det her.

På sin hjemmeside beskriver PATH seg selv slik:

(Faksimile fra path.org)

Overskriften er i seg selv interessant, og røper egentlig veldig mye. Formuleringen om at de “gjør god helse mer tilgjengelig”, sier alt om paradigmet vi lever nærmest 100 % under i dag. Som om god helse er et eksternt produkt som noen må gi meg. Omtrent slik: her sitter altså jeg, god helse er et annet sted der ute, og noen må levere (produktet) god helse bort hit hvor jeg befinner meg. I helseparadigmet som gjelder i dag eksternaliseres altså helse vekk fra personen det gjelder, og i hendene på Big Pharmas kjemi, helsemyndigheter og til falske begreper som “digital helse” osv.

Nå over til hvordan PATH blir finansiert, her fra deres egen side for året 2022:

(Faksimile fra path.org)

Denne oversikten sier oss ikke veldig mye i første omgang, selv om man kan bli nysgjerrig på hvem disse stiftelsene er siden de er den gruppen som gir klart mest penger til PATH, nemlig rundt 47 % av totalen. Nummer to på finansieringslisten er USA myndigheter med 32 %.

Hvis vi for eks. kikker på årsrapporten for 2022 finner vi ut noe mer:

(Faksimile fra PATH’s Annual Report 2022)

Her var det mange navn i liten skrift, men jeg kan trekke ut noen:

 • Bill & Melinda Gates Foundation (Gates er som nå nesten alle vet en gigantisk profitør på vaksiner).
 • Fidelity Charitable Gifts Fund. (Fidelity er et av de store finansselskapene som har eierandeler i legemiddelgigantene).
 • Open Society Foundation.
 • Rockefeller Foundation (Rockefeller-dynastiet er kanskje den enkeltaktøren som i over hundre år har tatt mest kontroll over både helsesystemene samt “Big Pharma” og “skolemedisinen”. Med andre ord – en gigantprofitør innen medisin).
 • Vanguard Charitable Endowment (Vanguard er trolig en av verdens mektigste kjente finansinstitusjon og som sitter blant de 3 største eierne i nesten alle store selskaper i verden).
 • Wellcome Trust (de skal vi komme tilbake til).
 • Gavi, The Vaccine Alliance (en gigantisk vaksineinteressent – jobber for å vaksinering av hele verdens befolkning og får enorme pengesummer fra blant annet Verdensbanken, Bill & Melinda Gates Foundation og vaksineprodusenter og mange flere)
 • Norwegian Agency for Development Cooperation (NORAD).
 • CEPI (disse kommer jeg tilbake til, men kort fortalt er dette en vaksineprofitør).

Jeg har ikke tatt meg tid til å gjennomgå alle de andre litt mindre kjente stiftelsene, men jeg blir ikke overrasket hvis man da vil finne ut at også flere av dem har store interesser innen legemidler og vaksiner.

La oss se på siste fanen i oversikten, som er de private korporasjonene:

(Faksimile fra PATH’s Annual Report 2022)

Jeg lister herved opp legemiddelselskaper og vaksineprodusenter, noen av dem de mektigste og største i verden:

 • AstraZeneca (et multinasjonalt britisk-svensk legemiddelselskap og bioteknologiselskap. Produserte som de fleste nå vet vaksinen mot Covid-19 som ble stoppet i mange land da folk ble skadet og døde av den).
 • Gilead Sciences INC (stort amerikansk legemiddelselskap, med blant annet fokus på antivirale medisiner, også for Covid-19).
 • GlaxoSmithCline (et multinasjonalt bioteknologi legemiddel- og vaksinegigant fra UK).
 • Johnson & Johnson Foundation (et av organisasjonene eller såkalt stiftelse til legemiddel-, teknologi- og vaksinegiganten Johnson & Johnson, som også ga oss en Covid19-vaksine).
 • Merck (gigantisk legemiddel- og vaksineprodusent med røtter tilbake til 1600-tallet).
 • Novartis International AG (et av de største legemiddelselskapene i verden).
 • Novo Nordisk AS (stort internasjonalt/nordisk legemiddelselskap)
 • Roche India Healthcare Institute (en av de mange organisasjonene tilknyttet et av verdens mektigste legemiddelgiganter, Roche).

La oss plukke ut noen forretnings-, bank- og finansgiganter:

 • Vanguard.
 • Amazon.
 • Bank of America Charitable Gift Fund.
 • Bank of America Merrill Lynch.
 • Google LLC.
 • Huntington National Bank.
 • Merrill Lynch.
 • Morgan Stanley.
 • Northern Trust Corp.

Jeg kunne plukket ut mange flere fra listen. For å gjøre poenget kort – hvis man for eksempel ser på Yahoo Finance på legemiddelselskapet Gilead Sciences INC som er nevnt lenger opp, finner du navn som Vanguard, Morgan Stanley og Fidelity blant de største aksjeholderne. Du kan gjøre samme søk på alle disse. De eier hverandre, og de store bank- og finansinstitusjonene som du ser på listen over navn lenger opp som donorer til PATH, kontrollerer også de store legemiddelselskapene.

Oppsummering

Det er litt vrient å vite nøyaktig hvor mye penger hver enkelt har gitt til PATH. Men konklusjonen er likevel nærmeste 100 % sikker og egentlig svært enkel – PATH er en organisasjon som får store pengesummer, ikke bare fra noen få legemiddel- og vaksineprodusenter, men et gigantisk kompleks av forskjellige medisin- og vaksineprodusenter. I tillegg får PATH finansering fra den øverste korporasjonelite og et stort kompleks av bank- og finansinstitusjoner som igjen kontrollerer eller har forretningsinteresser i disse førstnevnte legemiddelselskaper.

PATH er altså svært langt unna å være en uavhengig institusjon, tvert i mot er de finansiert av vaksineinteressentene og vaksineprofitørene.

Hvorfor PATH har noe med denne saken å gjøre kommer jeg tilbake til i siste del.


Denne artikkelen ble publisert av Foreningen lov og helse.

Les første del her:

Forrige artikkelHva skal man med fiender når man har venner som NATO?
Neste artikkelKondolerer på etterskudd! 75 år – Har NATO overlevd seg selv?
Foreningen lov og helse
Foreningen er initiert og dannet av personer hovedsakelig fra justis- og helsesektoren som er kritisk til helsepolitikken (eller deler av den) samt lovverket som ble innført som en respons på at det ble erklært en koronapandemi i starten av 2020. Foreningen er primært åpen for medlemmer i eller med bakgrunn fra justis- og politi, helsesektoren (privat eller offentlig), forsvaret, jurister og skole/utdanning. Dette er yrkesgrupper innenfor de systemene som i betydelig grad har vært involvert i den offisielle håndteringen av pandemien.