Biden-administrasjonen med strategi for «framtidige pandemier»

0

President Joe Bidens administrasjon vil lage en allianse av 50 land for å identifisere og reagere på «framtidige pandemier», melder PBS.

Strategien vil hjelpe «forebygge, oppdage og effektivt svare på biologiske trusler uansett hvor de dukker opp», sa Biden i en uttalelse tirsdag.

Den globale helsesikkerhetsstrategien, sa presidenten, «tar sikte på å beskytte mennesker over hele verden» og «vil gjøre USA sterkere, tryggere og sunnere enn noen gang før i dette kritiske øyeblikket».

Release of 2024 U.S. Global Health Security Strategy

Kunngjøringen om strategien kommer parallelt med behandlinga av den nye WHO-traktaten.

Det amerikanske programmet vil stole på flere offentlige etater – inkludert det amerikanske utenriksdepartementet, Centers for Disease Control and Prevention, helse og menneskelige tjenester og U.S. Agency for International Development, eller USAID  – for å «hjelpe land med å forbedre sin respons på infeksjonssykdommer».

Kongo er et land hvor arbeidet allerede har begynt. Den amerikanske regjeringa satser spesielt på å få fotfeste for dette programmet i Kongo, som er et av Afrikas største, og fra naturens side rikeste land.

Mali og Burkina Faso står på lista, men hvor realistisk dette er etter at USA blir kastet ut av begge disse to landene og Niger, er et annet spørsmål.

Det hvite hus slapp tirsdag en nettside med navnene på landene som deltar i programmet. Biden-tjenestemenn søker å få 100 land til å signere på programmet innen utgangen av året.

En partner for USA i dette prosjektet er naturligvis Bill and Melinda Gates Foundation.

USA har brukt milliarder av dollar, inkludert penger samlet inn fra private donasjoner, til innsatsen. Biden ber om 1,2 milliarder dollar for global helsesikkerhetsinnsats i sitt årlige budsjettforslag til kongressen.

At denne «pandemitraktaten» er en ny variant av USAs forsøk på å gjenvinne kontrollen over deler av Det globale sør, kan det neppe være tvil om.

Forrige artikkelFare for hemningsløs utbygging av vindindustri i norsk natur
Neste artikkelUSA bruker nordiske NATO-land for å militarisere Arktis