NATO går av skaftet i Ukraina – den tyske lekkasjen viser det

0

Utenrikskommentator i The Guardian, Simon Jenkins, skriver: Nato is growing reckless over Ukraine – and Russia’s German military leak proves it.

Et avlyttet møte om å sende Taurus-raketter til Ukraina antyder at vesten er på randen av en risikabel og meningsløs eskalering.

Vi siterer rundhåndet fra artikkelen til Jenkins og spør om lyset også kan begynne å demre i norske redaksjoner.

«De tyske væpnede styrkene er gale. Lekkasjen fra Moskva av en 38-minutters diskusjon mellom sjefen for Luftwaffe og senioroffiserer om å sende Taurus-kryssermissiler til Ukraina antyder at Natos vilje til ikke å eskalere den nåværende krigen svekkes. Møtet, som angivelig ble holdt på en ukryptert linje, hadde alt hemmeligholdet til en gruppechat for tenåringer. Det styrket Vladimir Putins påstand om at dette er en vestlig krig mot Russland, med Ukraina som bare stedfortreder».

«Ettersom konflikten i Ukraina har nådd et forutsigbart dødpunkt, har NATOs strategi mistet all sammenheng. Dette er øyeblikket når slike kriger går ut av kontroll. I to år nå har vestlige ledere polert sine machobilder hjemme ved å besøke og oppfordre Kievs president Volodymyr Zelenskiy til å søke total seier med deres hjelp. Det var Boris Johnsons favorittløfte, men da betalte velgerne hans bare for det, de døde ikke. Frankrikes Emmanuel Macron har i det minste foreslått å sende tropper«.

«Like forutsigbart var at totalseier aldri lå i kortene. Dette betydde at det på et tidspunkt ville oppstå tvil. Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, erklærer nå at vi må «holde kursen«, uten å si hva det betyr. Tysklands generaler ønsker kanskje eskalering, men kansleren Olaf Scholz har lenge vært forsiktig. Det er også en stor del av den amerikanske opinionen, mens utenriksminister Antony Blinken bare bemerker at vesten må sikre at Russlands krig ‘»‘fortsetter å være en strategisk fiasko‘».

«Når det gjelder vestens «myk makt»-sanksjoner mot Russland, har de mislykkes totalt, og forstyrret den globale handelsøkonomien i prosessen. Sanksjoner kan være elsket av vestlige diplomater og tenketanker. De kan til og med skade noen – ikke minst Storbritannias energibrukere – men de har ikke ødelagt den russiske økonomien eller ombestemt Putin. I år forventes Russlands vekstrate å overstige Storbritannias.

Den grove fiaskoen til et kvart århundre med vestlige militære intervensjoner burde ha lært oss noen leksjoner. Tydeligvis ikke».

Kommentar:

Krigen er tapt, NATO er i kaos, Russlands økonomi blomstrer til tross for sanksjonene, og alle vet det unntatt norske medier og norske politikere. Og samtlige partier på det norske Stortinget har forpliktet seg til å gi 15 milliarder kroner hvert år i fem år framover til denne tapte krigen. De har sannelig god råd på norske skattebetaleres regning.

Forrige artikkelDet blir lesing og sang og dans selv i de mørkeste tider
Neste artikkelRegjeringas opptrappingsplan er bare enda en spiker i kista for norske bønder