Kina, Russland og Ansarullah med strategisk viktig avtale

0

Russland og Kina inngår avtale med Jemen for å sikre skipssikkerheten i Rødehavet og Adenbukta.

Politico skriver:

Jemens Houthi-opprørere har forsikret Russland og Kina om at deres skip trygt kan seile gjennom Rødehavet og Adenbukta, ifølge en Bloomberg-rapport.

Til gjengjeld har både Kina og Russland lovet å gi litt «politisk støtte» til den militante sjiagruppen. Den nøyaktige arten av hjelpen er ikke spesifisert, men den kan inkludere støtte i internasjonale institusjoner, for eksempel ved å blokkere resolusjoner rettet mot houthiene i FNs sikkerhetsråd.

Forhandlinger mellom kinesiske og russiske diplomater og deres Houthi-kolleger skal ha funnet sted i Sultanatet Oman, rapporterte Bloomberg.

Tidligere i år besøkte en Houthi-delegasjon Moskva for samtaler med Russlands utenriksdepartement. Partene diskuterte tiltak for å presse Israel og USA til å få slutt på konflikten i Gaza der titusenvis av palestinere er drept.

Houthi-opprørere har gjentatte ganger angrepet fartøyer i Rødehavet siden november, og satt en av verdens viktigste skipsruter i fare, skriver Bloomberg.

Styrkene til Jemen har erklært at de bare retter angrep mot skip knyttet til Israel, og at de vil innstille angrepene så snart krigen mot palestinerne i Gaza tar slutt

Angrepene har ført til handels- og forsyningsforstyrrelser for vestlige land.

Bloomberg bruker begrepet houthi, og det baserer seg på at den jemenittiske frigjøringsbevegelsen Ansarallah eller Ansarullah ble startet og ledet av Hussein al-Houthi, som tilhørte Houthi-stammen. Navnet har blitt hengende ved, men er i dag misvisende fordi bevegelsen for lengst har sluttet å ha et stammepreg og er nå en nasjonal bevegelse som har makta i Jemen.

Når man leser det kinesiske referatet fra besøket til Jemens statsminister i Moskva, ser man at møtet handlet om mye mer enn Adenbukta og Rødehavet. Det var så bredt anlagte samtaler at det må regnes som en strategisk avtale.

Nettavisa The Cradle omtaler også artikkelen i Bloomberg. Les: Jemen beroliger Russland og Kina om Rødehavets sikkerhet: Rapport.

Russlands vise-FN-ambassadør Dmitry Polyansky og Kinas FN-utsending Geng Shuang har fordømt USA for ulovlig bombing av den arabiske verdens fattigste nasjon, samtidig som de ikke har presset Israel til å godta en diplomatisk løsning.

Polyansky sa i midten av februar: «En umiddelbar våpenhvile i Gaza vil bidra til å stabilisere situasjonen i Rødehavet, og deeskaleringen i disse farvannene vil i sin tur fjerne blokkeringen av innsatsen til FNs spesialutsending for Jemen Hans Grundberg”.

«Jeg vil gjerne gjenta at Sikkerhetsrådet aldri har gitt noen land tillatelse til å bruke makt mot Jemen. Internasjonal lov og resolusjoner fra rådet bør ikke utsettes for feilrepresentasjoner og misbruk av noe land», sa Shuang til FNs sikkerhetsråd tidligere denne måneden.

«Det er konstant samarbeid og utvikling av forholdet mellom Jemen, Russland, Kina og BRICS-statene, samt utveksling av kunnskap og erfaring på ulike områder. Dette er nødvendig for å drukne USA og Vesten i krisa i Rødehavet, for å sette seg fast, svekkes og bli ute av stand til å opprettholde unipolaritet», sa Ansarallahs politbyråmedlem Ali al-Qahoum via sosiale medier tidligere denne uka.

Forrige artikkelVil EUs fornybardirektiv valse over alle protester?
Neste artikkelBaseavtalen med USA bryter med Grunnloven