Kina i norske medier

0
modern waterfront buildings in guangzhou

Medieovervåkerne episode 7

Av Terje Alnes og Lars Birkelund.

Ingen land i verden kan vise til tilsvarende økonomisk utvikling som Kina. Ekstra oppsiktsvekkende er det at den voldsomme økonomiske veksten har kommet hele befolkningen til gode. Å utrydde ekstrem fattigdom i et land med 1,4 milliarder mennesker er uten tvil «historiens største prestasjon mot fattigdom»sa FNs generalsekretær Antonio Guterres. Likevel er nesten alle nyheter om Kina i norske medier negativt vinklet.

Gjestene i denne episoden – Erik Klepsvik og Willy Johansen – kan gi oss et mer troverdig bilde av dagens Kina. Begge har bodd i landet i flere tiår. De kjenner derfor det kinesiske samfunnet fra innsiden og kan korrigere den vridde nyhetsdekningen nordmenn utsettes for.

Den negative nyhetsdekningen henger sammen med at USA og NATO har pekt på Kina som en trussel og utfordrer. Den geopolitiske maktkampen gjør at nyhetene om Kina i norske medier har en klar politisk slagside.

Den anti-kinesiske mediekampanjen er direkte finansiert av USA, der Senatet har bevilget hundrevis av millioner dollar for å påvirke mediefolk over hele verden til å sverte landetFor hvert budsjettår fra 2023 t.o.m. 2027 er det satt av 325 millioner dollar til det som kalles «The Countering Chinese Influence Fund», for å motvirke «den ondartede innflytelsen» fra det kinesiske kommunistpartiet (KKP) globalt.

Les også: Hvordan bekjempe Folkerepublikken Kina

Les også: Vi skal manipuleres til å akseptere en krig mot Kina


Denne episoden ble publisert av Spartakus.

Forrige artikkelNRK erstatter kunnskap med uvitenhet
Neste artikkelKina rangerer først i antall artikler publisert i verdens fremste tidsskrifter