Gjør Russland seg virkelig klar til å angripe Europa?

0
Estlands statsminister Kaja Kallas vil nedkjempe verdens største atommakt for å unngå tredje verdenskrig. De lager ikke veldig smarte ledere i dag.

NATO-medlemmene er engasjert i massiv militær eskalering mot Russland, og skaper bevisst forhold som uunngåelig vil føre til en konflikt med Russland

Av Thomas Fazi.

21. mars 2024

Institute for the Study of War (ISW) har en ny rapport som hevder at «flere russiske finansielle, økonomiske og militære indikatorer tyder på at Russland forbereder seg på en storstilt konvensjonell konflikt med NATO, ikke umiddelbart, men sannsynlig på en kortere tidslinje enn hva noen vestlige analytikere i utgangspunktet har antydet«.

En nærmere titt på den aktuelle rapporten reiser imidlertid alvorlige spørsmål om påstandene. Det er bokstavelig talt ingenting i denne såkalte rapporten som tyder på at Russland planlegger å angripe NATO – som ordlyden tilsier – bortsett fra absurde deduksjoner («Russland styrker sine militære evner fordi de ønsker å angripe NATO»; nei, det styrker militærets kapasiteter fordi landet allerede indirekte er i krig med NATO i Ukraina) samt udokumenterte påstander fra… to NATO-medlemmer.

Når det er sagt, «forbereder Russland seg på en storstilt konvensjonell konflikt med NATO», gitt at NATO-medlemmene er engasjert i massiv militær eskalering mot Russland, og bevisst skaper forhold som uunngåelig vil føre til en konflikt med Russland – slik de gjorde i Ukraina, men på kontinental skala. Hvorvidt dette er NATOs tiltenkte utfall eller ikke, er utenfor poenget på dette stadiet (selv om det er grunn til å tro at det er det).

Dette er helt klart en del av en massiv vestlig propagandakampanje som tar sikte på å overbevise befolkningen i NATO-land om at Russland snart planlegger å marsjere gjennom Europa – en absurd påstand – for å rettferdiggjøre en åpen militær oppbygging (mer lommebok for det militær-industrielt komplekset) og den bredere militariseringen av samfunn (dvs. nedbryting av demokrati på alle nivåer); og når krigen faktisk bryter ut, får folk til å tro at de er de ulastelige ofrene for russisk aggresjon, snarere enn ofrene for sine egne krigsfremmende eliter.

Det er ikke overraskende at ISW går i spissen for denne propagandakampanjen. Siden starten av krigen i Ukraina har ISW blitt den vanlige medietanketanken for informasjon og analyser. Men ISW er langt fra en nøytral tenketank.

Presidenten og grunnleggeren av ISW er Kimberly Kagan, en militærhistoriker som er gift med Frederick Kagan, som også er en militærhistoriker og jobber for ISW. Frederick er en kjent nykonservativ – men ikke like kjent som broren Robert. På 1990-tallet grunnla Robert Kagan, sammen med Bill Kristol (som sitter i ISWs styre), Project for a New American Century, som spilte en viktig rolle i å overbevise George W. Bush om å invadere Irak.

Dessuten er Robert Kagans kone – og Kimberly Kagans svigerinne – ingen ringere enn Victoria Nuland, den tidligere tjenestemannen i det amerikanske utenriksdepartementet som spilte en avgjørende rolle i orkestreringen av det USA-støttede kuppet i 2014 i Ukraina som førte til utbruddet av Ukrainas borgerkrig og kickstartet den katastrofale hendelseskjeden som førte til Russlands invasjon i 2022.

Så det sier seg selv at både Kimberly og Frederick Kagan har veldig koselige forhold til Pentagon og det amerikanske militærindustrielle komplekset mer generelt. Faktisk, som Robert Wright forklarte i en artikkel for Responsible Statecraft, «i løpet av årene har [ISW] fått finansiering fra forskjellige hjørner av våpenindustrien – General Dynamics, Raytheon, mindre kjente forsvarsentreprenører og store selskaper, som General Motors, som ikke er kjent som forsvarsentreprenører, men får Pentagon-kontrakter». Og selve ISW er bemannet med neocon krigshauker.

Så fortsett og bruk ISW-kartene, de er flotte. Men når det kommer til deres «analyser», vet du at du leser propaganda rettet mot å fremme amerikanske imperiale interesser – som i dette spesifikke tilfellet betyr å trekke Europa nærmere og nærmere en apokalyptisk krig med Russland.


Denne artikkelen ble publisert på Thomas Fazi’s Substack.

Forrige artikkelGlenn Diesen: vestlig mediedekning av Russland er utrolig farlig, og det blir verre
Neste artikkelKreftviruset SV40 bekreftes i mRNA-vaksinene
Thomas Fazi skriver om seg sjøl: Jeg er journalist/skribent/oversetter/sosialist. Jeg tilbringer mest tiden min i Roma, Italia. Blant annet er jeg medregissør for Standing Army (2010), en prisvinnende dokumentar-langfilm om amerikanske militærbaser med Gore Vidal og Noam Chomsky; og forfatteren av The Battle for Europe: How an Elite Hijacked a Continent – and How We Can Take It Back (Pluto Press, 2014) og Reclaiming the State: A Progressive Vision of Sovereignty for a Post-Neoliberal World (samforfattet med Bill Mitchell; Pluto Press, 2017).