Stoltenberg besøker USA for å presse på for Ukraina-hjelp

0
Utenriksminister Blinken og NATOs generalsekretær Stoltenberg

Vestlige lagre er i stor grad tømt for luftvern og artillerigranater. Likevel ser det ikke ut til at Ukrainas president Zelensky og hans vestlige støttespillere har hastverk med å forsøke å forhandle frem en fredsløsning med Moskva.

Av Kyle Anzalone.

Libertarian Institute, 30. januar 2024.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er denne uken i USA for å presse på for at Kongressen skal vedta en massiv hjelpepakke på 61 milliarder dollar til Ukraina, foreslått av Det hvite hus. Den supplerende loven for forsvarsutgifter har blitt stoppet i Kongressen i flere måneder. I et forsøk på å appellere til republikanerne forsøkte den sivile NATO-sjefen å knytte krigen i Ukraina til Taiwans sikkerhet.

Under en pressekonferanse i USA, med utenriksminister Antony Blinken, sa Stoltenberg på mandag:

«Det vil være en tragedie for ukrainerne hvis president Putin vinner, men det vil også gjøre verden farligere og oss alle mer usikre. Det vil oppmuntre andre autoritære ledere – ikke bare president Putin, men også Nord-Korea, Iran og Kina til å bruke makt». Han la til: «I dag er det Ukraina. I morgen kan det bli Taiwan».

Tirsdag skal Stoltenberg møte ledere i Kongressen, deriblant speaker i Representantenes hus, Mike Johnson, minoritetsleder Hakeem Jeffries og Senatets minoritetsleder Mitch McConnell. Politico melder at Nato-sjefen skal besøke Heritage Foundation på onsdag, for å overtale Trump-bundne republikanere om å godkjenne mer Ukraina-hjelp.

Republikanerne i Kongressen og Det hvite hus har i flere måneder forhandlet om den supplerende forsvarsloven på 111 milliarder dollar. Biden-administrasjonen forsøkte å påvirke republikanerne til å vedta bistand til Ukraina ved å knytte den til finansiering av militærbistand til Israel og Taiwan, så vel som å sikre den sørlige grensa mot Mexico.

Planen slo feil da republikanerne utnyttet bistand til Ukraina for å få Biden til å komme med innrømmelser angående innvandringspolitikken. En løsning virker usannsynlig på kort sikt ettersom tidligere president Donald Trump fordømte det tverrpolitiske forslaget som dukket opp tidligere denne måneden.

Krigen går ikke bra for Ukraina. Russiske styrker vinner territorium. Ukraina mangler mannskap og våpen. Selv om Kongressen vedtar en ekstra runde med militærhjelp til Ukraina, er vestlige lagre i stor grad tømt for luftvern og artillerigranater. Likevel ser det ikke ut til at Ukrainas president Zelensky og hans vestlige støttespillere har hastverk med å forsøke å forhandle frem en fredsløsning med Moskva.


Originalen til denne artikkelen finner du her:

NATO Chief Visits US to Push for Ukraine Aid

Oversatt for steigan.no av Espen B.Øyulvstad

Om Kyle Anzalone

Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, opinionsredaktør for Antiwar.com og medvert for interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.


Siste:

Abid Raja nominerer Jens Stoltenberg til Nobels fredspris

Abid Raja sier han blir stolt av å være norsk når han ser det Jens Stoltenberg utfører.

Kommentar:

Perfekt timing til 60-årsdagen for lanseringa av klassikeren Dr. Strangelove.

Historien gjentar seg ikke, men den rimer.

Forrige artikkelGratulerer med dagen, Dr. Strangelove!
Neste artikkel– Kloden blir stadig grønnere
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.