Kamper raser i Sør-Libanon mens USA presser på for en ensidig grenseavtale

0
Fra The Cradle på X.

Libanesiske tjenestemenn har avvist et nytt amerikansk forslag om å trappe ned den sørlige libanesiske fronten.

Av nyhetsdesken i The Cradle.

Hezbollah kunngjorde dødsfallet til ytterligere to av sine medlemmer 7. februar, etter fortsatt israelsk bombardement sør i Libanon og pågående kryssild mellom motstandsgruppa og den israelske hæren på grensa. 

Den libanesiske motstandens medieside kunngjorde onsdag at Muhammad Jaafar Assaili og Hussein Muhammad Shamas døde som «martyrer på veien til Jerusalem».

Dødsfallene ble kunngjort etter israelsk bombardement av flere landsbyer i Sør-Libanon. 

Israelske jetfly og artilleri traff flere landsbyer seinere onsdag ettermiddag også, sammenfallende med Hezbollahs kunngjøring om angrep på Zebdin og Ramia militære områder. 

De fortsatte sammenstøtene kommer to dager etter Hezbollahs kunngjøring tidligere denne uka om at motstandsgruppa har gjennomført nærmere 1000 operasjoner mot den israelske hæren siden krigen startet i oktober. 

Kunngjøringa avslørte også at minimum 230.000 israelske bosettere har blitt fordrevet fra hjemmene sine i Israels nordlige bosetninger som følge av Hezbollahs angrep. 

Ettersom sørfronten fortsatt er svært ustabil, fortsetter USA og andre vestlige makter å presse på for en Hezbollah-tilbaketrekking bort fra grensa. 

Franske tjenestemenn, blant andre, har de siste månedene presset på for å få Libanon til å implementere resolusjon 1701. Resolusjonen ble utarbeidet etter krigen i 2006 med Hezbollah og oppfordrer gruppa til å trekke seg tilbake fra områder sør for Litani-elva. Resolusjonen krever også en utplassering av den libanesiske hæren og UNIFIL-styrker til dette området. 

Hezbollah har siden 2006 etablert en sterk tilstedeværelse i dette området som svar på årevis med israelske inngrep og brudd på både libanesisk suverenitet og resolusjon 1701. Vestlige nasjoner har imidlertid ikke bedt Israel om å implementere avtalen selv. 

Seniorrådgiver i Det hvite hus Amos Hochstein diskuterte nylig med israelske tjenestemenn et nytt amerikansk forslag om å deeskalere Libanons sørfront. 

Det første trinnet i dette forslaget er en åtte til ti kilometer lang tilbaketrekning av Hezbollah-styrker fra grenseområdet. Det andre trinnet krever en økning av UNIFIL-styrker og den libanesiske hæren i området. For det tredje vil israelske innbyggere returnere til sine evakuerte bosetninger. 

Det amerikanske forslaget sies også å inkludere samtaler om å definere en landegrense mellom Israel og Libanon, med sikte på å løse en strid om 13 grensepunkter som Israel skulle trekke seg fra i 2006. De 13 punktene ligger på israelsk-okkupert libanesisk land. 

I tillegg oppfordrer forslaget Israel til å forplikte seg til begrensede tilbaketrekninger av noen reservistenheter i grenseområdet.

Axios rapporterte 6. februar at denne avtalen har blitt godkjent av både Israel og Hezbollah, og inkluderer løfter om «økonomiske fordeler» for den libanesiske staten, for å «sukre avtalen». 

Imidlertid siterte den libanesiske avisa Al-Joumhouria offisielle kilder som sa at Hezbollahs tilbaketrekning er «utenkelig». 

Den foreslåtte avtalen «tilfredsstiller bare Israel og oppfyller ikke Libanons grunnleggende krav … [Den] oppnår sikkerheten til den israelske enheten, men garanterer ingen sikkerhet for Libanon og dets innbyggere, og det er ingen garantier for at Israel vil stoppe brudd på resolusjonen 1701», skrev avisa. 

«Hochstein returnerte til Washington uten å besøke Libanon fordi han innser at ingen av forslagene vil bli godkjent av libanesiske tjenestemenn eller Hezbollah». 

Libanons utenriksminister Abdullah Bou Habib avviste USAs forslag 6. februar. 

Hizbollah har fortsatt å hevde at en deeskalering av sørfronten ikke kan diskuteres uten en slutt på krigen i Gaza. 

Forrige artikkelUtmattelsessyndrom og mer om religion og elefanter
Neste artikkelItalienske bønder reiser seg mot Meloni
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.