Er USA på vei ut av Syria og Irak?

0
Iraks parlament har krevd at USA trekker seg ut av landet.

USAs baser i Syria og Irak har vært utsatt for tallrike angrep fra de regionale motstandsstyrkene. Regjeringa i Irak har krevd at USA og deres allierte (deriblant Norge) trekker seg ut av landet så fort som mulig.

Charles Lister, som er kjent for å ha gode kontakter med Pentagon, skriver i Foreign Policy at USA vurderer å trekke seg ut av Syria.

Selv om det ikke er tatt noen endelig beslutning om å forlate landene, sa fire kilder innen forsvars- og utenriksdepartementet at Det hvite hus ikke lenger er interessert i å opprettholde et oppdrag som det oppfatter som unødvendig. Det pågår nå aktive interne diskusjoner for å avgjøre hvordan og når en tilbaketrekning kan finne sted.

I en ubekreftet melding skriver The Peoples’ Network:

Den amerikanske hæren har annonsert en strategisk tilbaketrekking av styrker fra Øst-Syria og Irak i løpet av de neste 90 dagene, drevet av behovet for å sikre troppenes sikkerhet og prioritere sikkerhetsinteresser. Avgjørelsen kommer ettersom amerikanske styrker står overfor økende angrep fra iransk-støttede grupper, noe som resulterer i mange skader. Overgangen til et bilateralt forhold til Irak betyr et skifte i USAs tilnærming til regionen, med vekt på diplomati og samarbeid.

Vi har ikke funnet noen offisiell erklæring fra US Army om dette, men innholdet er i pakt med andre meldinger fra kilder som står Pentagon nær.

Washington Post skrev 24. januar:

U.S. signals it is open to withdrawing some troops from Iraq

Forbes skriver:

Is This The Beginning Of The End For U.S. Troop Deployments In Syria And Iraq?

Reuters skriver: Iraq says US strikes pushing government to end US-led coalition’s mission.

Gjentatte amerikanske angrep mot Iran-støttede væpnede grupper i Irak presser Bagdad-regjeringa til å avslutte oppdraget til den USA-ledede koalisjonen i landet, sa statsministerens militærtalsperson torsdag.

Talsperson Yahya Rasool sa i en uttalelse at den USA-ledede koalisjonen «har blitt en faktor for ustabilitet og truer med å vikle Irak inn i konfliktsyklusen».

The Cradle skriver:

Iraks parlamentspresident, Mohsen al-Mandalawi, ba 10. februar den irakiske regjeringen om å gjennomføre parlamentsavstemningen fra 2020 som krever tilbaketrekking av amerikanske tropper fra landet. 

Mandalawi «oppfordret regjeringen til å implementere parlamentets beslutning knyttet til fjerning av utenlandske styrker fra Irak», rapporterte det irakiske nyhetsbyrået (INA) lørdag, og la til at han «henviste en uttalelse signert av mer enn 100 representanter til (Legal, sikkerhets- og forsvarskomiteer) angående en foreslått lov for å fjerne utenlandske styrker fra Irak».

Kina fordømmer amerikanske angrep i Syria, Irak

Talsmann for Kinas utenriksdepartement, Wang Wenbin, uttalte 5. februar sin fordømmelse av de nylige amerikanske angrepene mot Syria og Irak, og bemerket at sikkerheten og suvereniteten til alle land må respekteres.  

«Syria og Irak er suverene land», sa Wenbin. «Kina motsetter seg enhver handling som bryter FN-pakten og krenker andre lands territorielle suverenitet og sikkerhet. Den nåværende situasjonen i Midtøsten er svært kompleks og følsom».

«Kina oppfordrer relevante parter til seriøst å overholde folkeretten, forbli rolige, utvise tilbakeholdenhet og forhindre at spenningene i regionen eskalerer eller til og med kommer ut av kontroll», fortsatte han.  

Forrige artikkelHansken er kastet!
Neste artikkelUka som gikk, uke 6 2024