Ett av de mest autoritære, udemokratiske og meningsløse vedtaka fra Solberg-regjeringa var sammenslåinga av fylkene Østfold, Akershus, Oslo og Buskerud til Viken. Fylkene har nå fått tilbake sin gamle funksjon, men disse fylkene får ikke lenger tilbake hver sin fylkesmann, nå statsforvalter. Det vedtok Arbeiderpartiet 23. februar 2024.
Det er et vedtak ikke bare i sentraliseringas og EU-kommisjonens ånd. Men også et viktig politisk signal fra Ap til Høyre. Med Aps uunngåelige tilbakegang mot ubetydelighet, som ellers i Europa, er løsninga å knytte seg inntil Høyre som «et konsept i Høyre» for fortsatt å kunne lokke medlemmer med løfter om gode verv.
Per Olaf Lundteigen, en av Norges mest rettskafne politikere, reagerer i følge vg.no sterkt mot dette regjeringsvedtaket. «Lynforbannet på egen regjering.» Dette er en overkjøring ikke bare av Senterpartiets stortingsgruppe, men også Aps stortingsgruppe, hevder Lundteigen. Så noe viktig må ligge bak vedtaket i Aps innerste sirkel. Det strategiske signalet til Høyre er: Aps muligheter ligger i Høyre.
Ap-ledelsen for Høyres Viken
Hvis ikke fikk Ap ikke lenger flertall i Oslo og Akershus,
jobba Anniken Huitfeldt og Tonje Brenna internt for i Ap. Det kan ikke være noen tvil om at Ap-ledelsen mener det samme som Høyre om hvordan Norge skal styres lokalt. Helst direkte fra EU-kommisjonen og Nato-ledelsen i Washington. Oppslutninga om Senterpartiet ved stortingsvalget i 2021 blei et problem for Ap-ledelsens strategiske valg om å styre Norge i den retninga som de sosialdemokratiske lederne har valgt.
Det svei nok hardt for Ap å gå med på omkamp om tvangsinnlemminga av Søgne i Kristiansand. Medieeliten blei voldsomt provosert over at et av Høyres autoritære vedtak skulle få en demokratisk kontroll gjennom en folkeavstemning, og mediene mobiliserte mot løsriving. Resultatet blei at Høyres tvangsvedtak blei stående. Kanskje skifta søgnefolk mening, eller at det ensidige mediepresset virka.
Nestleder Tonje Brenna og Anniken Huitfeldt med lokalt lederverv i Ap, var imot oppløsning av den kunstige fylkeskonstruksjonen til Høyre; Viken. De tenkte litt framover, og så at uten Østfold og Buskerud med i Erna Solbergs storfylke, ville Ap aldri noen gang mer kunne komme i lederposisjon i Oslo og Akershus. Sant nok.
Martin Kolberg vant kampen for nærdemokratiet, men…
Martin Kolberg, Aps tidligere generalsekretær, reagerte mot Brennas og Huitfeldts kamp for Erna Solbergs Viken-konstruksjon. Og seira. Dette har noe med nærhet til de styrende å gjøre, sa Kolberg. Det blei umulig for Støre å bevare Viken som fylke, ikke minst som en følge av regjeringssamarbeidet med Senterpartiet. Men så tar altså Støre, Tonna og Huitfeldt og hele den indre kjerna i Ap, fjernt fra folk, hevn ved å velge én statsforvalter for det gamle Viken, ikke én for hvert fylke som vanlig er. Ideen Viken gjenoppstår litt fra de døde. Nok til at Ap dekker bordet for at Høyre aleine, eller sammen med Ap, gjeninnfører Høyres Viken. Og det viktigste: Arbeiderpartiet signaliserer tydelig til Høyre at Aps framtid ligger i smulene fra Høyre.
Lundteigen, «lynforbannet»
Få medier har gjort noe nummer av Aps ydmyke invitasjon til Høyre. Per Olaf Lundteigen har mot til å stå imot i en telefonsamtale med vg.no:
– Dette er brudd med stortingsgruppenes syn i både Sp og Ap. Dette bryter også veldig med den mest hensiktsmessige og logiske organiseringen av statsforvalterne, …
«tordner han» etter vg.nos karakteristikk. Vg.no skriver om regjeringas begrunnelse:
– Dette har vi vektlagt tungt i beslutningen, sammen med kostnadene som en deling ville gitt, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Lundteigen mener begrunnelsen er for lett.
– Det er jo viktig at statsforvalterne kjenner det praktiske og lokale livet i det området de skal forvalte. Derfor er en inndeling i tråd med fylkesinndelingene så viktig, sier han.
Han sier han har sett mange eksempler på at enstemmige lokale vedtak i kommunene blir overprøvd av en stadig mer sentralisert statsforvalter — uten nok lokalkunnskap.
Høyres statsforvalter godt fornøyd
Ikke bare Høyres Viken-fylke, men også sammenslåinga av Finnmark og Troms, fikk den innerste Ap-ledelsens støtte. En fylkessammenslåing som er uforståelig for folk som bor der. Men ikke for dem som drømmer om å bli styrt av Brussel og Washington. De får full støtte av høyrepolitiker og tidligere høyrestatsråd, nå statsforvalter både i Finnmark og Troms, Elisabeth Vik Aspaker. Aspaker siteres i vg.no:
«Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker, mener det er en klok beslutning å beholde dagens struktur. … det er en klok og framtidsrettet beslutning regjeringen har tatt, sier Aspaker til NRK.»
«Klok og framtidsrettet beslutning». Partileder Støre har med dette livreddende vedtaket for Viken signalisert at Solbergs meningsløse konstruksjon Viken likevel var riktig. Det kan ikke være tvil om hva den innerste kjernen i Ap reelt og taktisk mener om organiseringa av offentlig administrasjon. Offentlig administrasjon skal markedsstyres i både formål og avlønning.
Sosialdemokratiet i forfall
Trenger Høyre for medlemmens karriere
Ap-ledelsen ser nok hvordan det går med deres politiske retning i Europa. De ser at å underordne seg Høyres politikk er nødvendig for Aps framtid. Alt på 1970-tallet forlot Ap i Norge, og sosialdemokratene i Europa, å være en motkraft til den nye kapitalistiske offensiven etter verdenskrigens samarbeid. Da gjelder det å posisjonere seg for å sikre verdifulle stillinger i framtida for Ap-medlemmene. Derfor er det på høy tid å begynne å posisjonere seg og gjøre seg tilpasningsdyktige under Høyre. Der er det som Høyre sier: Muligheter for alle. Én statsforvalter for det oppløste Viken er et viktig og nødvendig signal fra Ap om at partiet er et politisk oppkjøpsobjekt.
I Høyre: «Muligheter for alle» — også for Ap som «et konsept i Høyre»
I Europa har de sosialdemokratiske partiene valgt å gå i regjering med de tradisjonelle og ledende høyrekreftene, som i Tyskland (mange tiår) og nå i Danmark. Som et langsiktig overlevelsestiltak. Sosialdemokratene oppløser ikke sitt konkursbo, men byr seg fram til oppkjøp. Store konserner opprettholder sine oppkjøpte bedrifter, som S-banken som «et konsept i DnB». Sosialdemokratene, som Ap i Norge, kan ikke lenger bli annet enn et konsept i det store høyrepartiet. Å opprettholde Ap som en egen organisasjon med henvisning til tidligere storhet er vinn-vinn både for Ap og Høyre.
Denne artikkelen ble publisert i Politikus.