Grant Shapps spår at ting bare vil bli verre de neste fem årene.
Mens topptjenestemenn i Storbritannia forsvarer beslutningen om å bli med i USAs angrep på Jemen, har den britiske forsvarsministeren Grant Shapps informert Parlamentet om mulige kriger med flere store nasjoner i årene som kommer, inkludert Russland, Kina, Iran og Nord-Korea. Dette skriver Jason Ditz i Anti-War.
Shapps beskrev situasjonen som en «førkrigsfase» og advarte om at kriger med en eller flere av disse nasjonene kunne bryte ut i løpet av de neste fem årene. Storbritannia ville selvfølgelig være direkte involvert.
Russland virker muligens som den mest sannsynlige av de fire, ettersom Storbritannia fortsetter å blande seg inn i Ukraina-konflikten, og kunngjorde nylig en økning i militærfinansiering for å hjelpe Ukraina med å kjøpe nye militære droner. Som svar advarte Russland direkte om at britisk utplassering av tropper i Ukraina ville være ensbetydende med en krigserklæring.
I de senere åra har britiske tjenestemenn forsøkt å fremstille russerne som en direkte trussel mot deres interesser, og historisk sett har en rivalisering mellom Storbritannia og Russland ofte ført til militær konflikt. Gjennom det 19. århundre var det pågående konflikt innkapslet som Det store spillet mellom det britiske og russiske imperiet. Faktisk går det dagligdagse begrepet jingoisme tilbake til en britisk music hall-sang fra 1870-tallet, som støttet britisk intervensjon mot Russland i Tyrkia.
Storbritannia har også sparret diplomatisk med Iran de siste årene, men har ikke vært i nærheten av direkte aktuelle konflikter med verken Kina eller Nord-Korea. Det kan rett og slett være at Shapps spår amerikanske fiendtligheter som raskt kan suge Storbritannia inn i dem.
Det faktum at Storbritannia drar dit USA leder, betyr, at skulle noen av disse krigene med amerikansk intervensjon oppstå, vil det sannsynligvis være noe britisk deltagelse.
Selv om amerikanske tjenestemenn advarer om potensialet for konflikt med noen eller alle disse nasjonene, setter de generelt ikke krigene på en femårig tidsplan, og ved å gjøre det, synes Shapps å antyde at Storbritannia er, blant NATO-medlemmene, en av de mer aggressive maktene.
Påfallende fraværende fra listen er Venezuela, til tross for Storbritannias nylige utplassering av et lite krigsskip til Guyana-kysten, i et forsøk på å hevde Guyanas eierskap til et omstridt, oljerikt territorium, et krav bygget rundt historisk britisk koloniinnsats i regionen.
Les: Defense Secretary: UK in Pre-War’ Phase With Several Nations –
Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad
Jason Ditz er seniorredaktør for Antiwar.com. Han har 20 års erfaring innen utenrikspolitisk forskning og hans arbeid har dukket opp i The American Conservative, Responsible Statecraft, Forbes, Toronto Star, Minneapolis Star-Tribune, Providence Journal, Washington Times og Detroit Free Press. Se alle innlegg av Jason Ditz