Somalia til hybridkrig mot Etiopia og Somaliland?

0
Al Shaabab

8.januar: «Den somaliske lederen ser etter allierte mens han planlegger hybridkrig mot Etiopia og Somaliland».

Somaliland er en de facto, men ikke anerkjent, republikk på Afrikas horn. Formelt er det en del av Somalia, men republikken regner seg som en fortsettelse av British Somaliland, som mellom 1960 og 1991 var forent med det tidligere Italienske Somaliland i republikken Somalia. Splittelsen i to de facto statene er altså en rest fra kolonitida.

Bakgrunn:

2.januar: Etiopias havneavtale med Somaliland er et diplomatisk mestertrekk (av Korybko)

https://eestieest.com/ethiopias-port-deal-with-somaliland-is-a-diplomatic-masterstroke/

«Med ett slag vil Etiopia gi Somaliland den anerkjennelsen det har fortjent så lenge, å fredelig løse havnedilemmaet med alt det innebærer for forebyggende å avverge forestående innenlands-regionale problemer som stammer fra landets status som innlandsstat, og bevise at gjensidige interesser kan fremmes gjennom gjensidighet.»

2. januar: Somalia bør forhandle en «verdig skilsmisse» med Somaliland så snart som mulig

https://zububrothers.com/somalia-should-negotiate-a-dignified-divorce-with-somaliland-as-soon-as-possible/

Egypt og Eritrea, som ønsker å begrense Etiopia gjennom proxy-krigsmidler, kan prøve å presse Somalia til å gå til krig om dette problemet. Mogadishu ville gjøre klokt i å ignorere hvilket press de legger på den siden de to bare ville ønske å kjempe mot Etiopia til siste somalier, akkurat som NATO prøver å kjempe mot Russland til den siste ukraineren. Den beste handlingen er at Somalia aksepterer de nye militær-diplomatiske realitetene og forhandler om Somalilands skilsmisse på en verdig måte.

3. januar: De somaliske myndighetene og Al-Shabaab er på samme side mot Etiopias havneavtale i Somaliland 

(al Shabaab er USAs påskudd til å bombe når det passer dem)

Sosiale medier flommer over av krigshissing fra noen somaliske aktivister som plutselig anser Etiopia for å være mer en trussel mot landet deres enn Al-Shabaab etter at denne FN-utpekte terrorgruppen kom ut på samme side som dem.

5. januar: Etiopisk-Somaliland-memorandumet om forståelse varsler en ny fremtid for Afrikas horn

Optikken til det multietniske og religiøst mangfoldige Etiopia som inngår i gjensidig fordelaktige avtaler med det somaliske muslimske Somaliland, diskrediterer den falske forestillingen om at slikt samarbeid bare er mulig i regionen med ens egne identitetsgrupper. Dessuten undergraver det også grunnlaget som det regionale sikkerhetsdilemmaet har blitt dannet på, nemlig de mindre kyststatenes frykt for at det mye større innlandet Etiopia angivelig er en aspirerende hegemon som må holdes tilbake for enhver pris.

Enda en front i de komplekse krigene i regionen

I Rødehavet har Jemen under ledelse av Ansarullah effektivt parkert US Navy og blokkert handel med Israel. Rødehavet munner ut i Indiahavet gjennom Bab el-Mandeb som grenser til Somaliland i sør. Nabolandet Djibouti har både en kinesisk og en amerikansk base. Iran trapper opp sine marinestyrker og er aktivt i farvannene utenfor Den arabiske halvøya og naturligvis i Persiabukta. Iran har nettopp arrestert et tankskip fra Emiratene som angivelig var på vei mot Israel. Fra før av fører Israel en krig på fem fronter i Gaza, på Vestbredden, via USA i Rødehavet, mot Hezbollah i Libanon og mot motstandsaksen i Irak/Syria. Det er ikke vanskelig å se for seg hvordan dette kan føre til en større regional krig.

Forrige artikkelTeknologi vil ikke redde oss med mindre vi  tar kontroll over den fra svermen  
Neste artikkelErna Solberg – kronisk antidemokratisk