Russland stiller seg bak houthiene

0
Abdelsalam og Bogdanov
Av John Helmer.

Utdrag av artikkelen RUSSIAN FOREIGN MINISTRY TIES RED SEA BLOCKADE TO GAZA BLOCKADE, BACKS HOUTHIS IN MOSCOW MEETING

Foreløpig er det ingen offisielle fotografier av møtet i Moskva torsdag kveld i det russiske utenriksdepartementet mellom Mikhail Bogdanov, viseutenriksminister og den russisk sjefsforhandler i Midtøsten og Afrika, og Mohammed (Mukhameddov) Abdelsalam som leder en delegasjonen fra Ansarallah-regjeringen i Yemen, kjent som Houthi-bevegelsen.

Fravær av fotografier betyr ikke en blackout.

Bogdanovs kommuniké sa at «spesiell oppmerksomhet ble gitt til utviklingen av tragiske hendelser i den palestinsk-israelske konfliktsonen, så vel som forverringen av situasjonen i Rødehavet i denne forbindelse. I denne sammenhengen ble missil- og bombeangrepene mot Jemen utført av USA og Storbritannia, som er i stand til å destabilisere situasjonen på regional skala, sterkt fordømt».

Dette er det enkleste signalet hittil om russisk støtte til sørfronten av den arabiske krigen mot Israel, og koblingen som houthiene har laget mellom den israelske blokaden av Gaza, folkemordet på palestinerne og Rødehavsblokaden som houthiene har opprettet mot fartøyer som eies eller ledes av israelske redere, amerikansk marineflåte, og amerikansk-flaggede og andre fartøyer som frakter militære og sivile laster til Israel eller omlaster ammunisjon for fremtidige angrep på Jemen.

På samme tid over hele Moskva har uvanlig store delegasjoner av tjenestemenn fra det russiske sikkerhetsrådet, ledet av Nikolai Patrushev, og Ali-Akbar Ahmadian, spesiell presidentrepresentant og sekretær for Irans nasjonale sikkerhetsråd, møttes for å diskutere en detaljert agenda som Patrushevs kommuniké kaller et «bredt spekter av russisk-iransk sikkerhetssamarbeid» og «den praktiske gjennomføringen av avtalene som er oppnådd på høyeste nivå.»

I en åpen uttalelse for journalister sa Ahmadian til Patrushev: «Amerikas storhet er knust, og i dag kan det ikke engang samle sine tradisjonelle allierte. Et land som anser seg selv som en supermakt er engasjert i krig mot motstandsgrupper og befolkningen i regionen.»

Framvisningen av russisk støtte til motstandsaksen mot Israel og USA er enestående. Utenriksdepartementets og sikkerhetsrådets møter bekrefter at det nå er en ny definisjon av «terrorisme» i russisk krigsstrategi, der det er både offentlig og hemmelig støtte til Hamas, houthiene og andre grupper i Libanon og Irak som kjemper for nasjonal frigjøring mot Israel og USA.

Her er den fulle teksten (på russisk) til kommunikéet fra møtet mellom Bogdanov-Abdelsalam.

Forrige artikkelUkraina: – Funksjonærer stjal 40 millioner dollar i utenlandsk hjelp
Neste artikkelDet franske bondeopprøret 2.0
John Helmer is an australskfødt journalist og utenrikskorrespondent basert i Moscow, Russland siden 1989. Han blogger på Dances with bears, https://johnhelmer.org/