Netanyahu forteller USA: ingen palestinsk stat etter krigen

0
Skjermdump fra viseo

Han sier Israel må kontrollere «hele territoriet vest for Jordanelven»

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 18. januar 2024.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa torsdag at han har fortalt USA at det ikke vil bli noen palestinsk stat i noe etterkrigsscenario, og at Israel må kontrollere hele territoriet fra Jordan-elven til Middelhavet, som inkluderer Vestbredden og Gaza.

«I enhver fremtidig ordning … trenger Israel sikkerhetskontroll på alt territorium vest for Jordan,» sa Netanyahu på en pressekonferanse. «Dette kolliderer med ideen om suverenitet. Hva kan dere gjøre med det?»

Uttalelsene kom etter at utenriksminister Antony Blinken tok til orde for opprettelsen av en palestinsk stat. Andre amerikanske tjenestemenn har luftet ideen om å knytte israelsk-saudisk normalisering med opprettelsen av en palestinsk stat i fremtiden, men Netanyahu har avvist begge ideene.

«Denne sannheten forteller jeg til våre amerikanske venner, og jeg setter bremsene på mot forsøket på å tvinge oss til en virkelighet som vil sette staten Israel i fare,» sa Netanyahu.

En rapport fra NBC News publisert på onsdag, sa at USA så forbi Netanyahu for enhver fremtidig ordning, med en tjenestemann som sa at den israelske lederen «ikke vil være der for alltid.»

Netanyahu svarte på rapporten med å antyde at han er det eneste som hindrer en palestinsk stat. «Den som snakker om «dagen etter» Netanyahu, snakker i bunn og grunn om opprettelsen av en palestinsk stat med de palestinske selvstyremyndighetene,» sier han.

John Kirby, talsmann for Det hvite hus sitt nasjonale sikkerhetsråd, reagerte på Netanyahus kommentarer om ingen palestinsk stat. «Vi ser det åpenbart annerledes,» sier han. Mens Biden-administrasjonen hevder at den motsetter seg den israelske okkupasjonen av Gaza så snart konflikten er over, fortsetter den å gi Israel betingelsesløs militærhjelp og andre typer støtte.

Så langt har den israelske nedslaktingen i Gaza drept over 24.000 palestinere og såret over 60.000. Etter hvert som konflikten trekker ut, kan mange flere palestinere dø av sult og sykdom forårsaket av den brutale beleiringen. Ifølge en rapport på israelsk TV sa Netanyahu denne uken at kampanjen kan fortsette inn i 2025.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Netanyahu Tells US There Will Be No Palestinian State in Any Post-War Scenario

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelDekoding av Irans drone- og missilangrep
Neste artikkelNår norske politikere betrygger oss: WHO og nye § 4-3a
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.