Hvordan Jemen blokkerer USAs hegemoni i Vest-Asia

0
Washington signaliserer at de ikke har veldig lyst på en krig mot Jemens Ansarullah. Her en av deres massive militærparader i Sana'a.

Den nye USA-ledede koalisjonen i Rødehavet vil måtte kjempe for å overvinne Jemens marineblokade mot Israel, ettersom Ansarullahs innenlandsproduserte og rimelige droner og missiler har utjevnet den teknologiske ubalansen. Dette skriver William Van WagenenThe Cradle. Vi gjengir et sammendrag med noen tilleggsopplysninger.

Som svar på at Israel utløste enestående voldelige angrep på Gaza og til nå har drept over 20 000 mennesker,  hovedsakelig kvinner og barn, kunngjorde Jemens Ansarullah-ledede væpnede styrker 14. november at de hadde til hensikt å angripe ethvert israelsk-tilknyttet skip som passerer gjennom det strategiske Bab al-Mandab-stredet i Rødehavet. Denne strategiske vannveien fungerer som inngangsporten til Suez-kanalen, som omtrent 10 prosent av verdenshandelen og 8,8 millioner fat olje går gjennom hver dag.

Den 9. desember kunngjorde Ansarallah at de ville utvide virksomheten ytterligere for å målrette ethvert skip i Rødehavet på vei til Israel, uavhengig av nasjonalitet. «Hvis Gaza ikke mottar maten og medisinene det trenger, vil alle skip i Rødehavet på vei til israelske havner, uavhengig av nasjonalitet, bli et mål for våre væpnede styrker,» sa en talsperson for Ansarallahs væpnede styrker i en uttalelse.  

Forsinkelser, transitttider og forsikringsavgifter for kommersiell frakt har skutt i været, og truer med å utløse inflasjon over hele verden. Dette er spesielt bekymringsfullt for Israel, som allerede sliter med de økonomiske konsekvensene av sin lengste og dødeligste konflikt med den palestinske motstanden i historien. 

I tillegg har Ansarullah rettet flere missil- og droneangrep mot Israels sørlige havneby Eilat , noe som har redusert den kommersielle skipstrafikken  med 85 prosent.  

Koalisjon av uvillige

 Den 18. desember, som svar på Sanaas operasjoner, erklærte utenriksminister Lloyd Austin etableringen av en marinekoalisjon kalt Operation Prosperity Guardian, med rundt 20 land kalt til å motvirke jemenittiske angrep og sikre sikker passasje av skip gjennom Rødehavet.

Austin kunngjorde at den nye maritime koalisjonen vil omfatte blant annet Storbritannia, Canada, Frankrike, Italia, Spania, Norge, Nederland, Seychellene og Bahrain.  Det viste seg fort at denne koalisjonen raknet fra start. Frankrike og Spania er ikke med og Norge har sendt ti offiserer til Bahrain. Hva de har tenkt å gjøre der for å stanse Ansarullah har ikke Forsvaret sagt noe om.

Kart over de USA-ledede Combined Maritime Forces (CMF) i Vest-Asia og Nord-Afrika. 

Som svar på kunngjøringen lovet Ansarallahs politbyrås Mohammed al-Bukhaiti at Jemens væpnede styrker ikke ville trekke seg tilbake:  

Jemen venter på opprettelsen av den skitneste koalisjonen i historien for å delta i historiens helligste kamp.Hvordan vil landene som skyndte seg å danne en internasjonal koalisjon mot Jemen for å beskytte gjerningsmennene til det israelske folkemordet bli oppfattet?

Forlegenheten for sekretær Austin og Det hvite hus-rådgiver Jake Sullivan kom raskt. Kort tid etter koalisjonens kunngjøring avviste sentrale amerikanske allierte Saudi-Arabia og Egypt å delta. Europeiske allierte Danmark, Holland og Norge  ga minimal støtte , og sendte bare en håndfull sjøoffiserer.   

Jemen har revolusjonert maritim krigføring

Jemen bruker billige, egenprodusert droner og missiler i sin krigføring. For å stanse dem må USA bruke svært dyre våpen, og bare kostnadene er allerede en bekymring for Pentagon.

SM-2-missilene brukt av USS Carney koster omtrent 2,1 millioner dollar hver, mens Ansarallahs enveis angrepsdroner koster kun 2000 dollar hver.  

Dette betyr at for å skyte ned dronene verdt 28 000 dollar 16. desember, brukte USA minst 28 millioner dollar på bare én dag.

Men kostnaden er ikke den eneste begrensningen. Hvis Ansarullah fortsetter med denne strategien, vil amerikanske styrker raskt tømme sine lagre av avskjæringsmissiler, som er nødvendige ikke bare i Vest-Asia, men også i Øst-Asia.

Som Fortis Analysis observerte, har USA åtte guidede missilkryssere og destroyere som opererer i Middelhavet og Rødehavet, med totalt 800 SM-2 og SM-6 avskjæringsmissiler for skipsforsvar mellom seg. Fortis Analyse bemerker videre at produksjonen av disse missilene går sakte, noe som betyr at enhver pågående kampanje for å motvirke Ansarallah raskt vil tømme amerikanske avskjæringsraketter til farlig lave nivåer. I mellomtiden kan den amerikanske våpenprodusenten Raytheon produsere mindre enn 50 SM-2 og færre enn 200 SM-6 missiler årlig.  

Og Ansarullah har ennå ikke prøvd et dronesvermingrep, som ville tvinge amerikanske skip til å motvirke dusinvis av innkommende trusler på en gang.

«En sverm kan beskatte egenskapene til et enkelt krigsskip, men enda viktigere, det kan bety at våpen kommer forbi dem for å treffe kommersielle skip,» sa Salvatore Mercogliano, en marineekspert og professor ved Campbell University i North Carolina.

Abdulghani al-Iryani som er seniorforsker ved Sanaa Center for Strategic Studies, beskriver situasjonen i Jemen som et tilfelle der teknologien fungerer som en «stor utjevner».  

«Din F-15 som koster millioner av dollar betyr ingenting fordi jeg har dronen min som koster noen tusen dollar som vil gjøre like mye skade,» sa han til New York Times .

Mens det amerikanske militæret lykkes med å produsere dyre, teknologisk komplekse våpensystemer som gir utmerket fortjeneste for våpenindustrien, slik som F-15 krigsflyene, er det ikke i stand til å produsere nok av våpnene som trengs for å faktisk kjempe og vinne virkelige kriger på den andre siden av verden, hvor forsyningskjeder blir enda mer kritiske.

Ansarullah har også ballistiske raketter som kan nå helt fram til Tel Aviv og nå alle USAs baser i Midt-Østen:

Talsmann for Det hvite hus, John Kirby, sier til ABC News at USA ikke er ute etter en bredere konflikt med houthiene.

Iran utplasserer ‘Alborz’ destroyer til Rødehavet

Den iranske marinen sendte sin ‘IRIS Alborz (72)’ destroyer til Rødehavet 1. januar, rapporterte iranske medier. 

Krigsskipet krysset Bab al-Mandab-stredet og gikk deretter inn i Rødehavet mandag, rapporterte Mehr News Agency. 

NRK 1. januar 2023 kl. 22:45 «USS Gerald R. Ford» returnerer til USA Hangarskipet «USS Gerald R. Ford» returnerer til USA i løpet av de kommende dagene, ifølge den amerikanske marinen. Skipet ble sendt til østlige deler av Middelhavet etter Hamas’ angrep mot Israel 7. oktober.

Forrige artikkelVi takker leserne for 2023 og ønsker et godt 2024
Neste artikkelKrigsdagbok del 90 – 25. til 30. oktober 2023
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.