Hezbollah lover å hevne Israels drap på Hamas-leder i Libanon

0
Den myrdede Hamas-lederen Saleh al-Arouri.

Saleh al-Arouri, grunnleggeren av den militære fløya til Hamas og en av organisasjonens fremste ledere, ble myrdet av Israel gjennom et målrettet droneangrep mot ham i en av forstedene til Beirut 2. januar 2024. Israel prøvde å fraskrive seg ansvaret, men ble kastet under bussen av USA da ledende tjenestemenn i Biden-administrasjonen sa til Washington Post at angrepet ble utført av Israel uten at USA var informert.

Middle East Eye skriver:

Den libanesiske Hizbollah-bevegelsen har lovet å svare på Israels drap på Hamas-nestleder Saleh al-Arouri i Beirut.

«Vi bekrefter at denne forbrytelsen ikke vil passere uten respons og straff,» sa den libanesiske væpnede gruppen i en uttalelse tirsdag kveld, lokal tid.

«Vi anser forbrytelsen med å drepe Saleh al-Arouri og hans følgesvenner i hjertet av Beiruts Dahiyeh som en farlig aggresjon mot Libanon og dets folk, sikkerhet, suverenitet og motstand.»

Hizbollah la til at drapet på Arouri, som skjedde med et droneangrep som også drepte to sjefer for al-Qassam-brigadene, var et «alvorlig angrep på Libanon» og at organisasjonen har «fingeren på avtrekkeren».

– Den kriminelle fienden – som etter nitti dager med kriminalitet, drap og ødeleggelse ikke har vært i stand til å underlegge seg Gaza – tyr til en drapspolitikk, sa Hizbollah.

Den israelske militærtalsmannen kontreadmiral Daniel Hagari sa at landets militære er på et «svært høyt nivå av beredskap – på alle arenaer, i forsvar og angrep», mens landet forbereder seg på gjengjeldelse fra Hizbollah.

«Vi er i en høy tilstand av beredskap for ethvert scenario,» sa Hagari, uten å erkjenne ansvaret for angrepet.

Timer etter attentatet sa Hizbollah at de angrep en gruppe israelske soldater i nærheten av Marj med missiler – den første grenseaksjonen fra gruppa siden Arouri ble drept.

Hezbollah vil trappe opp, men hvor mye?

Hezbollah har en formidabel militær styrke. En rapport fra Jewish Institute for National Security of America’s Hybrid Warfare Task force hevdet allerede i 2018 at Hezbollah har større ildkraft enn 96 prosent av verdens konvensjonelle arméer. Selv om vi tar høyde for at den rapporten kan ha vært tendensiøs, så er det utvilsomt mye sant i det som sies. Og siden da har Hezbollah styrket seg betydelig.

Wikipedia, som jo er et kombinert oppslagsverk og propagandaorgan har en oversikt over de våpnene Hezbollah er utstyrt med, som antakelig er riktig, men neppe helt oppdatert.

Det pro-israelske AJC.org anslår at Hezbollah har mellom 100.000 og 150.000 raketter og missiler. De har også et stort antalle droner og et betydelig arsenal av lettere våpen.

Det er antatt at Hezbollah har våpen som kan legge deler av Tel Aviv og Haifa i ruiner, og Hamas er antakelig sterkt nok til å slå IDF på slagmarka hvis det blir en bakkekrig. IDF har vist store svakheter under terrorangrepet på Gaza og er ikke den uovervinnelige arméen den har likt å framstille seg som.

Økonomer som er intervjuet av The Washington Post anslår at krigen har kostet den israelske regjeringa rundt 18 milliarder dollar – eller 220 millioner dollar om dagen.

Zvi Eckstein, en tidligere viseguvernør for Bank of Israel og økonom ved Reichman University, kjørte nylig tallene sammen med kolleger og rapporterte at virkningen på statsbudsjettet – inkludert reduserte skatteinntekter – for fjerde kvartal 2023 var 19 milliarder dollar og vil trolig være 20 milliarder dollar i første kvartal 2024.

Det forutsetter at krigen ikke utvides til Libanon.

Det er ytterst usikkert hvordan Israel vil tåle en tofrontskrig, og mange størrelsesordner verre blir det dersom israelske ledere får sin drøm om en krig med Iran i oppfyllelse.

Den fremste rådgiveren for sjefen for Quds styrken i Den iranske revolusjonsgarden (IRGC), Iraj Masjedi, advarte nylig om at Iran vil bombe Tel Aviv flatt hvis Israel invaderer iransk territorium eller begår aggresjon mot Iran.

Den aggressive folkemordspolitikken til Netanyahu og hans regjering av ekstremister kan komme til å bli skjebnesvangert for Israel.

Forrige artikkelUSA inn, Russland ut – hvor er logikken?
Neste artikkelForskere sjokkerte og skremte over hva som er i mRNA-«vaksinene»