Gangstere utløser terrorbølge i Ecuador – er landet på vei mot borgerkrig?

0

Tungt bevæpnede gangstere har stormet studioet til en stor TV-stasjon i Ecuador under en direktesending, noe som har fått landets president til å erklære en tilstand av «intern væpnet konflikt» midt i en serie av tilsynelatende koordinerte angrep over hele det søramerikanske landet.

De sjokkerende scenene på direktesendt TV kom da kriminelle grupper startet en bølge av terror over hele Ecuador, midt i nye utbrudd av vold i landets fengsler. Dette skriver avisa The Guardian.

Kanalen teleSUR skriver:

I løpet av de siste 24 timene har ecuadorianske narkotikasmuglingsgrupper stått bak terroraksjoner som brenning av kjøretøy, kidnapping av politi og sikkerhetsagenter, opptøyer i fengsler og ødeleggelse av en fotgjengerbro.

For første gang siden han overtok makten i november 2023, erklærte Ecuadors president Daniel Noboa en unntakstilstand med portforbud fra 23.00 til 05.00.

Tidligere skjedde det opptøyer i seks fengsler hvor minst 39 fanger rømte, og 12 av dem ble gjenfanget senere. En av de kriminelle som rømte var Fabricio Colon Pico. For bare tre dager siden ble han arrestert for påståtte trusler mot riksadvokat Diana Salazar.

Narkotikasmuglingsgruppene ga uttalelser som advarte om at de ville angripe politi og militært personell under portforbudet. Denne trusselen ble umiddelbart utført siden minst 4 politifolk ble kidnappet av kriminelle i byene Puerto Bolivar og Quito.

Blant de rømte fangene var den notoriske gangsterlederen Jose Adolfo Macias, alias Fito. Han er leder av Los Choneros-kartellet.

Forrige artikkelNorge skal drive gruvedrift på havbunnen etter ordre fra USA
Neste artikkelOm å gi slipp på en illusjon