USA får tilgang til militærbaser i Danmark etter ny avtale

0
Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen og statsminister Mette Fredriksen. / Foto: Forsvarsministeriet.

USA signerte lignende avtaler med Sverige og Finland denne måneden.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 25. desember 2023.

USA og Danmark undertegnet torsdag en avtale om forsvarssamarbeid (DCA), som gir det amerikanske militæret tilgang til baser i det nordiske landet og tillater lagring av amerikanske våpen på dansk jord.

Danmark var et av de opprinnelige 12 medlemmene av NATO da alliansen ble grunnlagt i 1949, men har hatt en langvarig politikk om ikke å tillate utenlandske militære å bli permanent stasjonert på sitt territorium. Danmark bryter nå med denne politikken, som Danmarks statsminister Mette Frederiksen uttalte, DCA betyr at «amerikanske soldater og utstyr kan bli permanent stasjonert på dansk jord».

Utenriksminister Antony Blinken og hans danske kollega Lars Rasmussen signerte avtalen i Washington. DCA må nå ratifiseres av Danmarks parlament. Blinken sa at når avtalen trer i kraft vil militæret i de to landene «kunne koordinere mer effektivt, enda mer effektivt enn de allerede gjør».

«Våre tropper vil trene sammen mer sømløst og oftere. Vi vil styrke NATOs interoperabilitet, slik at vår allianse bedre kan sikre fred og stabilitet for mennesker over hele kontinentet,» la Blinken til.

USA undertegnet lignende avtaler med Sverige og Finland denne måneden, og styrket en amerikansk militær tilstedeværelse over hele Norden, ettersom landet har en lignende ordning med Norge.

Avtalen med Finland, NATOs nyeste medlem, gir USA tilgang til 15 baser i et land som deler en over 800 kilometer lang grense med Russland. Et av anleggene er en base for vakthold ved den russiske grensen. Moskva har sagt at de vil svare på utvidelsen av Natos infrastruktur i Finland ved å øke sin militære tilstedeværelse i Vest-Russland.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

US Granted Access to Military Bases in Denmark Under New Deal

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp


Les også: En forsvarsaftale med USA kan betyde, at Danmark bliver bombemål for USA’s fjender

Forrige artikkelJulefeiringen – samlet rundt bordet idet vi vender tilbake til communio
Neste artikkelSosialismen 3.0 – Framtidsutsikter for sosialismen i Kina
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.