Avtalen mellom Sverige og USA ble undertegnet natt til onsdag 6.12. USA får tilgang til svenske baser, og dette før Sverige er medlem av NATO dersom Riksdagen godkjenner avtalen.
Av Romy Rohmann.
Sveriges forsvarsminister Pål Jonson og hans amerikanske kollega Lloyd Austin har nå signert forsvarssamarbeidsavtalen som gir USA rett til å bruke svenske militærbaser og forhåndslagre materiell i Sverige.
For USA handler avtalen om å få tilgang til viktige strategiske steder nær Baltikum og på den nordlige halvkule.
Signeringen av den såkalte DCA-avtalen fant sted i Pentagon i løpet av natten.
Det eneste som er bedre enn å ha Sverige som venn er å ha Sverige som alliert, sa USAs forsvarsminister Lloyd Austin før han signerte.
Avtalen spesifiserer hvilke av Forsvarets områder og anlegg som USA skal ha tilgang til og mulighet til å besøke og gjennomføre aktiviteter på.
Amerikanerne får tilgang til 17 steder, inkludert Berga marinebase i Stockholms skjærgård, Luleå luftflotilje og det reetablerte Gotlandsregimentet.
Det betyr ikke at alle de 17 lokalitetene skal tas i bruk, men det er et arbeid vi har gjort i tett dialog, ut fra hvor det er viktigst i et militært perspektiv for dem å kunne oppbevare forsvarsmateriell for eksempel, sier Pål Jonson (M), til SVT Nyheter.
Avtalen gir USA rett til, under visse omstendigheter, å handle på eget initiativ på svensk territorium utenfor basene:
«Under eksepsjonelle omstendigheter kan amerikanske styrker, i samsvar med felles godkjente sikkerhetsplaner, treffe nødvendige og forholdsmessige tiltak utover umiddelbar nærhet av de avtalte fasilitetene og områdene for å opprettholde eller gjenopprette sikkerheten og forsvaret til amerikanske styrker og kontinuiteten i deres operasjoner.»
For at avtalen skal tre i kraft, må Riksdagen godkjenne avtalen og ta stilling til de grunnlovsendringene som kreves for å gjennomføre den. Ifølge regjeringen bør behandling i Riksdagen etterfulgt av ikrafttredelse være mulig i 2024.
Militærbasene som omfattes av avtalen:
- Berga: Regimentområde og øvingsområde
- Boden: Regimentområde og øvingsområde
- Halmstad: Regimentområde og flotiljeområde
- Härnösand: Øvingsområde og havn
- Kiruna: Militær leir og øvingsområde
- Kristinehamn: Regimentområde og øvingsområde
- Kvarn: militærleir og øvingsområde
- Luleå: Flotiljeområde
- Ravlunda: Militær leir og øvingsområde
- Revingehed: Regimentsområde
- Ronneby: Flotiljeområde
- Såtenäs: Flotiljeområde
- Uppsala: Flotiljeområde
- Vidsel: Lufthavn og test- og evalueringsområde
- Visby: Regimentområde og øvingsområde
- Älvdalen: Militær leir og øvingsområde
- Östersund: Militære leirer og øvingsområder
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nya-forsvarsavtalet-mellan-sverige-och-usa-signerat–nx1b1t
Flere av regimentsjefene ved de ulike basene har også fått utale seg og disse er sjølsagt positive til avtalen og mener denne er en naturlig konsekvens av NATO søknaden.
Jeg synes det er bra at vi styrker samarbeidet med USA, sier Ronny Modigs, regimentssjef ved Dalregementet til SVT Nyheter i dette innslaget på Svt.
Flere svenske regimenter har forberedt seg på å ta imot utenlandske soldater. Her kan du også se kart over hvilke områder amerikanske tropper nå har tilgang til i klippet under.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-militarbaserna-som-usa-far-tillgang-till–r8s82u
I den nylig undertegnede forsvarsavtalen mellom Sverige og USA er det ikke forbud mot å lagre atomvåpen i Sverige, noe som ifølge SVTs USA-korrespondent Fouad Youcefi krever «stor tillit».
Avtalen innebærer blant annet at amerikansk forsvarsmateriell kan oppbevares på svensk territorium. Det kan være alt fra klær til avanserte våpensystemer, sier SVTs USA-korrespondent Fouad Youcefi.
– Den eneste begrensningen er at det krever svensk samtykke, står det i avtalen, sier han videre i dette klippet som også er sendt på Svensk TV.
En ting som skiller seg ut er ifølge Fouad Youcefi det som ikke ble skrevet ned i avtalen.
Se hele klippet her: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svts-usa-korrespondent-om-forsvarsavtalet-mellan-sverige-och-usa-inga-begransningar–gryssa
Avtalen er også omtalt her, her går reporter også inn på at amerikansk lover og regler gjelder for amerikansk personell, noe vi kjenner til fra Norge og diskusjonene vi har hatt her.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lista-detta-innebar-forsvarsavtalet-med-usa–lp2r32
Lederen av det svenske freds- och voldgiftforbundet Kerstin Bergeå er svært kritisk til denne avtalen og kaller den «sinnsyk»
Hun sier i dette innslaget:
Vi gir fra oss makten, våre egne baser til USA og har ingen forbehold om atomvåpen.
Det svenske freds- och voldgiftsforbundet er sterkt kritisk til avtalen.
Det handler om svensk territorium. Å åpne opp for en fremmed makt, for USA, for å få rett til våre militærbaser – 17 av dem. Det er en utrolig omstrukturering av svensk sikkerhetspolitikk som det svenske folket ikke kjenner til, eller vet hva vil bety, sier foreningens styreleder og talsperson, Kerstin Bergeå.
Det er en avtale som det svenske folket ikke har godkjent. Bergeå mener at mens det er tatt diskusjoner og vedtak i Riksdagen om svensk NATO-medlemskap, er regjeringens beslutning om denne forsvarsavtalen tatt uten godkjenning fra det svenske folket.
Det har ikke vært snakk om å inngå en utdypende militæravtale med USA. Det er noe som har skjedd helt under radaren til oss vanlige borgere. Vi er bekymret for at Sverige skal bli en enda større del av en atomvåpenoppbygging i verden og at det svenske folket ikke har fått snakke.
Hele avtalen kan du lese her: https://www.regeringen.se/globalassets/regeringen/dokument/forsvarsdepartementet/avtal-om-forsvarssamarbete-mellan-sverige-och-usa.pdf