I det stille endrer Biden-administrasjonen Ukraina-strategien

0
Manipulert foto

I to år har Biden-administrasjonen vært fokusert på å drive Russland ut av Ukraina. Nå diskuterer Washington en overgang til en mer defensiv holdning. Dette skriver Politico.

Nettavisa skriver videre:

Nå som amerikansk og europeisk bistand til Ukraina er i alvorlig fare, flytter Biden-administrasjonen og europeiske tjenestemenn stille fokus fra å støtte Ukrainas mål om total seier over Russland til å forbedre sin posisjon i en eventuell forhandling for å avslutte krigen, ifølge en tjenestemann i Biden-administrasjonen og en europeisk diplomat med base i Washington. En slik forhandling vil sannsynligvis bety å gi opp deler av Ukraina til Russland.

Det hvite hus og Pentagon insisterer offentlig på at det ikke er noen offisiell endring i administrasjonspolitikken – at de fortsatt støtter Ukrainas mål om å tvinge Russlands militære fullstendig ut av landet. Men sammen med ukrainerne selv diskuterer amerikanske og europeiske tjenestemenn nå omplasseringen av Kievs styrker bort fra den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys stort sett mislykkede motoffensiv til en sterkere defensiv posisjon mot russiske styrker i øst, ifølge administrasjonen og den europeiske diplomaten. Dette bekreftes av en senior administrasjonstjenestemann. Denne innsatsen har også involvert styrking av luftforsvarssystemer og bygging av festningsverk, barbertrådhindringer og panservernhindringer og grøfter langs Ukrainas nordlige grense til Hviterussland, sier disse tjenestemennene. I tillegg er Biden-administrasjonen fokusert på å raskt gjenopplive Ukrainas egen forsvarsindustri for å levere de sårt trengte våpnene den amerikanske kongressen prøver å erstatte.

Kommentar: Innser nederlaget

Denne meldinga bekrefter det vi tidligere har rapportert, nemlig at Pentagon og Washington for lengst har innsett at de er i ferd med å tape krigen mot Russland i Ukraina. Nå prøver de å samle seg om å begrense tapet.

USA og EU har ikke stort å tilby Ukraina mer. Det er dårlig med våpen og ammunisjon og pengene sitter langt mindre løst enn de har gjort. EU snakker om å bevilge 20 milliarder euro, men det er penger EU må låne – til stor glede for finansfyrstene naturligvis.

En del av de tiltakene som nevnes er «hopium», sjølmedisinering med urealistiske forhåpninger. Ideen om at Ukraina skal bygge helt nye forsvarslinjer under russisk bombardement virker å være helt i det blå.

Samtidig melder nå også det proukrainske neocon-instituttet Institute for the Study of War om markante russiske framganger på slagmarka i øst.

Russiske styrker rykket nylig frem i det vestlige Zaporizja-oblasten og tok tilbake posisjoner som ukrainske styrker hadde erobret under motoffensiven sommeren 2023, sannsynligvis etter at ukrainske styrker trakk seg tilbake til mer forsvarlige posisjoner nær Robotyne for vinteren. Geolokaliserte opptak publisert 14. og 27. desember indikerer at russiske styrker nylig avanserte vest for Verbove (9 km øst for Robotyne).

Nylige russiske fremskritt i vestlige Zaporizja-oblast støtter likevel ISWs vurdering om at den nåværende posisjonskrigen i Ukraina ikke er en stabil fastlåsning fordi den nåværende balansen kan vippes i begge retninger av beslutninger tatt i Vesten eller i Russland, og begrensede russiske gevinster kan bli betydelige, spesielt hvis Vesten avskjærer militærhjelp til Ukraina.

Og ISW kommer med følgende hjertesukk:

Russland opprettholder sine maksimalistiske mål i Ukraina og er uinteressert i forhandlinger i god tro til tross for rapporter om at vestlige tjenestemenn blir mer mottagelige for eventuelle ukrainske forhandlinger med Russland for å avslutte krigen.

NATO kunne ha unngått denne krigen, men ville bokstavelig talt på død og liv ha den for å svekke og skade Russland. Så er det USA, NATO og Vesten som er skadet og Ukraina som er i ferd med å forblø. Det er liten grunn til å tro at Russland vil være villig til fredsforhandlinger nå.

Forrige artikkelTilbakeholder Helsedepartementet nødvendig informasjon for Stortinget?
Neste artikkelUSAs og Israels folkemord i Gaza er dårlig nytt for fransk shipping og franske havner