General til general

0
Generalene Gerasimov og Zaluzhny

En potensiell fred blir forhandlet i Ukraina av militære ledere.

Seymour Hersh.
Av Seymour Hersh.

Det har vært et par tøffe måneder for president Joe Biden og hans usikre utenrikspolitiske team. Israel går sine egne veier i sin krig mot Hamas, med fornyet bombing i Gaza, og den amerikanske offentligheten er bittert splittet, noe som gjenspeiles i meningsmålinger som fortsatt er ugunstige for Det hvite hus.

I mellomtiden har presidenten og hans utenrikspolitiske medhjelpere også blitt stående på utsiden ettersom seriøse fredssamtaler mellom Russland og Ukraina raskt har skutt fart.

«Alle i Europa snakker om dette» – fredsforhandlingene – fortalte en amerikansk forretningsmann som brukte år på å håndtere ukrainske diplomatiske og militære spørsmål på høyt nivå i regjeringen tidligere denne uken. «Men det er mange spørsmål mellom en våpenhvile og et forlik.» Veteranjournalisten Anataol Lieven skrev denne uken at slagmarkssituasjonen i Ukraina og dermed «en våpenhvile og forhandlinger om en fredsløsning blir mer og mer nødvendig for Ukraina». Han sa at det var «eksepsjonelt vanskelig» for den ukrainske regjeringen ledet av Volodymyr Zelensky å gå med på samtaler, gitt dens gjentatte motstand mot å forhandle med Russlands president Vladimir Putin.

Drivkraften i disse samtalene har ikke vært Washington eller Moskva, eller Biden eller Putin, men i stedet de to høytstående generalene som styrer krigen, Valery Gerasimov fra Russland og Valery Zaluzhny fra Ukraina.

Ingrediensen som utløste de private samtalene er en felles forståelse av at Putin ikke ville protestere mot et forlik som fastsatte grenser etter hvor troppene var på plass da fredsforhandlingene ble avsluttet. Russland vil sitte igjen med uimotsagt kontroll over Krim og, i påvente av et valg som skal holdes under krigslovgivningen i mars, med vesentlig kontroll over de fire provinsene, eller oblastene, som Russland annekterte i fjor: Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia og Kherson som fortsatt er i krig. Til gjengjeld – i en innrømmelse som ikke var forutsett – ville Russland, det vil si Putin selv, ikke motsette seg at Ukraina slutter seg til NATO.

I et intervju i The Economist 1. november forbløffet Valery Zaluzhny, øverstkommanderende for den ukrainske hæren, redaktørene ved å erkjenne at krigen hans med Russland er «i en fastlåst tilstand. Det ville kreve et enormt teknologisk sprang for å bryte stillstanden.» Generalen avslørte at troppene hans hadde avansert med mindre enn femten kilometer siden den mye annonserte ukrainske motoffensiven mot Russland startet tidlig i sommer. «Det vil mest sannsynlig ikke være noe dypt og vakkert gjennombrudd,» sa Zaluzhny. «Det enkle faktum er at vi ser alt som fienden gjør, og de ser alt vi gjør. For at vi skal kunne bryte denne stillstanden trenger vi noe nytt, som kruttet som kineserne fant opp og som vi fortsatt bruker til å drepe hverandre.»

Intervjuet skapte overskrifter over hele verden – det er nyheter når generalen som leder en krig kunngjør at krigen er fastlåst – og selvfølgelig gjorde det den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky rasende, og generalen ba offentlig om unnskyldning for uttalelsene sine.

Men Zelensky styrer fortsatt landet, og det er kjent enkelte steder i Europa at Russland og Ukraina nå er i gang med seriøse fredssamtaler. Zelensky motsetter seg slike samtaler og har kunngjort at han vil søke gjenvalg på en plattform som krever en fullstendig tilbaketrekking av Russland fra Ukraina før noen fredssamtaler kan gjenopptas. Landet er for øyeblikket under krigslov, så valg kan ikke finne sted. Zelensky fortsetter å mobilisere tropper for den ukrainske hæren, med en rapportert ny mobilisering av de mellom sytten og sytti.

Det må være en bakhistorie når en kommanderende general forteller et fremtredende magasin at hans og Russlands hær er låst i en fastlåst tilstand. Og her er den, slik den ble fortalt til meg av to amerikanere med direkte kunnskap om disse sakene:

Intervjuet med The Economist ble arrangert, som redaktørene av magasinet ikke var klar over, etter en rekke general-til-general kommunikasjoner med Valery Gerasimov, som har vært sjef for generalstaben i Russlands militære siden 2012. Han er også Russlands første viseforsvarsminister. Gerasimov var spesielt nær den amerikanske hærens general Martin Dempsey, som fungerte som formann for Joint Chiefs of Staff under president Barack Obama fra 2011 til 2015. Dempsey og Gerasimov møttes opprinnelig mange år tidligere på sosiale arrangementer da begge var kapteiner og kommanderte motsatte tankenheter i Vest- og Øst-Tyskland.

En amerikansk tjenestemann som var involvert tidlig i general-til-general-samtalene sa til meg: «Dette var ikke en øyeblikksinnskytelse,» sa han. «Dette ble nøye orkestrert av Zaluzhny. Beskjeden var at krigen er over og vi vil ut. Å fortsette det ville ødelegge neste generasjon av innbyggerne i Ukraina.»

Det andre problemet Zelensky står overfor, sa tjenestemannen, er økonomisk: «Hvordan driver du et land uten BNP?»

Avtalen som nå ligger på bordet for Zelensky, sa tjenestemannen, gir mulighet for russisk støtte for at Ukraina endelig skal få bli med i NATO. Krim ville forbli i russiske hender, og det ville bli fritt overvåket russiske presidentvalg i de fire delvis okkuperte oblastene som Russland gjør krav på. For to uker siden signerte Putin et lovverk som tillot at stemmegivning i disse provinsene kan bli holdt under krigslov.

«Det hvite hus er fullstendig imot den foreslåtte avtalen,» sa tjenestemannen. «Men det vil skje. Putin har ikke vært uenig.» Det antas at Putin vil «ønske å inngå en avtale».

Det er mye arbeid som gjenstår med mange detaljer i den foreslåtte avtalen, sa tjenestemannen. Han kom med en skremmende liste: «Krigsforbrytere på begge sider. Statsborgerskap. Erstatning. Deponering av våpen. Økonomi på tvers av landegrensene. Tilgang og, viktigst av alt, den politiske dekkhistorien. Ingen av sidene ønsker å bli klandret for «å ha solgt seg ut» og ser etter fred med ære. Å prøve å få tannkremen tilbake i tuben vil ikke være lett, men viktig for å forhindre fremtidige oppblussinger. Vi har hele vinteren på oss til å ordne det og noen flinke folk gir en hånd med i laget.

Tjenestemannen fortalte om et nylig oppmuntrende tegn. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ba nylig om å bli invitert til NATOs internasjonale sikkerhetskonferanse som fant sted denne uken i Montenegro. «Han fikk en invitasjon og aksepterte,» sa tjenestemannen. «USA ble informert, men ikke gitt veto.»

En annen amerikaner, hvis informasjon kommer fra utlandet, bekreftet at Russland kan være villig til å «tillate Ukraina å bli med i NATO», men han la til en viktig advarsel. I henhold til den foreløpige avtalen ville NATO måtte forplikte seg til å «ikke plassere NATO-tropper på ukrainsk jord». Avtalen ville heller ikke tillate NATO å plassere offensive våpen i Ukraina, men defensive våpensystemer ville være tillatt.

Amerikaneren la til at Russland ville gå med på, dersom de foreslåtte fredssamtalene skulle lykkes, å slutte seg til den omfattende atomtestforbudsavtalen som landet nylig trakk seg fra. Russland ville også gå med på å fjerne militæret fra områder nær de baltiske statene og Moldova.

Han fortalte meg at det foreslåtte oppgjøret har en iboende logikk på grunn av de militære realitetene på bakken. Russland har i likhet med Ukraina, sa han, ikke vært i stand til å sette i gang gjennomtrengende angrep dypt over krigens nåværende front. «De prøvde, men mislyktes. Ineffektivt og bortkastet som militæret er, kan Russland holde på territorier de har erobret i det østlige Ukraina. Og vi er på vei inn i vintermånedene, der gjørme og snø gjør enhver fremgang umulig.»

De to generalene kan fortsette å snakke og Putin kan faktisk være interessert i et oppgjør som gir ham permanent kontroll over Krim og de fire provinsene han har gjort krav på, men Zelensky forblir jokerkortet. Den amerikanske tjenestemannen sa at Zelensky har blitt fortalt at «dette er et militær-til-militært problem å løse, og samtalene vil fortsette med eller uten deg.» Hvis nødvendig», sa den amerikanske tjenestemannen til meg: «kan vi finansiere reisen hans til Karibia.»


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til Seymour Hersh.


Les også: Nederlagene ved fronten fører til splittelse i Kiev

Forrige artikkel50 tonn med pedalkraft
Neste artikkelDet foregår et koordinert angrep på kjøttprodusenter over hele vesten