FNs generalforsamling: overveldende flertall for våpenhvile i Gaza

0

Bare Israel, USA og åtte andre nasjoner stemte mot resolusjonen.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 14. desember 2023.

FNs generalforsamling stemte tirsdag overveldende for å vedta en resolusjon som krever våpenhvile i Gaza, mens den globale motstanden mot den USA-støttede israelske massakren av palestinere fortsetter å øke.

Av de 193 medlemmene av generalforsamlingen støttet 153 land resolusjonen, 10 stemte mot den og 23 avsto fra å stemme. USA og Israel stemte mot våpenhvilen og fikk tilslutning av Østerrike, Tsjekkia, Guatemala, Liberia, Mikronesia, Nauru, Papua Ny-Guinea og Paraguay.

Resolusjonen uttrykker «alvorlig bekymring over den katastrofale humanitære situasjonen på Gazastripen og lidelsene til den palestinske sivilbefolkningen, og understreker at den palestinske og israelske sivilbefolkningen må beskyttes i samsvar med internasjonal humanitær lov.»

Den krever en «umiddelbar humanitær våpenhvile», oppfordrer alle parter til å følge folkeretten og krever «umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av alle gisler, samt sikring av humanitær tilgang.»

I forrige uke la USA ned veto mot en lignende resolusjon i FNs sikkerhetsråd som fikk støtte fra 13 av de 15 medlemmene, mens Storbritannia avsto fra å stemme. Men USA har ikke vetorett i Generalforsamlingen, og selv om resolusjonen er ikke-bindende, demonstrerer den hvordan USA isolerer seg på verdensscenen ved å støtte Israels nedslakting.

På litt over to måneder har Israels bombardement og beleiring av Gaza drept over 18.000 palestinere, inkludert over 7.000 barn, og om lag 90% av enklavens befolkning har blitt fordrevet. Israelske tjenestemenn har avvist internasjonalt press for en våpenhvile og lovet at krigen vil fortsette, muligens i måneder eller til og med år.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War:

UN General Assembly Overwhelmingly Votes to Demand Gaza Ceasefire

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp


Kommentar:

Til våre venner på den tidligere venstresida i Norge som både støtter Ukraina og Palestina: Ukraina klarte ikke å stemme for våpenhvile, men stemte avholdende. La det synke inn.

Forrige artikkelIsraelske soldater henretter kvinner og barn men verden vil ikke snakke om folkemord
Neste artikkelDette gjelder ungene våre
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.