Bare Israel, USA og åtte andre nasjoner stemte mot resolusjonen.
Anti-War, 14. desember 2023.
FNs generalforsamling stemte tirsdag overveldende for å vedta en resolusjon som krever våpenhvile i Gaza, mens den globale motstanden mot den USA-støttede israelske massakren av palestinere fortsetter å øke.
Av de 193 medlemmene av generalforsamlingen støttet 153 land resolusjonen, 10 stemte mot den og 23 avsto fra å stemme. USA og Israel stemte mot våpenhvilen og fikk tilslutning av Østerrike, Tsjekkia, Guatemala, Liberia, Mikronesia, Nauru, Papua Ny-Guinea og Paraguay.
Resolusjonen uttrykker «alvorlig bekymring over den katastrofale humanitære situasjonen på Gazastripen og lidelsene til den palestinske sivilbefolkningen, og understreker at den palestinske og israelske sivilbefolkningen må beskyttes i samsvar med internasjonal humanitær lov.»
Den krever en «umiddelbar humanitær våpenhvile», oppfordrer alle parter til å følge folkeretten og krever «umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av alle gisler, samt sikring av humanitær tilgang.»
I forrige uke la USA ned veto mot en lignende resolusjon i FNs sikkerhetsråd som fikk støtte fra 13 av de 15 medlemmene, mens Storbritannia avsto fra å stemme. Men USA har ikke vetorett i Generalforsamlingen, og selv om resolusjonen er ikke-bindende, demonstrerer den hvordan USA isolerer seg på verdensscenen ved å støtte Israels nedslakting.
På litt over to måneder har Israels bombardement og beleiring av Gaza drept over 18.000 palestinere, inkludert over 7.000 barn, og om lag 90% av enklavens befolkning har blitt fordrevet. Israelske tjenestemenn har avvist internasjonalt press for en våpenhvile og lovet at krigen vil fortsette, muligens i måneder eller til og med år.
Denne artikkelen ble publisert av Anti-War:
UN General Assembly Overwhelmingly Votes to Demand Gaza Ceasefire
Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad
Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp
Kommentar:
Til våre venner på den tidligere venstresida i Norge som både støtter Ukraina og Palestina: Ukraina klarte ikke å stemme for våpenhvile, men stemte avholdende. La det synke inn.