Enda en by i Øst-Ukraina er falt – den ukrainske hæren trekker seg ut av Maryinka

0
Skjermdump fra offisiell video.

Den ukrainske øverstkommanderende, general Valery Zaluzhny, sa i en tale 26. desember 2023 at den ukrainske hæren har oppgitt den øst-ukrainske byen Maryinka. Han sammenliknet slaget om denne byen med slaget om Artyomovsk (Bakhmut på ukrainsk):

«Dette er nøyaktig det samme som det var i Bakhmut – gate for gate, blokk for blokk, og soldatene våre ble målrettet – og resultatet er som det er,» sa Zaluzhny. «Dette er en krig, så det faktum at vi nå har trukket oss tilbake til utkanten av Maryinka og satt opp posisjoner bak Maryinka i noen områder er ingenting som bør forårsake offentlig opprør. Dessverre er det slik krig er.»

Dette bekreftes også av det proukrainske neocon instituttet Institute for the Study of War:

Geolokaliserte opptak lagt ut 25. desember indikerer at russiske styrker rykket fram i de nordlige delene av Marinka. ISW anser at russiske styrker sannsynligvis kontrollerer det meste om ikke hele Maryinka til tross for at de ennå ikke har observert visuell bekreftelse på den fullstendige russiske erobringen av Maryinka per 26. desember. Putin hevdet at den russiske erobringen av Maryinka vil tillate russiske styrker å skyve ukrainske kampenheter bort fra okkuperte Donetsk City og skape et bredere operativt rom for russiske styrker.

Avdiivka neste?

General Zaluzhny sier at Russland kan skape et nytt Bakhmut i Avdiivka, siden Ukraina mangler utstyr og mannskaper. Det er Kyiv Post som melder dette.

ISW skriver:

Disse russiske offensive operasjonene vil fortsette å presse forsvarende ukrainske styrker og gi begrensede taktiske gevinster. Akkumuleringen av marginale russiske gevinster under fortsatt tunge kamper kan produsere taktiske scenarier der den ukrainske kommandoen kan velge å trekke styrker tilbake fra truede posisjoner av begrenset operativ betydning dersom den fastslår at bevaring av personell er mer hensiktsmessig.

Ved Avdiivka har den russiske hæren igjen skapt det som kalles «ei gryte», et område der motstanderens styrker gradvis sperres inne og både forsyningslinjer og retrettmuligheter opphører en for en. Her er dette framstilt på et kart fra ISW:

Slik males den ukrainske hæren i stykker, brigade for brigade, og det er sannsynlig at det vil fortsette slik også i 2024. Zelensky vil ikke høre tale om noen fredsforhandlinger, USA reduserer støtten og Russland er ikke interessert i å avslutte kampene nå.

Vi kjenner ikke den russiske hærens eller Vladimir Putins mål for denne krigen, men ved å lese den russiske presidentens siste uttalelser får vi det inntrykket at målet er å ta det området som tradisjonelt har vært russisk, området som også er kalt Novorossija. I så fall vil Russland beherske Svartehavskysten og dermed også Svartehavet. NATOs drøm om å gjøre det til et NATO-hav vil være knust.

Og slik det ser ut nå vil mange titusener av ukrainere dø i en krig som kunne ha vært unngått i januar 2022 eller i hvert fall avsluttet i mars 2022, da det forelå et utkast til fredsløsning.

I stedet har det blitt en utmattende krig som har kostet over en halv million ukrainere livet og har ødelagt landets økonomi. Og når det endelig en dag blir fred vil Ukraina ha tapt enda større landområder enn i dag. For hvilket formål?

Forrige artikkelVelkommen 2024
Neste artikkelIran lover gjengjeldelse etter Israels drap av toppgeneral i Revolusjonsgarden