Også vårt naboland Finland er en vasallstat

0
USA rykker fram i Arktis

Artikkel fra teleSUR

US Military in Finland to Remain Under US Jurisdiction, oversatt til svensk av Bertil Carlman.

USA:s militär i Finland förblir under USA:s jurisdiktion

USA har 750 militärbaser i 80 länder och regioner utomlands, vilket är nästan tre gånger så många som USA:s ambassader, konsulat och beskickningar.

På onsdagen sa USA:s ambassadör i Finland Douglas Hickey att den amerikanska militären som anländer till Finland, under överinseende av det kommande bilaterala försvarssamarbetsavtalet (DCA), kommer att förbli under amerikansk jurisdiktion.

I en intervju med finska Yle förklarade Hickey att om en amerikansk militär anklagas för att ha begått ett brott i Finland, kommer fallet att avgöras i en amerikansk domstol.

Förhållandet mellan den amerikanska militären och den finska straffrätten har varit ett diskussionsämne bland den finska allmänheten, medan Hickey sa att han är säker på den amerikanska personalens beteende.

Men enligt en rapport som släpptes 2022 – «Facing U.S. Extraterritorial Pressure: American Troops in Foreign Courts during the Cold War» – var inblandningen av amerikanska trupper utomlands i brottslighet mycket större än vad som tidigare varit känt, och i länder som är beroende av säkerhet som USA tillhandahållit, var amerikanska trupper mindre benägna att ställas inför rätta.

En sydkoreansk mediekanal rapporterade 2017 att andelen brott som begåtts av amerikansk militär personal stationerad i Sydkorea inte väckt åtal i hela 70,7 procent av fallen, och siffran för våldsbrott, inklusive mord, våldtäkt och rån, är ännu högre, på 81,3 procent.

Hickey sade att DCA, som Finland och USA avslutade sina slutförhandlingar om på tisdagen, är en naturlig uppföljning av Finlands medlemskap i Nato, och att det kommer att ytterligare specificera deras samarbete inom ramen för Nato.

Han nämnde att detaljerna i avtalet kommer att offentliggöras efter den finska politiska processen, även om han medgav osäkerhet om tidsplanen.

Dessutom kommer militära övningar med amerikanskt deltagande endast att ordnas på Finlands initiativ, sade han och tillade att USA främjar en starkare försvarsmekanism i Norden genom samarbetsavtal.

Även om detaljerna om DCA för närvarande var begränsade, rapporterade finska medier att det inte skulle finnas några faktiska amerikanska baser i det nordiska landet, men att de amerikanska styrkorna kunde vara närvarande i landet i någon form.

Enligt en studie från 2021 utförd av Quincy Institute for Responsible Statecraft har USA för närvarande 750 militärbaser i 80 länder och regioner utomlands, vilket är nästan tre gånger så många som antalet amerikanska ambassader, konsulat och beskickningar.

Forrige artikkel«Mission Impossible»
Neste artikkelVi lever på stupet
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.