IDF kjente til det faktiske hovedkvarteret til Hamas mens de løy om al-Shifa

0
Av Garreth Porter.

Samtidig som de fortalte verden at Hamas sitt hovedkvarter lå under al-Shifa-sykehuset, hadde IDF – Israels forsvarsstyrker- allerede funnet selve kommandosenteret 8,5 km unna.

Selv om hovedstrømsmedier har gjort det klart at de ikke helt tror på IDF sine påstander om at al-Shifa-sykehuset har vært et dekke for et Hamas kommando- og kontrollsenter og våpenlager, har vestlige medier unnlatt å rapportere en mye større historie.

IDF og den israelske regjeringen visste allerede da de startet sin propagandakampanje om al-Shifa at Hamas ikke hadde noen militær kommando- og kontrollinnretning skjult der, fordi de allerede hadde funnet komplekset kilometer unna.

Som Consortium News rapporterte forrige uke, har israelerne i 15 år påstått at Hamas opererte sin primære kommando- og kontrollbase fra en tunnel under al-Shifa. Etter at den israelske bombekampanjen mot Gaza startet i oktober, forsterket det israelske militæret denne påstanden for å presse frem at al-Shifa-sykehuset hadde, ved å skjule Hamas overkommando, mistet sin immunitet mot militære operasjoner under krigsloven, og kunne nå legitimt overtas med makt.

Den 11. november erklærte IDF-talsmann Richard Hecht at al-Shifa var «hovedknutepunktet for Hamas-aktivitet;» Newsweek rapporterte at IDF betraktet al-Shifa-sykehuset som «Hamas sin hovedkommandopost» og Times of Israel brukte overskriften «Hamas-ledere gjemmer seg igjen under sykehus».

Crescendoet til israelsk propaganda om at al-Shifa er et «menneskelig skjold» for Hamas kom med en lang rapport publisert av The New York Times 14. november. Den var basert på intervjuer med åtte nåværende og tidligere etterretnings- og forsvarstjenestemenn, som beskrev et stort militært kommandokompleks med flere nivåer under al-Shifa .

Men noe ganske uventet hadde skjedd under denne nye runden med pressehistorier om al-Shifa som fullstendig raserte hele IDF-historien: IDF hadde fått kontroll over det virkelige Hamas kommando- og kontrollsenter i et område der Hamas-ledelsen tidligere hadde hatt sine kontorer over bakken i Al Atatra-området, helt nordvest i Beit Lahiya by, 8,5 km unna al-Shifa.

Etter at kontorbygget ble revet, oppdaget IDF et stort tunnelanlegg som ganske sikkert hadde vært det sentrale hovedkvarteret for Hamas sitt overkommando – kommando- og kontrollsenter under hele krigen.

IDF lekket informasjonen til The Jerusalem Post i en artikkel publisert 14. november, samtidig ble en tunnel med en heis som gikk tretti meter under bakken, sammenlignet med bare fem meter under bakken i andre tunneler oppdaget «for flere dager siden.Den hadde også blitt utstyrt med oksygen, lufteanlegg og mer avansert kommunikasjon enn sett noe annet sted.

Oppdagelse av den ekte høykommandobunkeren til Hamas

Det store funnet til IDF, gjort samme dag eller før de falske historiene om al-Shifa 11. november, truet med å undergrave den israelske politiske kampanjen for å rettferdiggjøre IDFs overtakelse og ødeleggelse av Gazas sykehus med den begrunnelse at de var «menneskelige skjold» for Hamas.

Al-Shifa-sykehuset var midtpunktet i den kampanjen, basert på påstanden om at det gjemte overkommandoen til Hamas i en tunnel under seg. Det er klart at IDF og den ekstreme høyreorienterte israelske regjeringen ønsket å stoppe all ytterligere publisitet om oppdagelsen av den faktiske Hamas-overkommandoens underjordiske base.

Ingen historie om oppdagelsen av den virkelige Hamas høykommandobunkeren har blitt publisert i Israel eller andre steder i løpet av de nesten to ukene siden det detaljerte artikkelen i Jerusalem Post ble publisert 14. november. På en eller annen måte har den israelske regjeringen og media vært i stand til å fullstendig undertrykke oppdagelsen av Hamas-hovedkvarteret, til tross for at en rekke utenlandske nyhetsmedier har kontorer i Tel Aviv og historien fortsatt er tilgjengelig på internett.

I stedet for å tvinge frem en større innrømmelse fra IDF og Netanyahu og Biden-administrasjonene, førte oppdagelsen av det virkelige underjordiske høykommandosenteret til Hamas bare til en liten revisjon i ordlyden som ble brukt for å omtale saken.

Sullivan reviderer ordlyden rundt saken

Den lille nyansen ble ikke introdusert av IDF, men av USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan den 13. november, da han sa:

«Det er til og med vist, fra åpen kildekode-rapportering, at Hamas bruker sykehus, i tillegg til mange andre sivile fasiliteter, til kommando og kontroll, for å lagre våpen, for å huse sine krigere.» [uthevelse lagt til.]

Og en amerikansk tjenestemann kjent med «amerikansk etterretning» som også kan ha vært Sullivan, kommenterte at Hamas hadde en «kommandoknutepunkt» under al-Shifa-sykehuset, ved å bruke et begrep som israelske tjenestemenn tilsynelatende tok i bruk i lys av den nye oppdagelsen av den faktiske høykommandobunkeren.

Således ankom IDF al-Shifa den 15. november, sent på kvelden, en dag etter innlegget i The Jerusalem Post, for å starte prosessen med den israelske maktovertakelsen, med en propagandakampanje som hadde som mål å overbevise spesielt den amerikanske offentligheten om at Hamas hadde vært inne i sykehuset.

Samme morgen, flere timer senere, i en syv minutter lang video inne i MR-bygningen, viste Jonathan Conricus, en talsmann for IDF «rømningsvesker» med militærutstyr med AK-47, granater og uniformer pent arrangert på gulvet. Han insisterte på at Hamas hadde brukt MR-rommet til å lagre våpen og militærutstyr. Han produserte også frem en datamaskin, som han antydet hadde blitt funnet å inneholde «inkriminerende bevis» av militær relevans.

Det mest åpenbare problemet med denne syv minutter lange videoen er imidlertid at den ikke viste noe som ikke lett kunne ha blitt brakt inn i bygningen av IDF selv. Det mer alvorlige problemet med presentasjonen er at den ikke ga noen troverdig grunn for Hamas til å ha gjemt noen få dusin små våpen og annet militærutstyr i MR-rommet på et sykehus og deretter angivelig etterlatt dem der da de dro.

Det var rett og slett ikke behov for Hamas å lagre våpen der. Tross alt anslås Hamas å ha 250 til 500 kilometer med plass for slik lagring i sitt enorme tunnelnettverk.

Et mye større problem for IDFs troverdighet på al-Shifa er at 27. oktober presenterte IDF-talsmann Daniel Hagari en kunsttegning som viste at Hamas hadde overtatt deler av fem forskjellige bygninger ved al-Shifa sykehus og brukte dem alle til å planlegge og koordinere sine militære aktiviteter.

Han viste også en tegning av strukturen til hovedbygningen, som han insisterte på var basert på israelsk etterretning, og viste at en underjordisk etasje i hovedbygningen var fullstendig kontrollert av Hamas. Han insisterte også på at det var en inngang på sykehuset til den underjordiske etasjen.

Hagaris presentasjon kom før oppdagelsen av den faktiske Hamas høykommandobunkeren under Hamas høykommandokontor over bakken i Beit Lahiya. IDF har nå slettet hele videoen av den lange, detaljerte og illustrerte presentasjonen til Hagari fra nettsiden sin, fordi den ville føre til stor forlegenhet for IDF når den fulle sannheten er gjort kjent.

I de siste dagene har IDF rettet verdens oppmerksomhet mot en tunnel, hvis åpning ble oppdaget like ved det ytre gjerdet til al-Shifa-sykehuset. Tunnelen var i følge IDF 10 meter dyp, sammenlignet med den 30 meter dype forlatte høykommandotunnelen.

21. november kunngjorde IDF at de hadde brutt opp den tunge eksplosjonssikre døren til tunnelen, og kunne dermed fastslå hva som lå på den andre siden, om noe. Men gitt at IDF allerede har oppdaget den virkelige Hamas-kommandobunkeren andre steder – og fraværet av bevis på noen forbindelse mellom sykehusbygningene og noen tunnel – er det usannsynlig at IDF vil finne en slik forbindelse fra tunnelen til sykehuset.

Den virkelige historien om den israelske innsatsen for å selge inn sin påstand om at Hamas overtok al-Shifa og andre sykehus for å koordinere angrep, er det massive bedraget rettet mot amerikanske medier og opinionen for å rettferdiggjøre Israels krig for utsletting av befolkningen i Gaza.

Den bedragerske kampanjen har hatt full støtte fra Biden-administrasjonen, som står like skyldig i å villede det amerikanske folket i sin støtte til en ulovlig israelsk krig.

Feilingen i den israelske propagandakampanjen har vært så avgjørende at de fleste store medieorganisasjoner har tatt tydelig avstand fra de israelske påstandene om al-Shifa, og flere har vist enten feltreportere eller analytikere i studioet som eksplisitt erklærer at bevisene som ble fremvist av israelerne ikke beviste deres påstander overhodet.


Denne artikkelen ble publisert i Consortium News:

IDF Knew Real Hamas HQ While Lying About al-Shifa 

Oversatt av Kari Angelique Jaquesson.


Garreth Porter.

Gareth Porter er en uavhengig undersøkende journalist og historiker som skriver om USAs nasjonale sikkerhetspolitikk. Hans siste bok, Manufactured Crisis: The Untold Story of the Iran Nuclear Scare, ble utgitt i februar 2014. Følg ham på Twitter: @GarethPorter.

Forrige artikkelNettavisens krigsbegeistring til tross – Vesten taper i Ukraina
Neste artikkelHva skal man tro om en tostatsløsning?