Politisk krise i Tyskland – AfD nest største parti

0
Fra en valgkamp i Bayern

Den regjerende venstre-liberale koalisjonen krasjer fullstendig i meningsmålingene. Samtidig rykker det høyreorienterte Alternativet for Tyskland (AfD) videre og setter en ny rekord i en stor ny meningsmåling.

I følge den siste ARD Deutschlandtrend-målingen har alle partiene i den regjerende trafikklyskoalisjonen (rødt, gult, grønt) bare 33 prosent av stemmene, mens AfD nå er sterkere enn SPD og Fridemokratene (FDP) til sammen, og oppnår 23 prosent av stemmene i målinga.

I følge Infratest dimap har trepartikoalisjonen nådd et nytt lavmål blant tyskerne. Bare 15 prosent støtter SPD, mens 13 prosent ville stemme på De Grønne og 5 prosent på FDP. Gitt at 5 prosent er nødvendig for å komme inn i parlamentet, er FDP truet av å bli fullstendig fjernet, noe som gjør at koalisjonen står på stadig mer vaklende grunn.

AfD har lenge hatt over 30% av stemmene i det gamle DDR (unntatt Berlin), men nå oppnår de også stor oppslutning i vest. De ble nest største parti ved valget i Hessen med 18,4% (ligger omtrent midt i det vestlige Tyskland*) og ble nummer tre i Bayern med 14,6% av stemmene.

Tradisjonelt oppsto AfD som et høyrepopulistisk og i noen tilfeller høyreekstremt parti knyttet til motstand mot innvandringspolitikken. Men nå er andre saker med på å dra partiet opp, slik som motstand mot krigen i Ukraina. Partiet ønsker våpenhvile og varig fred med Russland. Partiet er også motstander av «det grønne skiftet» og Tysklands «avkarbonisering«. De ønsker også stans i bygginga av nye vindturbiner i Tyskland. Partiet har også markert motstand mot koronapolitikken.

Alt dette er saker der det er stor uro og motstand i Tyskland og der de gamle partiene har stått på samme linje.

AfDs framgang skyldes også at Tyskland nå har den svakeste og dårligste regjeringa landet har hatt i nyere tid.

*) Rettet fra første utgave.

Forrige artikkelDebatt: Er kjernekraft en av fremtidens energikilder?
Neste artikkelUSA styrker okkupasjonsbasene sine i Syria