La dem spise sement

0
Made in Israel – Mr. Fish.

Israel desimerer ikke bare Gaza med luftangrep, men bruker det eldste og grusomste krigsvåpenet – sult. Israels budskap, på tampen av en bakkeinvasjon, er tydelig. Forlat Gaza eller dø.

Av Chris Hedges.

Israel, med støtte fra sine amerikanske og europeiske allierte, forbereder seg på å starte ikke bare en brente jord-kampanje i Gaza, men den verste etniske rensingen siden krigene i det tidligere Jugoslavia. Målet er å drive titalls tusen, sannsynligvis hundretusener av palestinere over den sørlige grensen ved Rafah inn i flyktningleirer i Egypt. Ettervirkningen vil være katastrofal, ikke bare for palestinerne, men for hele regionen, og vil nesten helt sikkert utløse væpnede sammenstøt nord i Israel med Hizbollah i Libanon og kanskje med Syria og Iran.

Biden-administrasjonen, som slavisk gjør det Israel krever, gir næring til galskapen. USA var det eneste landet som la ned veto mot FNs sikkerhetsråds resolusjon som ba om humanitære pauser for å levere mat, medisiner, vann og drivstoff til Gaza. Det har blokkert forslag om våpenhvile. De har lagt fram et utkast til resolusjon for FNs sikkerhetsråd som sier at Israel har rett til å forsvare seg selv. Resolusjonen krever også at Iran slutter å eksportere våpen til «militser og terrorgrupper som truer fred og sikkerhet i hele regionen».

USA og dets vestlige allierte er like moralsk bankerott og like medskyldige i folkemord som de som var vitne til det nazistiske holocaust av jødene og ikke gjorde noe.

Konflikten, som har tatt livet av 1400 israelere og minst 4600 palestinere i Gaza, utvides. Israel utførte et andre luftangrep på to flyplasser i Syria. De utveksler daglig rakettbombing med Hizbollah-militser. Amerikanske militærbaser i Irak og Syria er blitt angrepet av sjia-militser. USS Carney, en guidet missil-destroyer, skjøt torsdag ned tre kryssermissiler, tilsynelatende skutt opp av houthiene i Jemen og på vei mot Israel.

Israel sliter også med å dempe daglige voldelige sammenstøt på den okkuperte Vestbredden. Den gjennomførte søndag et luftangrep på en moské i flyktningleiren Jenin – det første luftangrepet på Vestbredden på to tiår – som drepte minst to mennesker. Væpnede jødiske bosettere har herjet gjennom palestinske byer på Vestbredden. Minst 90 palestinere på Vestbredden har blitt drept av væpnede bosettere eller det israelske militæret siden inngrepet i Israel 7. oktober av Hamas og andre motstandskjempere, ifølge FNs humanitære kontor. Rundt 4.000 arbeidere fra Gaza og 1.000 palestinere på Vestbredden har blitt arrestert de siste to ukene, noe som har doblet antallet palestinske fanger til 10.000 holdt fanget av Israel, hvorav over halvparten er politiske fanger.

«Mange av fangene har fått sine lemmer, hender og ben brukket … nedverdigende og fornærmende uttrykk, fornærmelser, forbannelse, knyttet dem med håndjern til ryggen og strammet dem på slutten til det punktet at de forårsaker alvorlig smerte … naken, ydmykende og grupperansaking av fangene,” sa den palestinske myndighetens kommisjon for internerte anliggender, Qadura Fares, på en pressekonferanse.

B’Tselem, den israelske menneskerettighetsorganisasjonen, sa til BBC at den siden angrepet 7. oktober har dokumentert «en samordnet og organisert innsats fra bosettere for å bruke det faktum at hele den internasjonale og lokale oppmerksomheten er rettet mot Gaza og Nord-Israel for å prøve å erobre land på Vestbredden.»

Inne i Israel blir palestinere med israelsk statsborgerskap og Jerusalem-ID trakassert, arrestert, fengslet og utvist fra jobber og universiteter i det som beskrives som en «heksejakt». Mer enn 152.000 israelere har blitt evakuert fra byer og landsbyer nær grensene til Gaza og Libanon.

USA, i et forsøk på å hindre et militært svar fra Iran som kan utløse en regional krig, utplasserer ytterligere 2000 soldater til Midtøsten. De vil omdisponere en av sine angrepsgrupper til Persiabukta og sende ytterligere luftvernsystemer til regionen. USS Dwight D. Eisenhower og dens angrepsgruppe – som sist helg ble utplassert til det østlige Middelhavet for å slutte seg til USS Gerald R. Ford – har blitt omdirigert til Persiabukta. Et Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) anti-missilbatteri og Patriot missilforsvarssystembataljoner er også sendt til Persiabukta.

Israel har sluppet løs apokalypsens fire ryttere – død, sult, krig og erobring.

Det har gitt Gazas befolkning to valg. Forlat Gaza eller dø.

Palestinere vil bli drept ikke bare fra bombene og granatene, og til slutt, med bakkeinvasjonen, kuler og tankgranater, men fra sult og epidemier som kolera. Uten vann, drivstoff og medisiner og med nedbryting av sanitærforhold, vil sykdommer spre seg raskt. FN uttaler at sykehus i Gaza «er på randen av kollaps». Tusenvis av pasienter vil dø når sykehusgeneratorene går tomme for drivstoff.

En lege fra al-Shifa sykehus i Gaza rapporterte i et intervju lørdag: «Vi kollapser.» Han snakket om mangel på oksygen, lys og medisinske forsyninger, intet vann i noen avdelinger, bekymring for kolera og tap av leger drept av israelske luftangrep, inkludert en tannlege drept i Israels bombing av en ortodoks kirke som etterlot minst 18 døde, inkludert flere barn.

Den håndfullen lastebiler, 37 så langt, med bistand til Gaza er en kynisk PR-gimmick som kreves av Biden-administrasjonen. Det vil gjøre lite for å lindre den humanitære krisen som Israel har skapt. FN sier de trenger minst 100 hjelpebiler om dagen. Gazas siste fungerende sjøvannsavsaltingsanlegg ble stengt søndag på grunn av mangel på drivstoff.

Israel har ingen intensjon om å oppheve den totale beleiringen av Gaza. De kunngjorde at de vil øke sine luftangrep. De vil fortsette, som de har gjort de siste to ukene, med å ta livet av palestinere og terrorisere og sulte dem til å forlate Gaza.

Bakkeangrepet på Gaza vil ikke være raskt. Det vil innebære uker, kanskje måneder, med gatekamper. Forsvarsminister Lloyd Austin sammenlignet det truende slaget i Gaza med USAs angrep på den irakiske byen Mosul, holdt av ISIS, i 2014. Det tok USA ni måneder å gjenerobre Mosul.

Når Israel sier at dette vil bli en «lang krig» forteller de for en gangs skyld sannheten.

Israel har bestilt mer militærhjelp fra Washington, 14,3 milliarder dollar inkludert 10,6 milliarder dollar til luft- og missilforsvar. De vil få det. Israel tømmer raskt lagrene sine mens det angriper Gaza, inkludert sør i Gaza hvor hundretusener av fordrevne familier fra nord har flyktet.

Israel vil ikke tillate utdeling av 100 millioner dollar i amerikansk bistand som er lovet for palestinere på Vestbredden og Gaza, i hvert fall ikke før deres brente jord-kampanje er ferdig. Men da vil Gaza være ugjenkjennelig. Israel vil ha annektert deler av eller hele Gaza. Kanskje kan pengene gå til å bygge flere ulovlige jødiske bosetninger på den okkuperte Vestbredden. Og å love bistand er ikke det samme som å bevilge den. Så kanskje det også er en del av illusjonen.

Egyptiske tjenestemenn er svært klar over hva som kommer i fortsettelsen. Opptil halvparten, kanskje mer, av de 2,3 millioner palestinerne vil bli presset av Israel inn i Egypt på Gazas sørlige grense og aldri få lov til å returnere.

«Det som nå skjer i Gaza er et forsøk på å tvinge sivile innbyggere til å søke tilflukt og emigrere til Egypt, noe som ikke bør aksepteres,» advarte den egyptiske presidenten Abdulfattah al-Sisi.

Rapporter fra Egypt hevder at Washington har lovet å ettergi mye av Egypts enorme gjeld på 162,9 milliarder dollar, samt tilby andre økonomiske insentiver i bytte mot Egypts samtykke til den etniske rensingen av palestinere. Flyktningene vil, når de krysser grensen til Egypt, bli liggende å råtne i Sinai.

«Det er en alvorlig fare for at det vi er vitne til kan være en gjentakelse av 1948 Nakba, og 1967 Naksa, men i større skala. Det internasjonale samfunnet må gjøre alt for å forhindre at dette skjer igjen, sa Francesca Albanese, FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i det palestinske territoriet okkupert siden 1967.

Israel har lenge brukt krig for å rettferdiggjøre etnisk rensing av palestinere. Regjeringstjenestemenn har åpent oppfordret til nok en Nakba, eller «katastrofe», betegnelsen på hendelsene i 1947–1949 da over 750.000 palestinere ble etnisk renset fra det historiske Palestina og drevet inn i flyktningleirer for å opprette staten Israel. Under krigen i 1967, som førte til Israels okkupasjon av Vestbredden og Gazastripen, renset Israel etnisk ytterligere 300.000 palestinere under Naksa, eller «nedslagets dag», som minnes hvert år av palestinere.

Israels etniske rensing av palestinere er imidlertid ikke begrenset til kriger. Det har vært en pågående etnisk rensing i sakte bevegelse ettersom Israel stadig har bygd flere kolonier som kun er jødiske og gradvis erobret palestinsk land. Palestinere nektes grunnleggende sivile friheter i Israels apartheidstat, og har blitt frastjålet eiendeler, inkludert hjemmene deres. De har møtt stadige begrensninger på sine fysiske bevegelser. De har blitt blokkert fra handel og virksomhet, spesielt salg av produkter. De har blitt stadig mer fattige og fanget bak murer og sikkerhetsgjerder som er reist rundt Gaza og Vestbredden. Samtidig har de måttet tåle periodiske israelske luftangrep, målrettede attentater og nesten daglige angrep fra væpnede jødiske bosettere og den israelske hæren.

Israel forhindret palestinere som forlot Vestbredden og Gazastripen fra å returnere med en hastighet på rundt 9000 palestinere per år etter okkupasjonen av Vestbredden og Gazastripen i 1967, frem til undertegnelsen av Oslo-avtalen i 1994, ifølge den israelske menneskerettighetsgruppen HaMoked. Israel har også tilbakekalt oppholdstillatelsene for rundt 14 000 palestinere som har bodd i Øst-Jerusalem siden 1967 ifølge B’Tselem.

Israel har revet 9.880 bygninger, inkludert over 2.600 bebodde boligbygg, fortrengte over 14.000 mennesker og påvirket 233.681 på Vestbredden alene mellom 1. januar 2009 og 7. oktober 2023, ifølge data fra FNs kontor for humanitær koordinering. Siden angrepet 7. oktober har ytterligere 38 hjem og andre strukturer blitt revet på Vestbredden, noe som har påvirket ytterligere 13.613 mennesker og fordrevet minst 73.

Mindre enn 2,2 prosent av palestinske forespørsler om byggetillatelse gjort mellom 2009 og 2020 ble godkjent, ifølge data fra Peace Now og den israelske avisen Haaretz.

Antallet israelske kolonister i de okkuperte områdene har imidlertid gått fra null før krigen i juni 1967, til mellom 600 000 og 750 000 fordelt på minst 250 bosetninger og utposter over hele Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, alle i strid med folkeretten.

Israel legger ikke skjul på sine intensjoner.

Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, sa til soldater som forbereder seg på å gå inn i Gaza: «Jeg har opphevet alle begrensninger.»

Israels forsvarsminister Yoav Gallant

Knesset-medlem Ariel Kallner, en del av Benjamin Netanyahus Likud-parti, skrev på X, tidligere kjent som Twitter, og ba om «en Nakba som vil overskygge Nakbaen i 48.»

Den israelske hæren mobiliserte Ezra Yachin, en 95 år gammel hærveteran, for å «motivere» troppene. Yachin var medlem av den sionistiske Lehi-militsen som utførte en rekke massakrer på palestinske sivile, inkludert massakren i Deir Yassin 9. april 1948, hvor over 100 palestinske sivile, mange kvinner og barn, ble slaktet.

«Vær triumferende og gjør slutt på dem og ikke la noen bli igjen. Slett minnet om dem,» sa Yachin til israelske tropper.

«Utslett dem, deres familier, mødre og barn,» fortsatte han. «Disse dyrene kan ikke lenger leve.»

«Hver jøde med et våpen bør gå ut og drepe dem,» sa han. «Hvis du har en arabisk nabo, ikke vent, gå til hans hjem og skyt ham.»

Hvor er våre humanitære intervensjonister? De som gråt krokodilletårer om menneskerettighetene til ukranere, irakere, syrere, libyere og afghanere, for å rettferdiggjøre massive våpenforsendelser og krig? Hvor er den gamle antikrigsfløyen til Det demokratiske partiet og den liberale klassen? Hva har skjedd med de offentlige intellektuelle som pleide å fordømme slaktingen av uskyldige og den amerikanske krigsmaskinen? Hvor er juristene som opprettholder folkeretten? Hvorfor blir de få ensomme stemmene som snakker ut om Israels folkemord på palestinerne angrepet, sensurert og fjernet?

«Den forrige presidenten ønsket å forby oss og sannsynligvis sette oss i konsentrasjonsleirer», sa Michigan-kongresskvinnen Rashida Tlaib, som er av palestinsk avstamning, på et demonstrasjon til støtte for en våpenhvile 20. oktober i Washington foran den amerikanske hovedstaden. «Denne vil at vi bare skal dø. Det er slik det føles. De burde skamme seg.»

Israel vil ikke stoppe sin folkemordskampanje i Gaza mot palestinerne før det er en amerikansk våpenembargo mot Israel. Våre våpensystemer, ammunisjon og angrepsfly opprettholder slaktingen. Vi må avslutte de 3,8 milliarder dollar i militærhjelp som USA gir til Israel hvert år. Vi må støtte Boycott, Divestment and Sanctions (BDS)-bevegelsen og kreve suspensjon av all frihandel og andre avtaler mellom USA og Israel. Først når disse rekvisittene blir fjernet fra Israel, vil den israelske ledelsen bli tvunget, som apartheidregimet i Sør-Afrika, til å integrere palestinere i én stat med like rettigheter. Så lenge disse elementene består, er palestinerne dømt.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Chris Hedges:

Let Them Eat Cement

Forrige artikkelJournalister i blodtåke
Neste artikkelMedier uten troverdighet
Chris Hedges
Chris Hedges er en Pulitzer-prisvinnende journalist som var utenrikskorrespondent i femten år for The New York Times, hvor han fungerte som Midtøsten-byråsjef og Balkan-byråsjef for avisa. Han har tidligere jobbet i utlandet for The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor og NPR. Han er programleder for showet The Chris Hedges Report.