CIA jobber tett med Ukraina og har investert titalls millioner dollar

0
KIEV, UKRAINE - Aug. 19, 2018: Seal of United States Central Intelligence Agency seen displayed on smart phone.

Den ukrainske avisa Ukrainska Pravda gjengir en artikkel fra Washington Post og skriver:

Siden 2015 har amerikanske CIA brukt titalls millioner dollar på å bygge opp Ukrainas etterretningstjenester. De to jobber tett sammen, men CIA prøver for tiden å distansere seg fra noen av Kievs dødelige operasjoner.

Vi gjengir utdrag av artikkelen. Den kan leses i sin helhet her: CIA works closely with Ukraine and has invested tens of millions of dollars – WP.

Kilde: The Washington Post, basert på intervjuer med mer enn to dusin nåværende og tidligere ukrainske, amerikanske og europeiske etterretnings- og sikkerhetstjenestemenn

Sitat: «Oppdragene har involvert eliteteam av ukrainske operatører hentet fra direktorater som ble dannet, trent og utstyrt i nært samarbeid med CIA, ifølge nåværende og tidligere ukrainske og amerikanske tjenestemenn.»

Siden 2015 har CIA brukt titalls millioner dollar på å forvandle Ukrainas sovjetformede tjenester til potente allierte mot Moskva, sa tjenestemenn. 

«Byrået har gitt Ukraina avanserte overvåkingssystemer, trent rekrutter på steder i Ukraina så vel som i USA, bygget nytt hovedkvarter for avdelinger i Ukrainas militære etterretningsbyrå og delt etterretning i en skala som ville vært utenkelig før Russland annekterte Krim og utløste en separatistkrig i det østlige Ukraina. CIA har en betydelig tilstedeværelse i Kiev, sa tjenestemenn.»

Detaljer: Amerikanske etterretningstjenestemenn har uttalt at CIA ikke var involvert i målrettede drapsoperasjoner som er utført av ukrainske sikkerhetstjenester, og at byråets arbeid var fokusert på å styrke ukrainske tjenesters evne til å samle etterretning om en farlig motstander. 

Sitat: «Mange av Ukrainas hemmelige operasjoner har hatt klare militære mål og bidratt til landets forsvar. Bilbombingen som drepte Daria Dugina, understreket imidlertid Ukrainas omfavnelse av det tjenestemenn i Kiev omtaler som «likvideringer» som et krigsvåpen.

…Ukrainas tilknytning til dødelige operasjoner har komplisert samarbeidet med CIA, vekket bekymringer om byråers medvirkning og skapt uro blant noen tjenestemenn i Kiev og Washington.»

Nåværende og tidligere amerikanske og ukrainske tjenestemenn sa at begge sider prøver å opprettholde en avstand mellom CIA og de dødelige operasjonene som er utført av partnerne i Kiev. Etter noen operasjoner uttrykte CIA-tjenestemenn bekymring, men sluttet ikke å gi støtte.

«Vi har aldri involvert våre internasjonale partnere i hemmelige operasjoner, spesielt bak frontlinjene,» sa en tidligere høytstående ukrainsk sikkerhetstjenestemann. 

Offiserer fra Ukrainas sikkerhetstjeneste (SSU) og Defense Intelligence of Ukraine (GUR) ble ikke ledsaget av sine CIA-kolleger. Ukraina unngikk bruk av våpen eller utstyr som kunne knyttes til amerikanske kilder, og til og med skjulte finansieringsstrømmer ble adskilt.

CIA hjalp GUR med å kjøpe de mest avanserte overvåkings- og elektroniske avlyttingssystemene , inkludert mobilutstyr som kunne installeres langs russisk-kontrollerte linjer øst i Ukraina, samt programvare som ble brukt til å avskjære mobiltelefoner til Kreml-tjenestemenn som besøkte de okkuperte områdene . Ukrainske offiserer opererte på ukrainske systemer, men alt de fant ut ble delt med amerikanske tjenester.

Bekymret for at ukrainsk etterretnings foreldede utstyr sannsynligvis ble tuklet med av russisk etterretning, betalte CIA for nytt hovedkvarter for den paramilitære «spetsnaz» -avdelingen av GUR, og det separate direktoratet som er ansvarlig for elektronisk spionasje.


Som det går fram ovenfor bygger disse opplysningene på en artikkel i Washington Post som igjen bygger på samtaler med etterretningsfolk. Vi har ikke lagt til noe.

Forrige artikkelTamburstuen: Løgn at strømmarkedet har tjent oss godt!
Neste artikkelJournalister i blodtåke