Senator Warren krever gransking av Musk for å hindre angrep på russisk flåte

0

En ny biografi om Musk avslørte at han nektet å aktivere Starlink da han ble bedt om det av Ukraina for et angrep mot Sevastopol

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 12. september 2023.

Senator Elizabeth Warren (D-MA) har bedt om en etterforskning av SpaceX-sjef Elon Musk etter at det ble avslørt at han nektet å aktivere sin internettjeneste Starlink, for et ukrainsk angrep på den russiske svartehavsflåten på Krim.

Hendelsen fant sted i september 2022 og ble avslørt i et utdrag fra en ny biografi om Musk. Ifølge Musk kom Ukraina med en nødforespørsel om å aktivere Starlink nær Sevastopol på Krim, og den klare implikasjonen var at det var for å utføre et angrep på russiske krigsskip. Han avslo forespørselen på grunn av frykt for å eskalere krigen.

«Kongressen må undersøke hva som har skjedd her, og om vi har tilstrekkelige verktøy for å sikre at utenrikspolitikken føres av regjeringen og ikke av én milliardær», sa Warren mandag.

Ukrainske tjenestemenn har kritisert Musk for å forstyrre et planlagt angrep på Russlands flåte. Musk sa at Starlink aldri var ment å bli brukt til krig, selv om selskapet hans begynte å sende tusenvis av kommunikasjonsenheter til Ukraina kort tid etter at Russland invaderte i februar 2022.

På tidspunktet for hendelsen leverte SpaceX Starlink-tjenesten til Ukraina på egen hånd og var ikke under en kontrakt med det amerikanske militæret. Men i mellomtiden begynte Pentagon å betale regningen for Ukrainas Starlink-tjeneste og inngikk en kontrakt med SpaceX, hvis detaljer ikke er avslørt.

Luftforsvarsminister Frank Kendall sa mandag at hendelsen i september 2022 reiste bekymringer i Pentagon om behovet for å være mer spesifikk når det gjelder kontraheringstjenester fra selskaper som SpaceX. «Hvis vi skal stole på kommersielle arkitekturer eller kommersielle systemer for operativ bruk, må vi ha noen forsikringer om at de kommer til å være tilgjengelige, « sa han.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

Sen. Warren Calls for Probe Into Musk for Preventing Attack on Russian Fleet

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelDen nye norske modellen
Neste artikkelHovedfiendekameratene – Høyre og Arbeiderpartiet kompiser på Sørlandet
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.